Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 01.03.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій станом на 01.03.2023

1. Дефіцит бюджету в росії до кінця лютого цього року сягнув майже 4 трлн рублів, перевищивши річний план на 1,1 трлн!!!

- Згідно з оперативною інформацією, у січні-лютому основні статті витрат — це соціальна політика, підтримка національної економіки та оборона.

- Водночас Мінфін не планує змінювати прогноз дефіциту за підсумками року в 2,9 трлн., очікуючи на початку березня коригування цифр за лютий у зв'язку зі сплатою єдиного податкового платежу.

2. російський рубль впав до найнижчого рівня за останні 10 місяців, втративши близько 20% своєї вартості з початку грудня.

- Валюта торгується на рівні близько 75 рублів за долар, з піку в 50 рублів, якого вона досягла наприкінці липня, і приблизно на тому рівні, на якому вона була до повномасштабного вторгнення в Україну рік тому.

- Цьогорічне падіння курсу рубля зумовлене зниженням доходів від продажу енергоносіїв, що є наслідком західних санкцій на експорт російської нафти, в тому числі обмеженням ціни на рівні 60 доларів за барель, запровадженим ЄС у грудні.

3. Доходи росії від експорту нафти і газу в січні впали на 38% - до $18,5 млрд, порівняно з $30 млрд у січні 2022 року.

«Ми очікуємо, що зниження доходів росії від нафти та газу буде різкішим у найближчі місяці. І ще різкішим у середньостроковій перспективі, через відсутність доступу до технологій та інвестицій», — заявив Reuters виконавчий директор Міжнародного енергетичного агенства (МЕА) Фатіх Біроль.

- Він наголосив, що західні санкції проти російських енергоносіїв досягли своєї мети — стабілізували нафтові ринки та скоротили нафтогазові доходи москви.

- Як підрахував Bloomberg, введена стеля цін на російську нафту коштує росії $160–172 млн втрачених доходів на добу (близько $5 млрд на місяць).

4. Середня ціна російської нафти Urals у лютому склала $49,56 за барель, знизившись у 1,9 разу до лютого 2022 року.  

- У 2021 році середній дисконт Urals до Brent становив 2%, з березня по листопад 2022 року дисконт був близько 27% і зріс до 40% з грудня після введення ембарго.

5. росіян відмовляються лікувати в західних клініках.

- Пацієнти з рф стали отримувати неформальні відмови при спробі записатися на лікування у клініках у Німеччині та США.

- У лікувальних установах з'явилося «негласне правило»: не займатися громадянами рф чи залишати їх «на потім».

- Кількість росіян, які поїхали на лікування за кордон, в 2022 році скоротилася на 30-40%.

6. Китай продовжує захоплювати російський автомобільний ринок після виходу із росії західних виробників.

- У січні 2023 року на китайські марки припало 46% усіх коштів, які росіяни витратили на купівлю нових автомобілів.

- За кількістю проданих автомобілів частка Китаю на російському ринку зросла з 7,5 до 38% за рік.

- Водночас у січні китайські машини продовжили дорожчати у росії.

- Китайські автовиробники отримують максимальну вигоду з ситуації, що склалася на ринку.

7. рф постачає Китаю збагачений уран для збільшення ядерного арсеналу.

- Про це свідчить різке зростання поставок урану з рф до КНР у проміжок часу між вереснем та груднем минулого року.

- У цей період росія експортувала майже всемеро більше високозбагаченого урану до Китаю для реактора CFR-600, ніж увесь обсяг цього матеріалу, вилученого у світі під патронатом США та МАГАТЕ протягом останніх трьох десятиліть.

- За цей час Китай перерахував "Росатому" 384 млн доларів за 25 тисяч кг цієї сировини.

- Західні військові аналітики вважають, що ядерний реактор CFR-600, який Китай з допомогою рф будує у Тихому океані, після початку роботи цього року допоможе Пекіну вчетверо збільшити свій ядерний арсенал упродовж 12 років і наздогнати США та саму рф.  

8. ​​ Російські авіалінії експлуатують літаки Airbus та Boeing попри санкції, а західних перевізників замінили компанії з «дружніх» країн.

- Російські авіаперевізники все ще експлуатують 467 літаків Airbus та Boeing порівняно з 544, які вони використовували рік тому, пише Bloomberg із посиланням на дані Cirium.  

- Російські авіакомпанії відмовилися від рейсів до США, країн Західної Європи та союзників, натомість збільшивши кількість рейсів до Таїланду, Туреччини та ОАЕ, а також Вірменії, Киргизстану і Таджикистану.

9. Лондонська біржа металів (LME) повідомила у вівторок, що призупинила надходження російських кольорових металів на свої склади, зареєстровані в США, у зв'язку із запланованим США підвищенням мита.

10. Нідерландські компанії після року повномасштабної війни в Україні продовжують ввозити в росію квіти.

- На цей товар не поширюються санкції Європейського Союзу, а виробники та експортери не мають особливих моральних заперечень; вважають, що квіти роблять людей щасливими.

- Весь тюльпановий сектор Нідерландів щороку продавав у росію близько 6% цих квітів.

11. Казахстан бере курс на відсторонення від росії, яка стала токсичним світовим ізгоєм після вторгнення в Україну.

- Казахстан має намір розвивати стратегічну співпрацю зі США та Заходом, заявив президент країни Касим-Жомарт Токаєв у ході зустрічі з держсекретарем Ентоні Блінкеном, який побував з візитом в Астані.

- «Ми готові до подальшого розвитку цієї співпраці», — сказав Токаєв, додавши, що вдячний американській владі за «підтримку незалежності, територіальної цілісності та суверенітету».

- Казахстан відзначає «надійність» та довгостроковий характер партнерства у галузі безпеки, енергетики, торгівлі та інвестицій. США зі свого боку мають намір вкладати у розвідку корисних копалин у Казахстані.

12. росія втратила в Україні більше солдатів, ніж у всіх війнах із часів Другої світової.

«За перший рік війни в Україні росія зазнала більше бойових втрат, аніж за всі війни разом узяті з часів Другої світової війни» - таку статистику наводить американський Центр стратегічних та міжнародних досліджень (CSIS).  

- Середні місячні втрати в Україні як мінімум у 25 разів перевищують кількість убитих на місяць у Чечні та у 35 разів – в Афганістані.

- Загальні втрати росії вбитими та пораненими, за оцінкою CSIS, становлять від 200 до 250 тисяч осіб.

- Сюди включені контрактники, резервісти та добровольці, а також співробітники спецслужб, найманці ПВК «Вагнера» та бійці народної міліції самопроголошених ДНР та ЛНР.