Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 17.08.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 17.08.2023

1. Російська економіка досягла своєї межі.

- Уряд рф наповнив економіку грошима, тож попит зростає, а пропозиція ні.

- Економісти розглядають коливання рубля як симптом поганих економічних перспектив росії.

- Зниження потенційних темпів зростання ставить путіна перед дилемою: йому треба і нарощувати військове виробництво, і заспокоювати населення країни напередодні березневих виборів.

- За оцінками МВФ, потенційні темпи зростання економіки росії становили близько 3,5% до 2014 року. За оцінками аналітиків, зараз довгостроковий потенціал зростання економіки становить 0,9%.

- Близько 65% промислових підприємств у росії залежить від імпортного устаткування. Для створення потужностей потрібні ресурси та час.

- Зростання залежності росії від імпорту має серйозні наслідки для її економічної стабільності. Економіка країни отримує від експорту більше, ніж витрачає імпорт. Проте цього року цей профіцит скоротився на 85%.  

- Очікується, що технологічна ізоляція росії, що росте, призведе до зниження довгострокових перспектив її зростання.

2. Міжнародні резерви рф з 4 по 11 серпня скоротилися на $0,8 млрд.

3. росія може залишитись без міжнародних авіарейсів.

- Російські та іноземні авіаперевізники можуть зіштовхнутися з проблемами під час виконання рейсів між росією та іншими країнами восени 2023 року.

- Проблеми можуть виникнути після відключення росії від телекомунікаційних каналів, які належать глобальному провайдеру послуг для цивільної авіації - швейцарської компанії Societe Internationale de Telecommunication Aeronautiques (SITA).

- Канал SITA називають авіаційним аналогом міжбанківської системи SWIFT. Це найпоширеніший інструмент у світовій цивільній авіації для обміну інформацією між авіакомпаніями та аеропортами. Системою користуються понад 2,5 тис. клієнтів у 200 країнах, а її технології задіяні на 90% усіх міжнародних авіарейсів.

- Через відключення, заплановане на кінець вересня, російські перевізники більше не зможуть передавати через шлюзи SITA дані про рейси, пасажирів і багаж в інформаційні системи міжнародних аеропортів.  

- У свою чергу, іноземні перевізники залишаться без звичного каналу для обміну даними з інформаційними системами російських аеропортів.

4. Падіння експорту російського газу потягнуло за собою зменшення виробництва труб для його транспортуваня.

- Попит на труби великого діаметра в росії за підсумками першого півріччя впав на 24%, до 942 тис тонн.

- Трубні компанії отримали подвійний удар — крім падіння газового експорту вони відчули на собі санкції ЄС, які заборонили імпорт сталевої продукції з росії.

- За перші шість місяців 2023 року споживання сталі в нафтогазовій сфері впало на 6%, до 2,6 млн тонн.

5. Росіяни почали менше їсти, але більше витрачати на їжу.

- Молоді російські сім'ї 2022 року різко знизили споживання їжі, але збільшили витрати на неї.

- Скорочення за основними групами харчових продуктів становило від 8 до 22% порівняно з 2021 роком, тоді як витрати на продукти у загальному обсязі витрат зросли на 5,4 процентних пункти, до 29,3%.

6. Найбільший експортер нафти Саудівська Аравія в червні скоротила постачання нафти за кордон до мінімуму з вересня 2021 року.

- Її обсяг падає третій місяць поспіль. За перший місяць літа країна продавала за кордон у середньому 6,8 мільйона барелів на добу, що на 1,8 відсотка нижче за травневий показник.

- Видобуток нафти у червні змінився мало, а запаси сировини зросли на 1,45 мільйона барелів, до 149,7 мільйона барелів.

- Експорт нафтопродуктів впав на 26 тисяч барелів на добу, порівняно з попереднім місяцем, до 1,35 мільйона барелів.

- Річ у тому, що великі азіатські покупці віддають перевагу дешевшій російській нафті.

- Зокрема, індійський та китайський імпорт російської сировини у червні досяг рекордно високого рівня.

- Нафтопереробні заводи КНР продовжують скуповувати російський сорт нафти, незважаючи на деяке її подорожчання.

7. США ввели санкції проти компаній, що сприяють торгівлі зброєю між росією і КНДР.

- Міністерство фінансів США оголосило про запровадження санкцій проти трьох компаній із Казахстану, росії та Словенії, які сприяють торгівлі зброєю між Москвою та Пхеньяном.

- Санкції запроваджені проти компанії "Дефенс Іінжинірінг" із Казахстану, "Верус" із росії та "Версор" зі Словаччини. Усі вони пов’язані з громадянином Словаччини Ашотом Мкртичевим, проти якого США ввели обмеження ще у березні.

8. Литва, Латвія та Польща розглядають можливість колективного рішення про повне закриття кордону з Білоруссю, питання на рівні глав МВС обговорять 28 серпня, про це повідомила міністр внутрішніх справ Литви Агне Білотайте.

9. Грузія перекрила ввезення іномарок до росії.

- Грузія перекрила експорт та реекспорт до росії європейських автомобілів з двигунами 1,9 літра, будь-яких американських автомобілів, а також взагалі будь-який транзит з Вірменії.

- Ввезення іномарок з Грузії складає близько 1% постачання машин до росії, а з Вірменії в липні приїхав кожен шостий автомобіль з пробігом і майже 2% нових.

- За обхідний шлях через Казахстан чи Киргизстан транспортні компанії додають до вартості автомобіля близько 1000 доларів.

10. Чехія включила до національного списку санкцій країни генерального директора російської Корпорації "Тактичне ракетне озброєння" Бориса Обносова та двох його родичів. Про це йдеться у повідомленні, опублікованому на сайті чеського зовнішньополітичного відомства.

- Проти таких осіб застосовується заборона на в'їзд чи перебування на чеській території, заборона отримання грошових коштів у Чехії або заморожування належних йому активів.  

11. Збірна Бахрейну з футболу відмовилася від пропозиції російського футбольного союзу провести у вересні товариський матч.

12. Національне агентство із запобігання корупції (НАЗК) внесло китайську групу компаній Alibaba Group Holding Limited до списку міжнародних спонсорів війни.

- Їй, зокрема, належить всесвітньо відомий маркетплейс AliExpress. Це загрожує групі компаній серйозними втратами репутації на світовому рівні.