Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 10.11.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 10.11.2023

1. Чистий відтік капіталу з росії за третій квартал 2023 року зріс удвічі, до $18 млрд. проти $9 за квітень-червень.

- Саме це стало основною причиною послаблення рубля останніми місяцями.

- Здебільшого відтік капіталу збільшується через дії компаній, а не фізосіб.

2. У 2024 році витрати росії досягнуть 32,5 трлн рублів, що майже на 12% більше від запланованих 29,06 трлн.  

- Додаткові витрати без одночасного зростання очікуваних доходів свідчать, що військова машина путіна споживає дедалі більше коштів, розганяючи інфляційну спіраль.

- У жовтні витрати росії зросли на 29% порівняно з аналогічним періодом минулого року.

- З урахуванням того, скільки росія вже витратила, витрати на листопад та грудень можуть становити 7,3-8,2 трлн рублів, або близько 23-25% річних витрат.

- Без одночасного зростання доходів дефіцит бюджету збільшиться до 3 трлн. рублів, або 1,8% ВВП.

3. Російський уряд планує заборонити імпортний одяг та побутову хімію.

- Мінпромторг рф розглядає можливість запровадження заборони на імпорт деяких непродовольчих споживчих товарів.

- Зокрема мова йде про обмеження аналогічні тим, що рф ввела як так звані “контрсанкції” після незаконної анексії Криму та війни на Донбасі у 2014 році.

- Тоді до рф заборонили ввезення м’яса, ковбаси, риби та морепродуктів, а також овочів й фруктів із Євросоюзу, США, Канади, Австралії, Норвегії та інших країн, котрі приєдналися до санкцій.

- Нині ж під заборону можуть потрапити одяг, побутова хімія та інші непродовольчі товари.

- Оборот непродовольчого роздрібу в росії сягає 25 трлн рублів на рік, з яких 15 трлн припадає на імпорт.

4. Через особливий режим та лазівки у законодавстві Болгарії, росія заробила близько €1 млрд.

- Болгарія дозволила мільйонам барелів російської нафти потрапити на місцевий нафтопереробний завод «Лукойлу», який потім експортував паливо за кордон, зокрема до країн ЄС.

- Згідно з санкційними правилами ЄС, Болгарія не може продавати нафтопродукти за кордон.

- Але Софія може дозволити експорт, якщо ці продукти призначені для «виключного використання» в Україні або «не можуть зберігатися в Болгарії через екологічні ризики та ризики безпеки».

- Лише з березня по липень 2023-го Болгарія морем експортувала майже 3 млн барелів нафтопродуктів російського походження.

- Кремль отримав у результаті додатково 1 млрд євро, через лазівку у болгарському законодавстві.

- Країни ЄС та законодавці в Болгарії зараз закликають Брюссель переглянути правила, які надають країні особливий режим, оскільки Європейська комісія готує свій 12-й пакет санкцій проти росії.

5. Країни G7 переключили свою увагу зі скорочення російських нафтових доходів на підвищення вартості доставки нафти для москви.

- Інвестиції росії в тіньовий флот танкерів та супутнє страхування скорочують прибуток кремля і знижують його здатність фінансувати конфлікт в Україні, - заявив заступник Держсекретаря США Уоллі Адейемо.

- Введення стелі цін спричинило збільшення витрат росії на 35 доларів за барель, а також скорочення її доходів на 40-50%.

- Обмеження цін призвело до значних витрат росії, тому що тепер їй потрібно перевозити нафту великі відстані.

- Крім того, вона змушена створювати власну екосистему для постачання.

6. ОАЕ та Туреччина погодилися обмежити експорт до росії товарів, які використовуються у бойових діях в Україні.

- Ці кроки охоплюватимуть і прямий експорт, і реекспорт. Про це Європейська комісія, проінформувала послів країн-членів ЄС цього тижня.

- Останнім часом ЄС активізував зусилля по забезпеченню дотримання своїх торгових санкцій, і приділяє особливу увагу припиненню можливостей кремля отримати високопріоритетний список товарів, що охоплює десятки технологій та компонентів, які використовуються у виробництві зброї.

7. Найбільша за обсягом операцій у світі криптовалютна біржа Binance припинить підтримку депозитів у рублях з 15 листопада, йдеться у заяві компанії.

- Виведення рублів з депозитів Binance буде доступним до 31 січня 2024 року. Користувачі можуть надіслати гроші без комісії на платформу CommEX.

- Наприкінці вересня Binance оголосила про вихід з росії. "Дивлячись у майбутнє, ми визнаємо, що робота в росії несумісна зі стратегією Binance з дотримання вимог", - йшлося у повідомленні компанії.

8. Виробник принтерів HP розпочав ліквідацію російської «дочки».

- Російська «дочка» HP Inc., ТОВ «ЕйчПі Інк», розпочала процес ліквідації. Компанія займалася продажем обчислювальної техніки, оргтехніки та її техпідтримкою.

- Після лютого минулого року американська HP призупинила постачання до росії, а у травні 2022-го місцева «дочка» перестала укладати нові договори та брати нові замовлення.