Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 03.09.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 03.09.2023

1. росія намагається побудувати поза Україною альтернативний шлях для російського зерна та вкраденого українського.  

- москві не потрібна українська "зернова угода". Вона погодилась на українську "зернову угоду" у відповідь на звернення 2022 року африканських країн щодо необхідності підтримки зернового коридору, продовольчої безпеки.

- росія неодноразово пропонувала країнам Африки зерно безкоштовно, але тоді всі відмовилися.

- Зараз знову постало це питання і Туреччина пропонує росії стати рятівником африканських країн, вона готова переробляти російське зерно, яке надходитиме "зерновим коридором", на борошно, та відправляти його в бідні країни Африки.

- План Ердогана вмовити росію погодити пакетну угоду: зернову за участі України, а також тристоронню: Катар-Туреччина-росія. Остання передбачає транспортування 1 млн тонн російського зерна за заниженою ціною під фінансові гарантії Катару.

- Їх перероблятимуть на турецьких підприємствах і відправлятимуть до країн, що найбільше потребують, передусім в Африці.

2. ООН пропонує зняти з рф деякі санкції в обмін на відновлення зернової угоди.

- ООН за підтримки Туреччини підготувала новий пакет пропозицій для відновлення зернової ініціативи.

- Зокрема пропонується під'єднати дочірню компанію Россельхозбанку до SWIFT і розморозити активи у Європі російських компаній, що виробляють добрива. Про це розповів міністр закордонних справ Туреччини Хакан Фідан на спільній пресконференції з главою МЗС рф Лавровим після переговорів у москві.

3. Підключення Россільгоспбанку до міжнародної міжбанківської системи розрахунків SWIFT для відновлення зернової угоди на даний момент не планується.  

- «Раніше вже пропонувалося здійснювати розрахунки через систему SWIFT із дочірньою компанією Россільгоспбанку, але не з самим банком. Йдеться про розвиток цих ідей», — повідомили в ООН.

- ООН та Туреччина самостійно не можуть забезпечити підключення до SWIFT дочірньої структури Россільгоспбанку, оскільки для цього потрібна згода влади США та Євросоюзу.

4. Імпорт російських азотних добрив у Німеччині у сезон 2022-23 рр. зріс на рекордні 334%, обсяг імпорту становив 167 тисяч тонн.

- Вартість виробництва добрив у Німеччині зросла на 150%, тож хімічні виробництва стали нерентабельні через високу ціну на енергоносії.  

- За рік частка російського імпорту добрив у Німеччині зросла із 5,6% до 18%.

- А загальний обсяг експорту російських азотних добрив до країн Євросоюзу минулого с/г-сезону збільшився вп'ятеро, дійшовши до позначки 19%.

- США також збільшили закупівлю добрив із рф удвічі лише у першому кварталі цього року.

5. У липні 2023 року обсяг експорту дизельного палива з російських морських портів до Туреччини в черговий раз оновив рекорд – 1,39 млн т порівняно з 0,5 млн т у липні 2022 р.

6. Латвія починає анулювати посвідки на проживання у росіян.

- Міграційна служба Латвії оголосила, що, починаючи з 2 вересня, приступить до анулювання посвідок на проживання у кількох тисяч росіян.

- Також їм буде надіслано повідомлення з вимогою залишити Латвію в 90-денний термін