Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 01.12.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 01.12.2023

1. Нафтогазові доходи росії впали на 41%.

- Серед основних причин — зниження обсягів експорту та падіння цін.

- Суттєвих проблем рф зазнала й через санкції Заходу, однак в цілому впоралась краще, ніж очікувалось.

2. У найбільших нафтогазових компаній росії майже вдвічі впала виручка.

- Це сталося через погіршення цінової кон'юнктури та зниження обсягів експорту нафти на тлі посилення санкцій, розбудови логістичних ланцюжків та фінансових потоків.

- Обсяги експорту нафти за системою «Транснафти» за 9 місяців впали на 8%, а середня ціна сорту Urals — на 26%: цього року в середньому кожен барель йшов на експорт за $59,54, а минулого — за $80 ,58.

- Введення стелі цін на російську нафту та нафтопродукти призвело до переорієнтації експортних потоків на Азію та Африку, проте в результаті подорожчала логістика, збільшилися транзакційні витрати, а частина платежів надходить із затримками.

- Обсяги валютних доходів російських нафтогазових мейджорів знизилися ще сильніше: частка долара в експортному виторгу зменшилася вдвічі, до 24%, а обсяги продажу іноземної валюти на біржі впали на 58%.  

- «Роснефть» за підсумками дев'яти місяців 2023 звітувала про падіння виручки на 8%, до 6,612 трлн рублів.

3. Росія знову краде - цього разу аеропорт "Пулково" у Петербурзі.

- Уряд рф створив "Холдинг ВВСС" для управління аеропортом Пулково, забравши повністю частку іноземних компаній.

- Усі 100% часток кіпрської компанії у статутному капіталі «Повітряних воріт північної столиці» передаються у власність «Холдингу ВВСС».

4. Росія не увійшла в оновлений склад Ради Міжнародної морської організації – агентства ООН, що займається питаннями безпеки судноплавства.

- Підсумки голосування за новий склад оголосили на сторінках організації.

- Асамблея Міжнародної морської організації обрала членами Ради агентства на 2024-2025 роки Китай, Грецію, Італію, Японію, Ліберію, Норвегію, Панаму, Корею, Британію і США.

- росія до складу не увійшла.

5. План ЄС по передачі прибутку від заморожених активів росії Україні торкнеться понад €200 мільярдів російських активів, які перебувають під санкціями.

- Більшість цих грошей знаходиться в кліринговій палаті Euroclear, що базується в Бельгії.

- Заморожені активи росії вже принесли Європі 3 мільярди євро прибутку.

- Низка європейських країн — Франція, Італія, Німеччина та Люксембург — виступають проти передачі Києву прибутку з російських активів у масштабі всього ЄС. Вони побоюються, що подібне рішення спричинить юридичні та фінансові ризики в майбутньому.

- 11 жовтня Бельгія оголосила створення фонду допомоги Україні.

- У нього країна одноосібно спрямує €1,7 мільярда податкових надходжень від відсотків за замороженими російськими активами.

6. США мають намір удвічі скоротити нафтогазові доходи росії до 2030 року.

- США підтримуватимуть санкції проти росії ще не один рік – і поки путін продовжує вести війну проти України, і навіть у разі її закінчення, щоб не дати йому переозброїтися і продовжити свою агресивну політику.

- Про це сказав Джеффрі Пайат, помічник держсекретаря США з енергетичних питань.

- За оцінкою Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), експорт нафти та газу з росії може впасти на 40-50% до 2030 р. у разі збереження санкцій.

- "Ми збираємося зробити все, що в наших силах, щоб так і сталося", - заявив Пайатт.

- Для цього США, зокрема, мають намір досягти зниження ефективності тіньового флоту, який допомагає росії експортувати нафту в обхід встановленої західними країнами цінової стелі.

7. Німеччина продовжує закривати консульства у росії.

- Після Калінінграду, Німеччина закрила генконсульства у Новосибірську та Єкатеринбурзі.

8. Збірна Фінляндії з хокею не братиме участі у Кубку світу, якщо до турніру буде допущена команда росії, повідомила газета Iltalehti.

Більше на https://t.me/OmelyanNews