Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 14.09.2022

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 14.09.2022

1. Мінфін рф на нараді уряду в серпні навів оцінку втрат фінансового сектора від санкцій.

- Заморожено єврооблігації на 4,6 трлн руб, роздрібні продукти та депозити ще на 563 млрд руб.

- За відкритою оцінкою Центробанку, сума заблокованих Національному розрахунковому депозитарії цінних паперів резидентів рф становить близько 6 трлн руб.

- Мінфін також навів інформацію про заморожування міжнародних резервів на $300 млрд, про що було відомо раніше.

- Відомство оцінює падіння банківського капіталу на 10%, падіння капіталізації фондового ринку – на 40%.

- Під санкціями знаходиться 80% активів банківської системи рф, банки відрізані від SWIFT та від доступу до обладнання та програмного забезпечення.

- Відомство також зазначало, що «практично зникли» такі інструменти як хеджування, деривативи, євробонди та IPO.

2. Продажі нових люксових автомобілів у рф впали на 82%.

3. Влада Грузії допустила можливість референдуму про відкриття «другого фронту» проти росії.

- Уряд може організувати всенародний референдум і поставити на ньому мешканцям це питання, а потім влада «діятиме так, як скаже народ».

4. Німецька енергетична компанія Uniper (контрольний пакет акцій належить фінській Fortum) подала звернення до Стокгольмського арбітражу з позовом до «Газпрому» «на мільярди євро» через необґрунтоване припинення постачання газу.

- Uniper заявила, що через дії "Газпрому", який був її єдиним найбільшим постачальником, компанія опинилася на межі краху і була змушена просити допомоги у держави, яка досягла вже €19 млрд.

5. Компанії MAN і Scania, що спеціалізуються з виробництва комерційних автомобілів, продають дистриб'юторські компанії у росії місцевим підприємцям.

- Відповідну заяву опубліковано на сайті їхнього основного акціонера, компанії TRATON.

- Також на продаж виставлена лізингова структура Scania у росії.

6. Турецькі готелі підтвердили, що перестали приймати російську карту "Мир", посилаючись на вказівку Центробанку Туреччини.

- Це правило запроваджується Центральним банком Туреччини через загрози санкцій.

7. Влада Казахстану продовжує відмовлятися торгувати з рф в обхід санкцій, незважаючи на прохання з москви налагодити постачання та врятувати магазини росії від кризи порожніх полиць.

- Міністр закордонних справ Казахстану повідомив, що угоди казахстанських компаній із рф, які потенційно можуть порушувати санкційний режим, перебувають на контролі влади США та Євросоюзу — із ними «ведуться регулярні консультації».

- Внаслідок цього Казахстану вдається уникати порушення санкційного режиму проти рф.

8. Найбільша нафтогазова компанія Норвегії продала активи у росії за один євро.

- Норвезька Equinor перша серед західних нафтогазових компаній повністю пішла з росії, продавши всі свої активи «Роснафті» всього за один євро.

- У рамках угоди Equinor передала свої інвестиційні зобов'язання на 1 млрд доларів «Роснафті», а натомість віддала частки у спільних підприємствах лише за один євро.

- У першому кварталі 2022 року балансова вартість активів Equinor у росії оцінювалася в 1,1 млрд доларів, але тепер вона списана до нуля.

- Норвезький нафтогазовий гігант працював у росії понад 30 років.

9. Депутати Європарламенту запропонували запровадити заборону на видачу в'їзних віз військовослужбовцям з білорусі та рф, а також чиновникам та членам їхніх сімей.

- Відповідний документ був направлений верховному представнику ЄС із закордонних справ Боррелю та голові МЗС Чехії, яка головує в ЄС, Яну Липавському.