Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 03.03.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій станом на 03.03.2023

1. Дефіцит російського бюджету в січні-лютому становив 2,58 трлн рублів, - Мінфін росії.  

- Це 88% від запланованого дефіциту бюджету на 2023 рік.  

- У лютому дефіцит бюджет становив близько 0,8 трлн рублів після 1,8 трлн у січні.

- Нафтогазові прибутки за перші два місяці 2023 року скоротилися на 46%.

2. За останні сім днів російський експорт нафти морем скоротився на 14% порівняно з попереднім тижнем, до 3,11 млн. барелів на день, при цьому середній чотиритижневий показник також знизився.

- Навряд чи це зниження пов'язане зі скороченням видобутку на 500 000 барелів на день, про який кремль оголосив цього місяця.

- Надходження до військового фонду кремля від експортного мита на нафту за сім днів по 3 березня знизилися на $6 млн. до $38 млн., а середній дохід за чотири тижні впав на $3 млн. до $40 млн.

3. російські нафтовики терміново шукають нові ринки збуту для нафтопродуктів і зосереджують свою увагу на Африці.

- Експорт дизельного палива з росії впав на понад 100 тис барелів на добу в лютому - до 830 тис. барелів на добу, тоді як експорт мазуту впав приблизно на 170 тис барелів на добу за місяць - до 614 тис барелів.

- У Європі потоки російського палива скоротилися з 1,5 млн барелів на добу у грудні 2022 до менше 500 тис барелів на добу в лютому 2023-го.

- Африканські покупці в Марокко, Алжирі, Нігерії, Сенегалі, Тунісі, Гані та Єгипті вже подвоїли свій імпорт російського палива приблизно до 440 тис. барелів на добу.  

- Але цей ринок залишається не таким прибутковим, як європейський, до того ж зростають логістичні витрати на доставку.

4. Валютні депозити населення в російських банках стабільно зменшуються з минулої весни.

- За даними російського Центробанку, з початку минулого року вони зменшилися майже вдвічі, і зараз оцінюються приблизно в $52 млрд — це мінімальне значення з грудня 2008 року.

5. Російський онлайн-банк "Тінькофф" скасував виплату процентних платежів за єврооблігаціями, номінованими в доларах, за кілька днів після того, як він потрапив під західні санкції.

- Банк "Тинькофф" був включений до десяти пакету санкцій ЄС проти росії минулого тижня.

- Банк вже був змушений призупинити торгівлю в євро, а його додаток було видалено з App Store.

- Емітент єврооблігацій TCS Finance DAS, який також входить до групи TCS, заявив, що 3 березня він був повідомлений про відміну виплати відсотків, належних 15 березня, за безстроковими облігаціями на суму 300 млн доларів.

6. У росії не знають куди продати індійські рупії за отримані російську нафту.

- За підсумками року постачання нафти до Індії зросло у 33 рази. Її обсяг, майже 1,5 млн барелів на день, перевищив імпорт із Іраку та Саудівської Аравії разом узятих.

- У експортерів накопичується індійська валюта, але індійський регулятор не дозволяє торгувати нею на Московській біржі та конвертувати її в рублі.

- Індійське валютне регулювання обмежує обіг та розрахунки в рупіях за межами Індії, причому це стосується всього світу.

- При тому, що Індія імпортує товарів на 4-5 млрд доларів на місяць, її експорт до росії обчислюється сотнями мільйонів.

- Причому за січень-вересень минулого року постачання навіть скоротилося на 14%.

- Використовувати рупії безпосередньо – для імпорту – також виявилося непросто: торгівля з Індією йде в одному напрямку.

- Використовувати рублі замість рупій не бажає індійська сторона через проблеми з обмінним курсом.

- В результаті російські банки почали відмовлятися від отримання рупій, через що буксує механізм торгівлі в нацвалютах і формується гігантський торговельний дисбаланс.

7. Чистий прибуток одного з найбільших у рф агрохолдингів Русагро впав у 2022 році на 84%.

- Чистий прибуток знизився на 84% через негативний вплив збитків від курсових різниць, викликаних блокуванням коштів європейськими банками та переоцінкою біологічних активів на тлі падіння ринкових цін та зростання собівартості продажів.

- Рентабельність знизилася до 17% із 27% роком раніше.

- Чистий борг на 31 грудня 2022 виріс до 99,7 мільярда рублів.

8. Роздрібний продаж міцного алкоголю у минулому році в порівнянні з 2021 роком збільшився на 7.5% в більшості регіонів росії.  

- У середньому за рік на одну людину припадало 6,8 літра.

- Лідерами зі споживання горілки, коньяку та інших міцних спиртних напоїв у 2022 році стали переважно північні регіони із суворим кліматом.

- При цьому споживання вина в росії за 2022 навпаки скоротилося на 5,5% до 6,2 літра на кожного жителя країни.

9. Продажі автомобілів у рф у лютому 2023 року скоротилися на 62,1% у річному вираженні.

- За два місяці з початку року продажі впали на 62,5%.

- У минулому році продажі автомобілів у рф впали на 58,8%.

10. ЄС поклав край залежності від постачання газу з рф, заявила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн.

«Залежність Європи від постачання російських нафти і газу сьогодні вже в минулому. рф скоротила експорт газу до Європи на 80% за 8 місяців», - сказала фон дер Ляйєн.

- За її словами, країнам ЄС вдалося разом компенсувати скорочення російського експорту за рахунок "напруженої роботи".

- Також з постачанням газу допомогли США та Норвегія. Вони підтримали Європу зрідженим та трубним газом.

- Раніше про свою незалежність від імпорту російських енергоресурсів заявила найбільша економіка ЄС, у минулому найбільший покупець нафти та газу рф — Німеччина.

11. Польський енергетичний концерн PKN Orlen має намір вимагати компенсацій від "Татнафти" та "Газпрому" за припинення постачання нафти і газу.