Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 11.05.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 11.05.2023

1. В росії продовжує збільшуватись дефіцит бюджету.

- Дефіцит бюджету рф у квітні зріс на 1 трлн руб і складає 3,2 трлн руб за підсумками 4 місяців.

- Нафтогазові доходи бюджету рф за січень-квітень скоротилися на 52%.

- За деякими російськими прогнозами за підсумками року дефіцит бюджету перевищить 6 трлн руб.

2. Доходи федерального бюджету рф за перші чотири місяці 2023 року знизилися на 22% р/р, де нафтогазові доходи впали на 52%, а ненафтогазові зросли на 5%.

- Зростання витрат склало 26% р/р, де держзакупівлі збільшилися на 61%, сформувавши понад ¼ від усіх витрат федерального уряду.

3. Товари з Євросоюзу на більш ніж $1 млрд загадково зникли під час транзиту територією росії до пунктів призначення у Вірменії, Казахстані та Киргизстані.

- Видання називає ситуацію "примарною торгівлею".

- Усього після початку війни з країн ЄС до росії під приводом транзиту до інших країн ввезли товарів на $2 млрд, місця призначення не досягло близько половини з них.

- На думку керівництва Євросоюзу, ця продукція потенційно може бути використана у військових чи розвідувальних цілях: авіаційні компоненти, паяльники, оптичне обладнання, газові турбіни, продукція для радіомовлення та ін.

- Наприклад, за 13 місяців до початку повномасштабних боїв в Україні литовські компанії відправили до Казахстану товари подвійного призначення на $28 млн., але в Казахстані повідомили про отримання продукції лише на $9 млн.

4. Австрійська банківська група Raiffeisenbank International (RBI) вирішила скоротити кореспондентські відносини з банками країн СНГ.

- «RBI постійно переглядає свій корреспондентський бізнес і уважно слідкує за змінами в платіжних і торгових потоках. Тому ми вирішили скорегувати наш апетит до ризику також і в регіоні СНГ», — сказав представник RBI.

- Це привело до того, що казахстанський Halyk Bank (найбільший банк в країні), у якому відкриті корреспондентські рахунки в RBI, запровадив «обмеження на платежі, що відносяться до певних відрахувань».

- Так само вчинили й інші клієнти RBI в Казахстані.

5. Польська прокуратура заблокувала майже 800 000 злотих та понад $912 000 (сумарно близько $1,2 млн) на банківських рахунках посольства та торговельного представництва росії.  

- Пізніше вона визнала ці кошти речовими доказами та перевела їх на свої рахунки.

- Посол росії в Польщі не опротестував дії прокуратури, її рішення набуло чинності.

6. ЄС закликав Грузію дотримуватися санкцій проти російських авіарейсів.

- "Євросоюз закликає Грузію, яка прагне стати кандидатом на вступ до союзу, слідувати чинним європейським санкціям, як це роблять інші партнери ЄС. І наголошуємо на необхідності уважно спостерігати за будь-якими спробами обійти санкції, особливо в авіасекторі", – речник Єврокомісії Петер Стано на брифінгу в Брюсселі.

- Він також зазначив, що Грузія не повинна дозволяти російським літакам прибувати до країни заради безпеки.

7. Сума заморожених активів фізосіб та компаній рф із списків санкцій ЄС перевищила €24 млрд.

8. Громадяни росії зберігають на депозитах у грузинських комерційних банках 2,42 млрд ларі ($969,4 млн).

- Про це повідомив Національний банк Грузії у своєму звіті про депозити станом на кінець 2022 року.

- Приріст депозитів росіян порівняно із груднем 2021 року становив 327%.

- За неофіційними даними, за рік у Грузію переїхали від 100 тис. до 120 тис. росіян. Точні цифри невідомі, оскільки багато росіян живуть у Грузії як туристи, а не резиденти.

- За сумою депозитів у грузинських банках громадяни рф випереджають решту іноземців.

- Так, якщо зі всієї суми депозитів іноземних громадян загальним обсягом $6,55 млрд. вклади росіян становлять 37%, то вклади ізраїльтян (друге місце) — лише 8% ($524 млн.). На третьому місці українські громадяни – 6% ($393 млн).

9. Фінський енергетичний концерн Fortum спише свої російські активи на 1,7 млрд. євро, які були передані під зовнішнє управління Росмайна, і деконсолідує російський сегмент.

- «Незважаючи на значні збитки, які ми зафіксуємо, наше фінансове становище залишається стабільним. росія не була частиною нашого майбутнього з весни 2022 року, і наш відхід аж ніяк не ставить під загрозу успішну реалізацію нашої нової стратегії», - заявив головний виконавчий директор Fortum Маркус Раурамо.

10. НАЗК уже внесло до переліку спонсорів війни 25 провідних світових компаній.

- "Від виробників жіночої косметики та харчових продуктів до банків та нафтоперевізників потрапили до переліку через те, що продовжують вести бізнес в росії, сплачувати там податки, фінансуючи вбивства українців", - йдеться у повідомленні НАЗК.

- У НАЗК підкреслили, що окрім податків, які надходять до бюджету рф, за які потім, у тому числі, утримується російська армія, згідно з російським законодавством, такі корпорації змушені сприяти призову працівників до армії та бути залученими ресурсами до мобілізаційних заходів.