Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 14.07.2022

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 14.07.2022

1. Міжнародні резерви рф за тиждень знизилися на $14,1 млрд, до $572,7 млрд, повідомляє Центробанк росії.

2. Акціонери не збідніють, агресору потрібні гроші.

- путін підписав закон, згідно з яким компанія «Газпром» зобов'язана перерахувати до бюджету додатково 1,248 трлн рублів у вигляді податку на видобуток корисних копалин.

- Ця сума збігається із розміром дивідендів, які акціонери компанії відмовилися виплатити за підсумками 2021 року.

3. Путін підписав закон про введення спецзаходів в економіці - тепер бізнес можна змушувати працювати для забезпечення війни проти України.

- У законі зазначено, що уряд країни може вдаватися до спецзаходів економіки навіть у разі, якщо російська армія воює за кордоном. Дозволено тимчасове розконсервування мобілізаційних потужностей та об'єктів, розбронювання матеріальних цінностей державного резерву та понаднормову роботу в окремих організаціях.

- Наразі юрособи не зможуть відмовлятися від укладання контрактів у рамках держзакупівель чи держоборонзамовлення, коли ці контракти стосуються проведення таких "операцій".

- Очевидно, що наслідком цього будуть переробка, робота вночі, у вихідні, на свята, а також обмеження відпусток.

4. Сталеливарні компанії країни терориста у червні мали негативну рентабельність поставок як на внутрішній, так і на зовнішній ринок.

- У «Сєвєрсталі» повідомили, що рентабельність експорту становила мінус 46%, а на внутрішньому ринку була майже нульовою (плюс 1%).

- Галузь на цьому фоні активно знижує випуск продукції, і навіть обмірковує скорочення інвестиційних програм.

5. російська лісова галузь, змушена переглядати інвестпроекти, просити допомоги в держави і видозмінювати лінійку продукції.

- В рамках останнього пакету санкцій Євросоюзу до ввезення до країн ЄС заборонено деревину та вироби з неї, лісову сировину — деревну масу, некрейдовані крафт-папір та крафт-картон у рулонах чи листах, а також меблі та її частини.

- Окрім заборони імпорту з росії Євросоюз запровадив заборону на експорт до росії окремої лісової продукції. До списку потрапили деякі види пиломатеріалів, дерев'яних плит, фанери, паперу та картону.

- За оцінками експертів, сектор може втратити $4–6 млрд доходів на рік через закриття європейського ринку та ще понад $1,5 млрд, якщо аналогічні ЄС санкційні заходи вживатимуть США.

6. США попередили про нові санкції проти російських банків.

- Збільшення тиску на російський фінансовий сектор може бути предметом нових санкцій.

- На даний момент 10 російських банків відключено від міжнародної системи SWIFT.

- Питання подальшого розширення цього списку перебуває у компетенції влади ЄС.

- Збільшення тиску на фінансовий сектор є однією з можливостей та механізмом, які можна використовувати.

7. Сейм Латвії заборонив постачання газу з рф із 2023 року.

8. Сербія зможе закуповувати до 40% необхідної кількості газу не в росії, а в інших постачальників вже наступного року, повідомив віце-прем'єр, міністр гірничої промисловості та енергетики республіки Зорана Михайлович.

9. Турецькі компанії відмовляються допомагати рф обходити санкції.  

- Імпортери, які намагаються завозити високотехнологічну продукцію в рф через Туреччину, стикаються з відмовами турецьких посередників від участі у цих схемах через побоювання вторинних санкцій США та ЄС.

- Наприклад, продукція з напівпровідниками та транзисторами зараз поставляється до Туреччини з позначкою «заборона на реекспорт у рф».

10. Більшості росіян довелося збільшити кошторис на ремонт житла на 20-50%.

- 44% опитаних відповіли, що витрачають на ремонт свої накопичення, 26% взяли кредит, 18% оплачують із поточних доходів, а 12% зайняли гроші у родичів та друзів.

- Майже половина росіян відзначили труднощі з ремонтом, що виникають, через вихід з ринку іноземних компаній.

11. Райффайзенбанк у росії з 31 липня вводить комісію в 3% за купівлю валюти на брокерський рахунок та підвищує комісію за обслуговування валютних рахунків до 0,5% на місяць, а для великих рахунків – до 1% на місяць.  

- Крім того, з 18 липня мінімальна сума вихідного валютного переказу при оформленні у відділенні становитиме 5 000 у валюті списання, з 1 серпня при переказі через онлайн-банк – 3 000 у валюті списання.

12. Міжнародна та Європейська федерації важкої атлетики заборонили спортсменам із росії та білорусі брати участь у змаганнях під егідою цих організацій.