Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 15.01.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 15.01.2024

1. У 2024 році росія зіткнеться зі скороченням військового виробництва і браком робочої сили.

- За оцінкою експертів упродовж останніх семи місяців російський ОПК працює на межі можливостей, і до кінця року виробництво почне знижуватися в міру того, як обладнання буде зношуватися, радянські запаси — вичерпуватися, а санкції — триватимуть.

- Дефіцит робочої сили відчуватиметься не лише в ОПК, а й серед інструкторів, які готують мобілізованих. Наприкінці року у цьому питанні рф може виявитися слабшою, ніж у 2023-му.

2. Обсяг постачання електроенергії з рф до Китаю за підсумками року впав більш ніж на третину, приблизно до 3,1 млрд кВт·год.  

- Експорт знижувався із серпня на тлі аварійності ТЕС та малої водності ГЕС.  

- У грудні та січні постачання до КНР триває лише за двома ЛЕП 110–220 кВ, а обсяг експорту зменшився на 80% рік до року.

3. Найбільша приватна нафтова компанія росії скоротила випуск бензину через санкції.

- Західні санкції за війну в Україні вперше вдарили по російським НПЗ.  

- Найбільша приватна нафтова компанія "Лукойл" удвічі скоротила випуск високооктанового бензину на найбільшому в країні Нижегородському НПЗ, через вихід з ладу установки каталітичного крекінгу.  

- Зокрема, зламалося іноземне компресорне обладнання, яке неможливо замінити найближчим часом, оскільки санкції Заходу обмежили можливість його закупівлі.

- З 10 січня «Лукойл» зупинив продаж АІ-95 на біржі.

4. Російські імпортери електроніки майже повністю перейшли на юані та дирхами.

- Постачальникам електроніки до росії довелося відмовитися від розрахунків у доларах та євро через санкції та перейти на китайські юані та дирхами ОАЕ.

- Відмова від доларів та євро з боку оптових покупців техніки пов'язана з тим, що їх складно купити в достатніх кількостях усередині росії і дуже складно перевести будь-кому за кордон через санкції.

5. З російського Фонду народного добробуту виділять 280 млрд рублів, сподіваючись на створення 600 цивільних літаків.

- Раніше йшлося про виробництво "понад тисячу власних літаків до 2030 року", що явно більше заявлених 600 лайнерів.

- За перше півріччя 2023-го було зроблено лише 2 лайнери — по 1 Суперджету в лютому та червні.

- За даними Мінтрансу, всього за 9 місяців минулого року заводи випустили з конвеєрів 12 літаків, проте лайнерів масою понад 15 тонн було лише 3 екземпляри.

6. У росії зростає кількість алкоголіків.

- З 2010 по 2021 кількість пацієнтів з вперше виявленою залежністю скорочувалася.

- Проте у 2022 році тенденція змінилася на зростання. Під диспансерне спостереження було вперше взято 54,2 тис. осіб (роком раніше - 53,3 тис.).

- Опитані експерти пояснюють те, що відбувається, «соціально-економічними потрясіннями, посиленням геополітичних протистоянь та санкційним тиском». Вони також відзначають "різке збільшення" числа алкогольних психозів останнім часом.

7. Росія в листопаді вперше з травня стала головним експортером урану в США, а за підсумками 11 місяців 2023 року Штати купили у росії цього палива на максимальну з 2010 року суму - $1,017 млрд.

8. Росія досі отримує з Фінляндії компоненти й обладнання, потрібні для ОПК.

- Розслідувачі суспільного мовника Yle з’ясували, що з Фінляндії до росії досі потрапляють компоненти й обладнання, які далі використовуються в оборонній промисловості, завдяки "непримітним" компаніям у Фінляндії.

- Журналісти знайшли низку компаній, які зареєстровані у Фінляндії і мають зв’язки з росією, а їхні клієнти пов’язані з російськими силовими структурами.

- Це близько 20 компаній, що експортували до росії компоненти, які можуть використовуватися в оборонній промисловості.

- Йдеться про невеликі логістичні фірми, власниками яких є пов’язані з росією особи, а офіси розташовані у крихітних приміщеннях переважно у південно-східній частині країни, біля великих логістичних хабів.

9. Китайський експорт до росії минулого року виріс на 46,9%, свідчать дані головного митного управління КНР.

- У протилежному напрямку постачання також збільшилося — на 12,7%.

- Бурхливе зростання відзначалося на тлі сплеску споживчої активності в рф і переорієнтування її імпорту на Китай як найбільш доступний ринок для закупівлі техніки.

- Для китайських постачальників російський ринок став одним з небагатьох напрямків, де постачання зростало, експорт до США та Європи за рік скоротився більш ніж на 10%.

10. Нафта дорожчає: інвестори стежать за ситуацією на Близькому Сході.

- Ціни на нафту сьогодні зросли, оскільки трейдери спостерігали за ризиками перебоїв у постачанні на Близькому Сході після ударів американських і британських сил по об'єктах хуситів у Ємені у відповідь на їх напади на кораблі в Червоному морі.

- Ф'ючерси на нафту марки Brent подорожчали на 24 центи, або на 0,3%, до 78,53 долара за барель.

- Американська нафта марки West Texas Intermediate коштувала 72,85 долара за барель, подорожчавши на 17 центів, або на 0,2%.

11. Уряд Фінляндії планує повністю заборонити громадянам росії угоди з нерухомістю, повідомив міністр оборони країни Антті Хяккянен.

- Як повідомив чиновник, наразі йде «пошук необхідних законних юридичних підстав» для запровадження цієї заборони.

12. Україна могла б одержати до $300 млрд через репараційні облігації.

- Київ міг би залучити гроші, продавши облігації союзникам, забезпечені майбутніми вимогами щодо відшкодування збитків проти Москви.

- Однак вони принесуть їм прибуток за відсотками, лише якщо росія погодиться виплатити Україні репарації.

- Згідно з описаним механізмом, власники облігацій не матимуть договірних прав на заморожені активи Банку росії, які стануть «найбільш ймовірним джерелом коштів для відшкодування збитків».

- Для виплати як основної суми облігацій, і купонів можна буде використовувати відсотки, нараховані на заморожені резерви.

Більше на https://t.me/OmelyanNews