Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 11.11.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 11.11.2023

1. Імпорт легкових автомобілів до росії зріс утричі.  

- У росію в перші 10 місяців 2023-го було ввезено у 2,8 рази більше автомобілів, ніж за той же період минулого року.  

- Понад 60% від загальної кількості імпортованих автомобілів – нові машини, близько 40% - вживані.

- Основним постачальником нових автомобілів у росію у 2023 році став Китай (близько 80% усіх поставок).

- Основним постачальником автомобілів із пробігом виступає Японія, її частка становить 54%.

2. Американський уряд має докази того, що китайські фірми, ймовірно, допомагають у постачанні обладнання для армії рф в обхід західних санкцій.

- Про це заявила Міністерка фінансів США Джанет Єллен.

- Під час дводенних зустрічей з віцепрем'єром Китаю Хе Ліфеном, Міністерка висловила занепокоєння тим, що обладнання для російських військових, уникає санкцій і потрапляє до москви.

- Єллен попередила, що будь-які компанії, які підтримують військові зусилля рф, можуть зіткнутися з санкціями.

- Вона додала, що уряд США вже запровадив санкції проти низки приватних фірм, у тому числі в Китаї, які допомагають росії отримувати обладнання, а також проти деяких фінансових установ, які можуть сприяти цим зусиллям.

3. Днями ЄС ухвалить новий пакет санкцій та розширить список товарів, які ЄС та країни великої сімки забороняє реекспортувати до росії.  

- Головна мета тиску на треті країни при цьому не тільки обмежити постачання в рф, а і зробити ці поставки максимально дорогими для російської сторони.

- Що стосується «пріоритетних товарів», під якими маються на увазі «військові» поставки подвійного призначення, то з січня по липень поточного року близко 20 тисяч компаній з усього світу експортували до росії цих «пріоритетних товарів» на суму $7,5 млрд.

- Більшість фірм розташовані у Китаї та Гонконгу. На ці країни припадає понад 80% російських закупівель високопріоритетних товарів.

- Туреччина - на третьому місці (6%), а слідом йде ОАЕ (5%).

4. Депутати Європарламенту закликали запровадити санкції проти Газпромбанку, його дочірніх компаній, членів рад директорів та керівництва.

- Цю ініціативу включили до резолюції про ефективність антиросійських санкцій Євросоюзу, ухвалену 9 листопада.

5. Канада ввела санкції проти 9 людей і 6 компаній, які поширюють пропаганду рф.

- Під санкції потрапили два російські пропагандистські видання "Известия" та "Парламентська газета" і телеканал "Рен-ТВ".

- Обмеження також ввели проти міжнародного мультимедійного проєкту Russia Beyond, Інституту держави та права Російської академії наук (ІДП РАН) та некомерційного партнерства "Центр соціально-консервативної політики".

- Серед людей, які потрапили під санкції: Сара Шор, також відома під псевдонімом Жасмін - дружина проросійського молдовського олігарха Ілана Шора.