Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 19.10.2022

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 19.10.2022

1. У росії спостерігається збільшення числа дефолтів.

- Протягом року 20–25 російських компаній можуть оголосити дефолт за облігаціями через санкції та відплив інвесторів, прогнозують експерти.

- За підсумками дев'яти місяців поточного року кількість дефолтних подій (невиплата купонів та погашень, невиконання оферт) вже досягла 194 – найбільшого значення за 10 років статистики.

- За весь 2021 рік було лише 178 дефолтних подій.

2. Найбільший російський виробник алюмінію компанія «Русал» залишився без покупців.

- Бойкот російських металів на світовому ринку продовжує посилюватись, погрожуючи одній з найбільших галузей російської промисловості, де працює понад 200 тисяч осіб.

- Сотні тисяч тонн російського алюмінію не можуть знайти покупців після того, як великі промислові компанії одна за одною відмовляються від продукції «Русала», змушуючи трейдерів відправляти її на склади в очікуванні кращих часів.

3. Міненерго США сьогодні оголосить про продаж ще 15 млн барелів нафти зі стратегічного резерву, в рамках відповіді на нещодавнє скорочення видобутку, оголошене країнами ОПЕК+.

- Американська адміністрація при цьому не виключає вивільнення додаткових обсягів нафти з національних запасів цієї зими.

- Закупівлі нафти для заповнення національного резерву адміністрація США планує розпочати за ціною нафти нижче 67-72 доларів за барель

4. Німеччина запропонувала Європі відмовитися від принципу «безпека разом із рф».

- Німеччина готується до тривалого протистояння із рф.

- Про це на міжнародній конференції у Берліні заявила глава МЗС ФРН Анналена Бербок.

- За її словами, настав час остаточно замінити формулу «безпека разом із рф» формулою «безпека від рф».

5. ЄС заощадив 11 млрд євро імпорту газу завдяки енергії сонця та вітру.

- Відновлювані джерела енергії дозволили ЄС уникнути імпорту викопного газу на 99 млрд євро з початку війни в Україні, що на 11 мільярдів євро більше, ніж торік, завдяки рекордному зростанню вітрової та сонячної енергії.

- Згідно з даними, з березня 2022 року сонячна та вітрова енергетика виробили чверть електроенергії в ЄС, що дозволило уникнути імпорту 70 млрд кубометрів газу.

6. Уряд Індії вирішив розглянути пропозицію країн Заходу, яка стосувалася введення цінових обмежень на закупівлю російської нафти. G7 намагається запровадити механізм обмеження цін до 5 грудня, коли набудуть чинності санкції ЄС, які стосуватимуться заборони морського імпорту нафти.

- Першим найбільшим покупцем російської нафти є Китай, а за ним йде Індія.

- Інші західні покупці уникали імпорту через російський напад на Україну.

7. США посилюють тиск на Туреччину через її зв'язки з росією

Цього тижня у Стамбулі та Анкарі відбулися нові переговори з цього приводу.

- Американська делегація на чолі з Елізабет Розенберг, помічницею міністра фінансів США, зустрічалася з керівником центробанку Туреччини та представниками бізнес-асоціацій та з керівництвом місцевого міністерства фінансів.

- Поглиблення економічних зв'язків між росією й Туреччиною, яка є членом НАТО, викликає невдоволення країн Заходу.

США хочуть, щоб турецька влада зайняла жорсткішу позицію щодо росії та дотримувалася фінансових санкцій проти неї.

8. Посли ЄС затвердили санкції проти Ірану через використання росіянами його беспілотників для ударів по Україні.

- Санкції були схвалені стосовно компанії Shahed Aviation Industries, яка відповідає за проєктування та розробку серії іранських безпілотників Shahed, які зараз використовуються в Україні.

- Також до списку внесли трьох генералів, які займають керівні посади високого рівня та безпосередньо беруть участь у програмі Ірану з БПЛА та його співпраці з росією.

9. Автомобільний концерн Volvo Group, який з кінця лютого 2022 року припинив випуск вантажівок в рф, розглядає продаж бізнесу в росії.

- Російські активи автоконцерну включають заводи зварювання та фарбування кабін, а також складання вантажівок на 15 000 одиниць техніки на рік у Калузі і чотири сервісні центри з їх обслуговування в різних містах країни.

- Найближчі конкуренти Volvo у вантажному сегменті - MAN і Scania теж виходять із бізнесу в росії. Вони передадуть свої торгові компанії місцевим партнерам на початок 2023 року.

- Виробник вантажівок Mercedes припинив збирання на спільному підприємстві з «Камазом» у Набережних Човнах ще наприкінці лютого.

10. Сітібанк, який вирішив закрити в росії роздрібний бізнес та обслуговування клієнтів МСБ, повідомив про згортання також роботи з корпоративними клієнтами.

- У листах, що розсилаються, банк закликає не зволікати з переведенням бізнесу до інших кредитних організацій і закриттям рахунків в Citi.

11. Ще один банк у Киргизстані зупинив обслуговування карток «Мир».

- Киргизький Банк Азії слідом за «Компаньйоном», «Бакай банком» та Доскредобанком перестав обслуговувати карти російської платіжної системи «Мир».