Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 13.07.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 13.07.2024

1. Перевалка вантажів у морських портах рф продовжує падіння.

- За підсумками першого півріччя вона скоротилася на 3,1% — практично пропорційно до зниження завантаження на залізницях.  

- На тлі низьких експортних цін та комерційних колізій першого кварталу скоротилася перевалка вугілля в портах півдня та північного заходу.

- Зберігається відставання і з нафтоналивних вантажів.

2. Путін підписав закон про підвищення податків для росіян на трильйони рублів.

- Путін підписав законопроект про підвищення податків та запровадження прогресивної шкали з податку на доходи фізосіб (ПДФО), підвищення податку на прибуток організацій з 20 до 25%, поетапне збільшення порога для застосування спрощеної системи оподаткування.

- За оцінкою російського Мінфіну, 2025 року бюджетна система рф отримає від підвищення ПДФО додатково 533 млрд руб., а до 2030 року - 3,1 трлн.  

- В результаті реформи в найближчі шість років у населення та бізнесу заберуть 16,8 трлн рублів.

3. Китайські банки обмежили продаж юанів російським компаніям.

- Шанхайська донька ВТБ і дрібні прикордонні китайські банки, через які росія і Китай збиралися проводити платежі без зайвої тяганини, обмежили конвертацію рублів у юані.

- Ці регіональні банки готові обслуговувати торгівлю з росією, тому що їм не страшні вторинні санкції США: вони не працюють із доларами.

- Зворотний бік медалі: рублі їм теж не потрібні. Тому вони працюють «на зустрічних потоках»: конвертують у юані не більше, ніж надходить до них на рахунки російських клієнтів-експортерів для переведення в росію.

- Ці потоки не збалансовані: російські експортери переважно великі і користуються послугами інших банків.

- Тому «російських» юанів на всіх не вистачає, і імпортерам доводиться довго чекати вікна для конвертації, щоб сплатити товар.

- Після того, як "ВТБ Шанхай" потрапив під блокуючі санкції США, його можливості конвертувати рублі в юані різко скоротилися.

- Через дрібні прикордонні банки проходить значно менше експортних потоків, ніж імпортних, створюється черга на отримання юанів у Китаї.

4. Російські компанії змушені використовувати 7 посередників, щоби оплата дійшла до Китаю.  

- Китайські банки в липні швидко змінюють свої регламенти, а деякі з них і зовсім перестали обслуговувати транзакції між росією та Китаєм.

- Кількість транзитних країн, які вбудовуються у фінансові ланцюжки, зросла до семи.  

- Ланцюжок із меншою кількістю учасників одразу ж буде викрито, а значить, і оплата не пройде.

- Вбудовування додаткових ланок у фінансові ланцюжки призводить до того, що доставка з КНР дорожчає приблизно на 10%.

5. США посилили спілкування і співпрацю з Індією після нещодавнього візиту прем'єр-міністра Нарендри Моді до росії.

- Радник США з національної безпеки Джейк Салліван у п’ятницю поговорив зі своїм індійським колегою Аджитом Довалом, лише через кілька днів після того, як США висловили стурбованість Нью-Делі щодо зустрічі прем’єр-міністра Індії Нарендри Моді з путіним. Салліван і Довал «обговорили широкий спектр питань двостороннього, регіонального та міжнародного значення» під час телефонної розмови.  

- У своїй розмові Салліван і Довал «погодилися тісно співпрацювати для подальшого розвитку відносин між Індією та США, які побудовані на спільних цінностях і спільних стратегічних інтересах і інтересах безпеки», і підтвердили необхідність колективної роботи для вирішення глобальних викликів миру та безпеці, індійський сказано в заяві. Державний департамент США заявив у понеділок, що поділився своєю стурбованістю з Нью-Делі щодо відносин Індії з Москвою.

6. Китай ввів нові санкції проти низки військово-промислових компаній США та їх керівників через постачання озброєнь адміністрації острова Тайвань.

- У МЗС Китаю заявили, що США "втручаються у внутрішні справи Китаю та завдають серйозної шкоди суверенітету та територіальній цілісності".

- Заходи будуть введені у відношенні компаній Anduril Corporation, Maritime Tactical Systems Corporation, Pacific Rim Defense Corporation, AEVEX Aerospace Corporation, LKD Aerospace Corporation та Summit Technology Corporation. Їхні активи та майно на території КНР будуть заморожені.

- Крім того, у список потрапили 11 керівників цих підприємств. Їм буде заборонено в'їзд у КНР, у тому числі Гонконг і Макао.

7. Туреччина допомогла росії завезти три бізнес-джети канадського Bombardier.  

- росія за допомогою Туреччини завезла три середньомагістральні бізнес-джети CRJ-200 канадського виробника літаків Bombardier Aviation, які вона не може купити безпосередньо через західні санкції. Йдеться про три бізнес-джети під реєстрацією TR-OLG, TR-CRH та TR-CRF.

- Протягом 2022 та 2023 років усі три літаки отримали реєстрацію Габону, після чого прибули в росію через Туреччину.  

- Літак Bombardier CRJ-200ER із серійним номером 8059 восени 2023 року прибув до Казані під реєстрацією TR-OLG. Там літак залишався до травня цього року, після чого здійснив переліт до Омська вже під російською реєстрацією RA-73560. Минулого місяця літак отримав новий VIP-салон та вирушив у московський аеропорт Внуково. Експлуатувати літак стала компанія Weltall-avia.  

- Другий літак із серійним номером у квітні 2023 року отримав габонську реєстрацію TR-CRH. З нею він прилетів до російського Череповця. Там літак могли розібрати на запчастини, які будуть використані для ремонту аналогічних літаків Bombardier.  

- Третій літак із реєстрацією TR-CRF уже майже півтора року перебуває на зберігання в російському місті Бугульма (Республіка Татарстан). Скоріш за все, його теж розібрали на запчастини.

8. У Нідерландах оштрафували компанію за участь у будівництві Кримського мосту.

- У Нідерландах оштрафували майже на 1,8 мільйона євро компанію Dieseko Group BV, яка займається постачанням будівельного обладнання.

- Ця фірма незаконно брала участь у будівництві російськими окупантами Кримського мосту. За це компанію звинуватили в порушенні міжнародних торговельних санкцій. Про це повідомили в Державній прокуратурі Нідерландів.  

- Слідчі встановили, що у період з 2015 по 2016 Dieseko Group BV продавала установки та комплектуючі до них для будівництва Кримського мосту. Крім того, компанія відправляла на об'єкт фахівців для надання технічної допомоги.

- Компанія зрештою визнала свою провину та пообіцяла не допускати подібних ситуацій у майбутньому. "Dieseko Group BV виплатила державі загальну суму 1 780 000 євро в межах позасудового врегулювання. Ця сума складається зі штрафу в розмірі 180 000 євро та позбавлення незаконно отриманої вигоди в розмірі 1 600 000 євро", – зазначили в прокуратурі. З виплатою штрафу справу було закрито.

Більше на https://t.me/Omelyan_News