Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 13.10.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 13.10.2023

1. ПАРЄ оголосила росію диктатурою і закликала визнати Путіна нелегітимним.

- Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) закликала держави-члени Ради визнати владіміра путіна нелегітимним після закінчення його нинішнього президентського терміну та оголосила росію диктатурою.

- В ухваленій одноголосно резолюції ПАРЄ також закликала припинити всі контакти з путіним, за винятком гуманітарних контактів і в прагненні до миру.

2. Росія збільшила імпорт із сусідніх країн майже на 40% на тлі санкцій.

- За перші півроку 2023 року росія в умовах західних санкцій збільшила імпорт товарів із сусідніх країн на $5,2 млрд, або на 37%.  

- За даними статистики цих країн щодо експорту у перші шість місяців 2022 року експорт до росії склав $8,9 млрд, через рік цей показник досяг $14,1 млрд.

- Обсяг експорту з ЄС до росії у 2022 році в умовах санкцій досяг мінімальних значень за останні 18 років та становив $59 млрд.

- Водночас країни ЄС активно збільшували постачання товарів у сусідні з росією країни. За 2022 рік загальний обсяг експорту всіх товарів з ЄС збільшився на 24%, досягнувши $130 млрд.

- У першій половині 2023 року цей показник становив $75,8 млрд, що на 22% більше, ніж за аналогічний період попереднього року.

3. Ставки фрахту для російської нафти падають на тлі зростання тіньового флоту.  

- Вартість доставки російської нафти на НПЗ до Індії, найбільшого покупця Urals, впала, оскільки все більше судновласників готові працювати з виробниками рф, дозволяючи їм заробляти понад $60 за барель.

- У грудні минулого року країни «Великої сімки» (G7) запровадили санкції, які забороняють західним відправникам вантажу та страховикам пропонувати послуги при експорті російської нафти, коли її ціна перевищує $60 за барель.  

- При цьому, обмеження не поширюються на учасників ринку з інших країн, незалежно від ціни.

4. Дешевий російський природний газ повернувся на грецький ринок.

- Частка російського газу на ринку Греції за 9 місяців 2023 року досягла рівня, що існував до вторгнення на Україну, а у вересні встановила історичний рекорд, досягнувши 72%.

- Частка російського газу в загальному обсязі внутрішнього ринку збільшилася з 35,7% за 9 місяців 2022 року і 14,3% за весь рік (зниження на 68,3% порівняно з 2021 роком) до 45% за 9 місяців 2023 року.

5. Tiffany та Cartier продовжують використовувати в своїх виробах російські діаманти.

- Через півтора року війни росія продовжує продавати свої алмази на Захід через посередників, в першу чергу через Дубай.

- Російський виробник алмазів компанія «Алроса» повідомила про вищі доходи від продажів у 2023 році, ніж у 2022 і 2021 роках. 37% російських поставок необроблених алмазів з початку війни росії проти України прямували безпосередньо до Дубая.

- Це майже втричі більше порівняно з роками до вторгнення.

- Російський експорт алмазів скоротився наприкінці 2022 року, але швидко відновився до рівня до вторгнення, оскільки росія знайшла нові маршрути для експорту дорогоцінного каміння.

6. США ввели санкції через порушення стелі цін на нафту з росії.

- Міністерство фінансів США оголосило про запровадження санкцій проти двох компаній та двох суден за порушення верхньої межі цін на продаж російської нафти. Про це повідомляється на сайті Мінфіну США.

- Зазначається, що США наклали санкції на турецькі судноплавні компанії Ice Pearl Navigation та Lumber Marine SA (ОАЕ), а також на танкери SCF Primorye під прапором Ліберії і Yasa Golden Bosphorus (Маршаллові острови).

7. Нідерланди покарали чотири компанії, які допомагали рф будувати Кримський міст.

- Прокуратура Нідерландів покарала чотири нідерландські компанії та вісім осіб за порушення санкцій ЄС проти росії в період з 2014 по 2017 рік за допомогу рф в будівництві Керченського мосту до Криму.

- За даними прокуратури, компанії постачали машини, запчастини та інші послуги для будівництва мосту через Керченську протоку.

8. Країни G7 розробляють нові санкції проти росії.

- Суверенні активи рф у їхніх юрисдикціях залишаться замороженими до тих пір, поки росія не відшкодує збитки Україні.

- Міністри фінансів та керівники центральних банків країн «Великої сімки» підтвердили свою готовність прикладати зусилля для того, щоб росія сплатила Україні довгострокове відновлення.

9. Уряд Естонії схвалив передачу Україні близько €38 млн заморожених російських активів.

- Уряд Естонії схвалив і направить до парламенту поправку до Закону про міжнародні санкції, яка передбачає, що заморожені російські активи підуть на відшкодування Україні збитків, завданих росією.