Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 07.08.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 07.08.2023

1. Долар у росії піднявся вище за 97 руб вперше з 25 березня 2022 року.

2. Кожен торговий день серпня 2023 російський рубль оновлює мінімуми з першого місяця війни.

- У понеділок долар перевищив 97 рублів, а євро досяг позначки 106,61 на тлі наростаючого валютного голоду в економіці, яка, за оцінкою Центробанку рф, втратить цього року 30% експортних доходів.

- З урахуванням експорту "у рублях" реальний приплив валюти в країну може становити лише $250 млрд і стане мінімальним майже за 20 років.

- За останніх 12 місяців курс долара зріс на 57%, а євро на 73%.

3. Виторг газової галузі росії цього року може знизитися більш ніж удвічі - до $ 71 млрд, а експорт газу майже на чверть - до 126 млрд куб м.  

- Видобуток газу в рф у 2023 році через втрату експортного ринку ЄС може впасти на 30 млрд куб від рівня 2022 року і на 120 млрд куб від рівня 2021 року, вважають аналітики.

- При цьому доходи газової галузі залишаться нижчими, ніж у 2021 році.

- Експорт трубопровідного газу в 2023 році складе 80 млрд куб, ще 46 млрд куб буде експортовано у вигляді ЗПГ.

- Обсяг внутрішнього споживання оцінюється в 510–520 млрд куб.

- Навіть реалізація запланованих експортних трубопровідних проектів не дозволить компенсувати обсяги, що випали, вважають аналітики.

- газу, у тому числі з боку промисловості, включаючи переведення частини сибірських ТЕС з вугілля на газ після реалізації проекту «Сила Сибіру-2 ».

- Компенсувати доходи, що випадають, тільки за рахунок перспективних ЗПГ-проектів буде важко, тому що їх будівництво пов'язане з технологічними обмеженнями.

4. США скоротили імпорт із КНР майже на 25%, незважаючи на спроби керівництва країн налагодити відносини.

- Американські компанії, включаючи HP і Lego, прагнуть скоротити свою залежність від китайських постачальників і перебудувати свої ланцюжки поставок так, щоб не виявитися "затиснутими між супердержавами, що суперничають".

- За підсумками травня 2023 року головним торговим партнером США стала Мексика.  

- Окрім Мексики на домінуюче становище Китаю претендують В'єтнам та Таїланд.

5. Прямі втрати європейських компаній у рф становили €100 млрд з початку російсько-українського конфлікту.

- Найбільших втрат зазнали нафтогазові підприємства. Найбільше грошей втратили фірми із Великобританії, Німеччини та Франції.

6. Індія випередила рф за обсягами золотовалютних резервів.

- З квітня російські резерви зменшилися майже на $12 млрд, до $584,2 млрд.

- Найбільші золотовалютні запаси у світі у Китаю, за ним йде Японія.

- Третє місце у Швейцарії, потім йдуть Індія та рф.

7. Ціна на російську нафту підскочила і торгується майже $70 за барель, тобто вище на $10 вище за встановлену граничну ціну.

- Але щонайменше 1/3 від її продажу в індійських рупіях та китайських юанях. Якщо за юані рф може щось закупити в Китаї, то рупії просто лежать мертвий "грузом" на банківських рахунках в Індії.

8. Шведська компанія Eastnine уклала угоду про продаж всіх своїх акцій у російському рітейлері одягу Melon Fashion Group (керує Zarina, befree, Love Republic та Sela), сума угоди склала 15,6 мільярда рублів, повідомляє шведська компанія-продавець.