Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 10.06.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 10.06.2024

1. Газпром у 2023 році знизив видобуток газу в росії на 13% до 359,0 мільярдів кубометрів з 412,9 мільярдів кубометрів.

- За два останні роки видобуток газового концерну скоротився на 30% з 515 мільярдів кубометрів у 2021 році.

- 2023 року група Газпром реалізувала на внутрішньому та зовнішніх ринках 342 мільярди кубометрів газу, що на 10% менше, ніж у 2022 році, коли було продано 379,8 мільярда кубометрів газу.

2. Найбільший держбанк Туреччини відмовився розблокувати платежі до росії.

- Проблема з банківськими переказами з росії до Туреччини досі не вирішена, і жодних зрушень у цьому напрямі не спостерігається, заявив представник держбанку Ziraat в Анкарі.

- Ziraat є одним із найбільших державних банків Туреччини із сукупними активами понад $110 млрд, який переважно обслуговує корпоративних клієнтів. Кредитна організація присутня у 18 країнах світу.  

- Турецькі банки почали блокувати платежі із росії з січня 2024 року. «Блокада» стала практично тотальною і торкнулася всіх галузей — від торгівлі до туризму.

- При цьому під удар потрапили розрахунки в національних валютах: турецькі банки не приймають з росії ні ліри, ні рублі.

- Причиною став указ президента США Джо Байдена, згідно з яким американський Мінфін може вводити заходи проти іноземних банків, які працюють із підсанкціонованими особами з росії або сприяють постачанню певних матеріалів та обладнання російському оборонно-промисловому комплексу.

3. Обмежені дозволи на удари американською зброєю по цілях в росії скоротили площу безпечного простору країни-агресорки на 16% — Інститут вивчення війни (ISW).

- Експерти зазначають, що дозвіл Вашингтона створив досить велику територію, по якій Сили оборони мають право бити із західних озброєнь. Водночас, збережено обмеження на деякі типи американської зброї, що зменшує можливості ЗСУ завдавати ударів по віддалених від кордону з Україною районах, які росія використовує для прикриття власних бойових сил, органів управління, логістики і тилового забезпечення.

- Фактично, Збройні сили мають право завдавати удари по російських військових об'єктах, розташованих безпосередньо вздовж українського кордону. Натомість їм, найімовірніше, не дозволено бити по російських військових цілях далі у тилу та в районах Курської і Брянської областей, які також перебувають у зоні досяжності РСЗВ, але на більшій відстані від кордону, йдеться у звіті ISW.

4. На саміті G7 в Італії, країни планують направити нове жорстке попередження невеликим китайським банкам, щоб припинили всі торговельно-економічні зв'язки з росією.

- Очікується, що загроза зростаючого товарообігу росії та Китаю стане однією з головних тем на саміті G7 в Італії.

- Представники США намагаються переконати альянс у необхідності вжиття більш жорстких заходів щодо невеликих китайських банків, які продовжують обслуговувати транзакції за участю росії.

5. Компанії ЄС прагнуть зменшити свою залежність від Китаю, оскільки Брюссель може ввести додаткові мита на товари з КНР.

- Брюссель розпочав розслідування щодо китайських державних субсидій на виробництво, а Європейська комісія, як очікується, незабаром оприлюднить подальші мита на імпорт китайських електромобілів.  

- Європейські клієнти дедалі більше занепокоєні своєю залежністю від Китаю, особливо у сфері роздрібної торгівлі непродовольчими товарами - яка містить все, від одягу та побутової техніки до електроніки та іграшок.

- Деякі країни превентивно почали розглядати варіанти диверсифікації попиту з КНР у інших напрямках, наприклад європейці із текстильної галузі почали активніше працювати із Індією, Бангладеш і В'єтнамом, попри довші терміни виконання замовлень і вищі витрати.

6. Партія прем'єра Угорщини Віктора Орбана показала найгірший результат на виборах до Європарламенту за всю історію.

- Політичний рух Орбана ФІДЕС отримує 44,6%, за попередніми даними.

- У той же час опозиційна партія колишнього члена ФІДЕС Петера Мадьяра TISZA отримала 30,1% голосів, що значно вище за очікуване. Вона досягла кращих результатів, ніж будь-яка опозиційна партія Угорщини за останні 14 років.

- Угорщина вступила до ЄС у 2003 році, у 2004 відбулися перші вибори за участю угорських партій, і лише тоді ФІДЕС отримала менше половини голосів — 47,4%.

7. Німецька компанія KNAUF, один із найбільших у світі виробників будматеріалів, вирішила передати свій бізнес у росії місцевому менеджменту.

- KNAUF ухвалив рішення про те, що вони передадуть менеджменту свою компанію в росії, виплативши до бюджету належну за це суму. 15% від суми оцінки, але з опціоном — можливість викупити бізнес назад протягом двох років.

- Рішення про передачу бізнесу надійшло після початку дослідчої перевірки прокуратурою Вюрцбурга (Німеччина) щодо KNAUF у зв'язку з повідомленнями ЗМІ про використання матеріалів компанії у відновленні Маріуполя.

8. Кабінет міністрів погодив примусове вилучення в інтересах держави ПАТ "Одеський нафтопереробний завод".  

- Уряд погодив пропозицію АРМА, що дозволяє примусово вилучити об’єкт.

- Це рішення дозволяє примусово вилучити об’єкт права власності рф та його резидентів, що стосується корпоративних прав обсягом 99,5766 % акцій цього заводу і його боргових зобов’язань, а також 100% статутного фонду ТОВ "Енергія і газ Україна".

- Рішення про спецконфіскацію заводу та передачу його у власність держави суд ухвалив ще 2017 року. Однак остаточно завод у власність держави так і не перейшов.

- До 2013 року завод належав російському "Лукойлу", у росіян його викупила група "СЄПЕК" Сергія Курченка і передала у заставу російському "Банку ВТБ".

Більше на https://t.me/Omelyan_News