Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 18.03.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 18.03.2024

1. Експорт метанолу з росії впав минулого року на 25% до 2022 року і склав близько 1,6 млн т.

- Відвантаження за кордон знизилися на тлі скорочення поставок у Європу, яка для російських заводів багато років була основним ринком збуту.

- У 2022 році найбільшими імпортерами російського метанолу були Фінляндія, яка закупила 730 тис. т, і Польща - 600 тис. т.

2. У рф створять платформу для збору конфіскованої криптовалюти.

- У росії створять державну цифрову платформу для збору конфіскованої криптовалюти.

- Нині суди рф вже визначають криптовалюту як майно та виносять рішення про її конфіскацію. Правоохоронні органи рф отримують доступ до адрес криптогаманців (відкриті та закриті ключі) на іноземних платформах або ж вилучають "холодні" гаманці у вигляді флеш-карток з наявними на них активами.

3. Якість кредитних портфелів російських банків може помітно знизитися протягом найближчих 12-18 місяців.

- Відзначаються високі ризики як у корпоративному кредитуванні, де багато позик було видано під плаваючі ставки, так і різке зростання кредитування фізичних осіб.

- Зокрема, деякі компанії вже мають труднощі з погашенням через збільшення ключової ставки.

- А фізособи найчастіше беруть споживчі позики, тобто нічим не забезпечені. Тому з їх виплатою можуть виникнути проблеми, навіть за незначного погіршення економічної ситуації.

4. Щомісячні доходи росії від експорту викопного палива зросли на 2% у лютому 2024 року — це перше зростання за три місяці.

- Російські доходи від морської сирої нафти зросли на 12% (24 млн євро на день), але обсяг їх експорту скоротився на 3% порівняно з попереднім місяцем.

- Збільшення експортних надходжень було пов'язано з подорожчанням російської нафти протягом місяця, а не зі збільшенням обсягів її експорту.

- Середня ціна Urals і East Siberia Pacific Ocean (ESPO) зросла на 14% і 3% відповідно.

- Ціни на обидва сорти зараз значно перевищили встановлену цінову межу, а ціни на Urals повернулися до рівня, на якому вони були протягом більшої частини 2023 року.

5. Головні покупці російського викопного палива.

- Вугілля: Китай закупив 38% усього російського експорту вугілля з 5 грудня 2022 року. За ними йдуть Індія (20%) і Південна Корея (13%).

- Сира нафта: після заборони ЄС/Великої сімки 5 грудня 2022 року Китай купив 49% російського експорту сирої нафти, за ним йдуть Індія (30%), ЄС (7%) і Туреччина (5%). Нафта по трубопроводу потрапила під санкції лише частково. Імпорт сирої нафти з ЄС надходить морем до Болгарії та по трубопроводу до Чехії, Словаччини та Угорщини.

- СПГ: ЄС був найбільшим покупцем, купуючи 49% російського експорту СПГ, за ним йдуть Китай (21%) і Японія (19%). Жодних санкцій щодо поставок російського СПГ до ЄС не введено.

- Нафтопродукти: Туреччина, найбільший покупець, придбала 25% російського експорту нафтопродуктів, за нею йдуть Китай (12%) і Бразилія (11%). Санкції ЄС щодо морських російських нафтопродуктів набули чинності 5 лютого 2023 року.  

- Трубопровідний газ: ЄС був найбільшим покупцем, придбавши 41% російського трубопровідного газу, за ним йшли Туреччина (29%) і Китай (26%). Жодних санкцій щодо імпорту російського трубопровідного газу до ЄС не введено.

6. Росія залишається залежною від європейської індустрії судноплавства та G7.

- У лютому 45% російської нафти та продуктів її переробки було транспортовано танкерами з обмеженням ціни на нафту.

- Залишок доставлявся «тіньовими» танкерами і на нього не поширювалася політика обмеження цін.

- 65% російської сирої нафти транспортувалося «тіньовими» танкерами, тоді як танкери, що належать або застраховані в країнах, що впроваджують обмеження ціни, становлять 35%.  

- «Тіньові» танкери, що перевозили нафтопродукти, перевантажили 41% загального обсягу продукції росії. Решту об’єму було відвантажено танкерами з дотриманням політики обмеження цін.

- Танкери в Тихоокеанському регіоні були завантажені російською нафтою в таких портах, як Козьміно в росії, де закінчується трубопровід ВСТО та з’єднаний з нафтопереробним заводом. Тут сира нафта ESPO експортується за цінами, що перевищують обмеження.

- Залежність росії від суден, які належать або застраховані ЄС/G7, надає Коаліції цінового обмеження адекватні важелі для зниження цінового ліміту та впровадження кращого моніторингу та забезпечення виконання, що значно знизить доходи росії від експорту нафти.

7. Головні заходи, що можуть обмежити доходи росії від продажу нафти.

- Обмеження ціни в 30 доларів США за барель скоротило б доходи росії на 46 мільярдів євро (25%) з моменту введення санкцій у грудні 2022 року до лютого 2024 року.

- Лише в лютому спостерігалося б скорочення на 3,45 мільярда євро (26%) із обмеженням ціни в 30 доларів США за барель.

- Правоохоронні органи, які контролюють санкції, повинні вживати активних заходів проти суб’єктів-порушників, включаючи страховиків, зареєстрованих у країнах коаліції з обмеженням цін, вантажовідправників і власників суден. OFAC має продовжувати застосовувати санкції до суден, які порушили політику обмеження цін.

- Інші правоохоронні органи, такі як OSFI, повинні активізувати розслідування організацій, які порушили санкції. Покарання для винних у порушенні цінового ліміту мають бути значно суворішими.

- Відсутність належного моніторингу та правозастосування, а також зростання цін на нафту збільшили експортні доходи росії для фінансування її війни проти України.

8. Чехія ініціює заборону імпорту зерна в ЄС із росії та білорусі.

- На засіданні Євроради делегація з Чехії запропонує партнерам запровадити заборону на ввезення зерна до європейських країн з росії та білорусі.

- Ми будемо наполягати на тому, щоб зернові та олійні культури були у списку санкцій і не потрапляли до Європи… Немає жодної причини, чому ми повинні підтримувати агресори, купуючи російське зерно в Європі, – зазначив міністр сільського господарства Чехії.

- За даними Євростату, минулого року росія експортувала на європейський ринок 1,5 млн. тонн зерна, що перевершило показники до повномасштабного вторгнення в Україну.

9. Об’єднані Арабські Емірати погодилися продавати скраплений природний газ Німеччині протягом 15 років, починаючи з 2028 року.

- Abu Dhabi National Oil Co. підписала попередню угоду про відправку 1 мільйона тонн СПГ на рік німецькій державній енергетичній групі SEFE.

- Adnoc постачатиме паливо з об’єкта для експорту СПГ, який він планує побудувати в Рувайсі поблизу Абу-Дабі.

- ОАЕ шукають угоди, які дозволять їм збільшити експорт палива. Тим часом Німеччина прискорила імпорт СПГ і розкуповує морські вантажі після того, як росія обмежила поставки газу по трубопроводах після вторгнення в Україну.

- SEFE нарощує постачання після того, як колишній підрозділ «Газпрому» був націоналізований урядом Німеччини в 2022 році.

- Компанія підписала угоди з норвезькими Equinor ASA і Venture Global LNG Inc., щоб забезпечити потік газу в промисловість і будинки Німеччини.

10. Промислова група European Aluminium хоче, щоб Європейський Союз наклав санкції на алюміній, що постачається з Росії, але не на компанії з ЄС, що належать Русалу.

- Здебільшого, ці компанії виробляють боксити та глинозем за межами росії, деякі з яких імпортуються Європою.

- Група лобіювала в ЄС заборону на російський алюміній після вторгнення в Україну. Поки що санкції не введені, але це питання все ще розглядається.

- «Принцип санкцій ЄС полягає в спробі зробити якнайбільше, щоб підірвати російську військову машину, не завдаючи шкоди європейським промисловим і, відповідно, громадським інтересам», — повідомив генеральний директор European Aluminium.

- Наразі в ЄС діють заборони на алюмінієвий дріт, фольгу, труби та труби, вироблені в росії.

- Але експорт алюмінію, включаючи первинний метал, що становить 85% від загального обсягу, «залишається поза сферою дії заходів».

11. Китай планує імпортувати рекордну кількість російської нафти цього місяця, завдяки великим обсягам нафти сорту Sokol , від якої відмовилась Індія через санкції США.

- За даними Kpler, Китай у березні готовий отримати близько 1,7 мільйона барелів російської нафти на день.

- Очікується, що обсяги надходжень нафти Sokol збільшаться втричі порівняно з попереднім місяцем до рекордного показника в 379 тисяч барелів на день.

- Китай залишається послідовним покупцем російської нафти з моменту вторгнення Москви в Україну, а останнім часом скористався зниженням цін на Sokol після того, як поставки цієї марки до Індії скоротилися.

- За даними Kpler, імпорт ESPO, іншої марки російської нафти, цього місяця, як очікується, становитиме 882 тисячі барелів на день, що є найвищим показником з січня 2023 року.

- Трейдери зазначають, що незрозуміло, чи всі вантажі Sokol потраплять до реальних покупців або будуть вивантажені на митний склад. Вони посилаються на вагання китайських банків брати участь у торгівлі на тлі останніх санкцій США щодо танкерів.

Більше на https://t.me/UA_ONews