Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 14.09.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 14.09.2023

1. Міжнародні резерви рф з 1 по 8 вересня скоротилися на $6,9 млрд.

2. росіяни продовжують виводити свої валютні заощадження за кордон.

- Відтік приватного капіталу з росії різко збільшився після початку війни у зв'язку як з від'їздом за кордон значної кількості росіян, які виводили свої заощадження і продавали своє майно, так і зі спробами приватних осіб врятувати свої кошти від дедоларизації, що проводиться в країні.

- Зараз, за ​​оцінками Центробанку рф, росіяни тримають в іноземних банках валюту на суму понад 6,7 трлн. рублів (на початку 2022 - 2,3 трлн. рублів).

- У російських банках заощадження в доларах і євро на 1 серпня оцінюються в 4 трлн рублів (на початку 2022 – 6,9 трлн рублів).

- У готівковому вигляді валюта у росіян еквівалентна сумі 8,8 трлн рублів (на початку 2022 – 6,4 трлн рублів).

3. Російські олігархи вивели з ЄС щонайменше 50 мільярдів доларів.

- Загальна вартість активів, які були переведені найбагатшими росіянами з лютого 2022 року, становить щонайменше 50 мільярдів доларів.

- Передача активів, зареєстрованих у таких місцях, як Кіпр, Джерсі та Швейцарія, до росії та країн, які кремль вважає дружніми, зокрема Об’єднані Арабські Емірати та Казахстан, почалася незабаром після повномасштабного вторгнення.

4. Російські ресторани восени готуються підняти ціни на 15-20%.

- Основною причиною підвищення цін стане подорожчання продуктів як російського, так і іноземного виробництва, зростання цін на бензин та складнощі з логістикою.

5. Число російських підприємців у Польщі за рік зросло на 40%.

- За даними польської влади, зараз у країні працюють 1732 компанії, які зареєстровані на осіб із російським громадянством, і більшість із них очолюють ті, у кого воно єдине.

6. Європарламент закликав арештувати активи керівництва Білорусі і передати Україні.

- Про це йдеться в ухваленій доповіді про відносини ЄС з Білоруссю.

- У затвердженому документі Європарламент "закликає ЄС та його держави-члени знайти правові шляхи для арешту активів білоруського керівництва та пов'язаних з ним білоруських структур, причетних до військових дій росії, та, за можливості, використати їх для підтримки відновлення України".

- У тексті доповіді Європарламент також звернувся до Міжнародного кримінального суду із закликом видати ордер на арешт Лукашенка за сприяння депортації українських дітей.

7. Китай змінив російську нафту на іранську.

- Після того, як скорочення поставок Саудівською Аравією та росією призвело до зростання цін, Тегеран нарощує видобуток та експорт на тлі того, як зростає попит на іранську нафту в Китаї.

- Постачання з Ірану становлять 1,5 млн барелів на добу, що є рекордом більш ніж за чотири роки, при цьому понад 80% нафти відвантажується до Китаю, кажуть дані FGE та Vortexa.

- За словами трейдерів, російська нафта ESPO торгувалася на початку вересня з премією близько $0,5 за барель до Brent, тоді як Urals пропонувалася зі знижкою близько $1,50.

- Навпаки, іранські сорти продавалися зі знижками у розмірі близько $13-20 за барель за умови постачання з судна.

8. ЄС готовий вжити заходів щодо КНДР, якщо вона надасть військову допомогу росії.

9. "Дочка" QIWI — російської електронної платіжної системи в Узбекистані призупинила міжнародні перекази, у тому числі на російські карти та гаманці після обмеження місцевого Центробанку.

- Клієнти можуть проводити тільки операції з оплати послуги узбецьких провайдерів з гаманця, а також перекази між гаманцями Qiwi Uzbekistan. Виведення коштів буде недоступним.

10. В Естонії можуть почати конфіскацію автівок на російських номерах, які вже перебувають в країні.

- "Пояснення Єврокомісії щодо застосування санкцій стверджує, що їх слід конфіскувати і що російські авто більше не можна впускати до Європи. Моя позиція – що санкції для того, аби їх виконували, і ці авто слід конфіскувати. Мені цікаво, чому ці авто з російськими номерами їздять в Естонії, і чому хтось, хто проживає в Естонії, має машину на російських номерах", - сказав міністр внутрішніх справ Лаурі Ляенеметс.

11. Компанія Cargill продає 25% акцій російського зернового терміналу на Чорному морі.

- Продаж частки у зерновому терміналі КСК у Новоросійську відбувся після того, як у березні трейдер пообіцяв припинити закупівлю зерна на експорт у країні з липня.  

- «Продаж залежить від схвалення російського уряду і не торкається жодних інших операцій компанії Cargill у країні», - заявив представник зернотрейдера.

- Документи по угоді перебувають на розгляді Урядової комісії з контролю над здійсненням іноземних інвестицій.

12. Сполучені Штати наклали санкції на п'ять турецьких фірм, які допомагають рф обходити обмеження.

- Йдеться про судноплавні і торгівельні компанії, які допомагають з ремонтом підсанкцйних суден, пов’язаних із російським Міноборони, а також постачають агресорові товари подвійного призначення, а саме:

- Margiana Insaat Dis Ticaret відправляла до росії комплектуючі до безпілотників;

- Demirci Bilisim Ticaret Sanayi — датчики й вимірювальне обладнання;

- Denkar Ship Construction надавала рф послуги з ремонту суден;

- суднобудівне агентство ID Ship Agency;

- CTL Limited, яка є посередником, що постачає електронні компоненти з Європи та США компаніям у рф.