Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 13.05.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 13.05.2023

1. Громадяни рф продовжують активно скорочувати валютні вклади у банках.

- У березні рахунки та депозити фізосіб зменшились ще на $3,6 млрд, або 275 млрд рублів.

- Відтік став рекордним з вересня минулого року, коли була оголошена мобілізація.

- Станом на 1 квітня валютні кошти населення в банках склали 3,835 трлн рублів, або $49,6 млрд.

- Трохи більше половини (51,8%) валюти, яку росіяни забрали з російських банків, вони відправили в іноземні кредитні організації: такі операції склали 142,5 млрд. рублів.

- Таким чином, сума, яку росіяни вивели за кордон, досягла 5,4 трлн рублів.

2. Перерахування від Федеральної митної служби рф в бюджет у січні–квітні впали на 30,6%.

3. У рамках консолідованого бюджету росії за січень-лютий 2023 р. сукупні витрати склали 8.7 трлн рублів без урахування міжбюджетних трансфертів, сальдо за якими утворює нуль.

- Зростання витрат по відношенню до січня-лютого 2022 склало 41% або 2.5 трлн руб.

- У структурі приросту сукупних витрат на 2.5 трлн за рік оборонні витрати збільшилися в 4 рази.

4. В ЄС у червні розглянуть питання про використання заморожених активів рф.

- Представники Європейського Союзу у червні розглянуть питання про можливу передачу заморожених у Європі російських активів для відновлення України - заявила прем'єр-міністр Естонії Кая Каллас.

- За її словами, ще певний час тому міжнародне співтовариство не було готове говорити про створення спеціального трибуналу для росії, але зараз уже обговорюються "юридичні умови".

5. Уряд Бельгії погодив пакет допомоги Україні обсягом €92 млн, який буде сплачено з отриманих доходів від заморожених у країні активів росії, йдеться в опублікованій заяві.  

- Уточнюється, що €46 млн. підуть на військову допомогу.

- На підтримку населення (освіта, охорона здоров'я, продовольство) витратить €24 млн., частина коштів, що залишилася, піде на зміцнення бельгійської дипломатичної присутності в регіоні, випливає із заяви.

6. Латвія, Литва та Естонія мають намір прискорити відключення від російської енергосистеми , заявили на спільній прес-конференції прем'єри цих країн.

- У червні 2019 року країни Балтії та Євросоюз затвердили план із синхронізації електромереж трьох країн Балтії з мережами континентальної Європи.

- Планувалося, що Литва, Латвія та Естонія вийдуть з енергокільця БРЕЛЛ до 2025 року.

7. Французский виробник алкоголю Pernod Ricard пішов із росії.

- Протягом кількох місяців до росії припиняться поставки Jameson, Absolut, Olmeca, Ararat, Ballantine's, Becherovka, Beefeater, Chivas Regal.

8. Hyundai повідомив російському Мінпромторгу про плани продажу заводу в рф.

- Автомобільний завод Hyundai у Санкт-Петербурзі зупинив випуск автомобілів у березні 2022 року через труднощі з постачанням комплектуючих.

- У простої знаходилися 2206 працівників заводу з 2537.

- До припинення виробництва підприємство випускало моделі Hyundai Solaris, Hyundai Creta, Kia Rio і Kia Rio X-Line.

9. Міжнародна федерація важкої атлетики допустила росіян до змагань у нейтральному статусі.

10. Президент України підписав укази про запровадження санкцій щодо юридичних та фізичних осіб, серед яких компанія VS Energy International NV, син колишнього депутата Андрія Деркача та донька міністра оборони часів Януковича Павла Лебедєва.

- Під санкції потрапили власник Сумського машинобудівного НВО ім. Фрунзе Лук'яненка Володимир Володимирович та його сина, який є власником Сумського машинобудівного НВО-ІНЖИНІРИНГ.

- Також санкції були запроваджені проти компанії VS Energy International NV (Нідерланди), на яку оформлені енергетичні активи VS Energy в Україні та VS Energy Latvia.