Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 16.10.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 16.10.2023

1. У росії вперше публічно визнали, що отримують БПЛА з Китаю.

- «Практично всі імпортні безпілотники, якими на сьогоднішній день володіє росія, були поставлені в країну-агресор із Китаю»,- заявив глава мінфіну рф Антон Силуанов.

- Виступаючи на засіданні Комітету з бюджету і податків Держдуми, Силуанов фактично вперше за час широкомасштабного вторгнення рф в Україну на публічному рівні відкрив інформацію про джерело поставок до росії безпілотних літальних апаратів.

2. російський уряд за рахунок підвищення податку на видобуток газу забере у «Газпрому» 90% виторгу, який компанія отримає в результаті випереджального зростання тарифів у 2024–2026 роках.

- За рахунок цього податку, який фактично стягується зі споживачів, бюджет рф планує одержати близько 110 млрд руб на рік.

3. Дисконт на російську нафту зменшується - тобто нафта з рф подорожчала на 8,2%.

- Середня ціна нафти Urals з 15 вересня до 14 жовтня становила $83,35 за барель при котируванні North Sea Dated $93,43 за барель.

- Таким чином, дисконт на російську нафту за цей період становив близько $10,08/бар. Місяцем раніше знижка сягала $11,58 за барель.

4. Знижка на російську нафту для Індії майже подвоїлася та досягла діапазону від $8 до $10 за барель.

- Це збільшення відбулося через те, що державні нафтопереробні заводи чинили тиск на постачальників та тимчасово скоротили споживання російської нафти.

- Збільшення знижки стимулювало збільшення частки російської нафти у загальному обсязі імпорту сирої нафти Індією. У вересні цей показник досяг 38% порівняно з 33% у серпні.

5. Загальні запаси газу в ЄС досягли абсолютного максимуму за всю історію спостережень, - дані Gas Infrastructure Europe.

- Зараз ПСГ Європи заповнені на 97,89% (на 8,54% вище, ніж у середньому на цю дату за останні п'ять років) — у них 107,75 млрд куб. м газу.

6. США вживатимуть заходів, щоб запобігти продажу американськими виробниками мікросхем до Китаю в обхід урядових обмежень.

- Нові правила будуть додані до широкомасштабних обмежень США на поставки передових чипів і обладнання для виробництва мікросхем до Китаю, оголошених в жовтні минулого року.

- Ці правила заблокують поставки деяких ШІ-мікросхем, а також вимагатимуть від компаній звітувати про поставки інших мікросхем.

7. Експорт газу в Азербайджані в січні-вересні 2023 року збільшився на 9% порівняно з аналогічним періодом попереднього року і становить 17,8 мільярда кубометрів.

- Експорт до Туреччини становив 7,5 мільярда кубометрів, до Грузії - 1,7 мільярда кубометрів, до Європи - 8,6 мільярда кубометрів. У тому числі експорт газу до Туреччини трубопроводом TANAP склав 4,3 мільярда кубометрів.

- Видобуток газу у січні-вересні 2023 року збільшився до 36,1 мільярда кубометрів з 34,4 мільярда кубометрів у січні-вересні минулого року.

- Видобуток нафти в Азербайджані в 2022 році склав 32,6 мільйона тонн, а експорт - 26,3 мільйона тонн.

8. Індія не хоче розраховуватися за російську нафту юанями, що призводить до затримки платежів.

- Невдоволення індійського уряду через те, що він дозволив контрольованим державою НПЗ оплачувати імпорт російської нафти китайською валютою, призвело до затримки сплати щонайменше семи партій.

- Індійські трейдери були готові укладати угоди в дирхамах, але російські продавці віддали перевагу юаням.

- Однак розрахунки в юанях збільшують їх витрати, оскільки спочатку рупії необхідно перевести в гонконгські долари, а потім у юані, що коштує на 2-3% дорожче, ніж розрахунки в дирхамах.

9. У Латвії відкрили справу через можливу участь місцевої компанії у постачанні армії рф

- Служба державної безпеки Латвії (СДБ) провела кримінально-процесуальні дії на об'єктах, пов'язаних з одним підприємством у Ризі та інших регіонах Латвії, через підозру в наданні ресурсів російським збройним силам.

- СДБ порушила кримінальний процес за можливу непряму передачу майна стороні, яка бере участь у збройному конфлікті за межами території Латвійської Республіки, спрямованому проти територіальної цілісності України.

10. Японський розробник електроніки та постачальник інфраструктурних рішень Fujitsu ліквідує російську юрособу.

- Юристи припускають, що цей кейс може стати "зразком" щодо припинення діяльності великого бізнесу в країні.