Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 20.02.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 20.02.2024

1. У 2023 році імпорт до росії з країн G7 - США, Великобританії, Німеччини, Франції, Італії, Японії та Канади, скоротився до мінімуму, принаймні з першої половини 2000-х років.

- Щомісяця країни «Великої сімки» постачали до рф товарів на суму менше $2 млрд.

- У 2017-19 рр. це було близько $5 млрд. на місяць.

- До анексії Криму постачання з країн G7 перевищували $8 млрд щомісяця, а рекорд було встановлено у першій половині 2008 року — понад $10 млрд на місяць.

2. Росія програла суд у Нідерландах про виплату $50 млрд у справі ЮКОСу

- Апеляційний суд Амстердама відхилив апеляцію російського уряду, який намагався скасувати рішення про виплату 50 мільярдів доларів колишнім акціонерам ЮКОСу, колись найбільшої нафтогазової компанії Росії.

3. У РФ виникли труднощі з продажем нафти Індії: заблоковано 9 мільйонів барелів.

- В Росії виникли труднощі з продажем ключового тихоокеанського сорту нафти Sokol до Індії, що може призвести до подальшого скорочення експорту на наступному тижні.

- Індія, основний ринок збуту Sokol, вагається купувати російську нафту через страх санкцій США. Нафтопереробники азіатської країни побоюються потрапити під санкції й скаржаться, що ця нафта занадто дорога порівняно з альтернативними сортами.

4. Росія продовжує відбирати майно у іноземних власників.

- Ульянівський верстатобудівний завод, який належав японсько-німецькому виробнику DMG Mori, найбільшому у світі виробнику верстатів, та припинив роботу навесні 2022 року, перейшов під тимчасове управління Росмайна.

- Холдинг DMG Mori вклав у завод 4,5 млрд рублів, а виробнича потужність заводу становила 1,2 тис. верстатів на рік. Підприємство випускало токарні та фрезерні верстати з числовим програмним керуванням.

- Усі акції підприємства належали дочірній фірмі DMG Mori - Gildemeister Beteiligungen.

- У березні 2022 року японсько-німецька компанія заявила про закриття всього російського бізнесу після початку війни в Україні. Підприємство в Ульяновську було закрито, а всіх співробітників — звільнено.

5. З початку війни в Україні росія закупила щонайменше шість тисяч безпілотників «Шахед-136» і отримала від Ірану велику допомогу у створенні місцевого виробництва таких дронів на власній території.

- На підході удосконалені моделі: реактивні «Шахеди» та дрони-розвідники.

- Москва розрахувалася з Тегераном золотими злитками та сучасними західними ПТРК і засобами ППО.

- Тепер росія прагне як закупити, так і зробити тисячі досконаліших дронів.

6. Путін подарував Кім Чен Ину лімузин, порушивши санкції ООН.

- Державне Корейське центральне інформаційне агентство (KCNA) повідомило, що 18 лютого Путін "презентував" Кім Чен Ину "особисту машину російського виробництва".

- Прессекретар президента рф Дмитро Пєсков пояснив, що йдеться про машину марки Aurus.

- Санкції Ради Безпеки ООН забороняють ввозити в КНДР предмети розкоші, зокрема люксові автомобілі. За даними російських ЗМІ, що лімузин Aurus Senat коштує понад 400 тисяч доларів.

7. За рік США придбали індійських нафтопродуктів із сировини рф на $1,3 млрд.

- Від продажу сирої нафти до Індії в минулому році росія заробила рекордні $37 млрд.

- Зазначено, що частина сирої російської нафти переробляється на нафтопродукти на заводах, що знаходяться на західному узбережжі Індії.

- Потім їх експортують до США та інших країн, які схвалюють санкції щодо нафти рф.

- Відповідно до аналізу Центру досліджень в галузі енергетики та чистого повітря, країни, які також застосовують санкції проти рф, торік імпортували на $9,1 млрд нафтопродуктів з російської сировини. Це на 44% більше, ніж у 2022 році.

8. США планують запровадити нові санкції проти рф через смерть Навального.

- "Ми вже запровадили санкції, але ми розглядаємо додаткові санкції, так", - відповів Байден на питання про подальші дії у зв’язку зі смертю Навального.

9. США готують санкції проти китайських компаній за підтримку рф.

- Вашингтон розглядає можливість запровадження санкцій проти китайських компаній, які допомагають рф у війні з Україною, повідомили CNBC американські конгресмени.

- Член комітету Палати представників США з міжнародних відносин, сенатор Джеральд Конноллі заявив, що законодавці обмірковують заходи, аналогічні тим, що вже готує Євросоюз.

10. Рада ЄС затвердила продовження санкцій щодо росії у зв'язку з війною в Україні до 24 лютого 2025 року. Рішення набирає чинності наступного дня після публікації в офіційному журналі ЄС.

11. Прямі іноземні інвестиції в Китаї в 2023 році скоротилися на 82% порівняно з попереднім роком.  

- Вони становили 33 мільярди доларів – це найнижчий рівень за останні тридцять років, свідчать офіційні дані Державного управління валютного контролю КНР.

- Причиною скорочення активності іноземного капіталу експерти вважають загальне погіршення ділової кон'юнктури в країні через масштабний криз у будівельно-ріелторській області.  

- На сферу високих технологій дуже тиснуть американські санкції проти КНР у сфері, зокрема напівпровідників.  

- Свою роль відіграє і зростання собівартості випуску продукції в Китаї у зв'язку з підвищенням заробітної плати в країні.

12. Заповненість підземних сховищ газу у Європі становить 65,43%.

- Рік тому було 64,3%. З початку опалювального сезону зі сховищ відібрали майже 42 млрд. куб м газу.

- Минулого року опалювальний сезон у Європі закінчився на початку квітня і запаси у ПСГ становили понад 55%.

- Цього року цифра може бути вищою. На цій статистиці газ помітно дешевшає і коштує близько 270 доларів за тисячу кубометрів.

13. Південна Корея цього тижня почне вводити більш жорсткий експортний контроль у відношенні росії та білорусі.

- Зокрема, до «забороненого» списку товарів буде додано 682 найменування, які мають фактичне або потенційне військове застосування.

- Таким чином, загальна кількість товарів у списку збільшиться до 1 159. Серед них — важке будівельне обладнання, акумуляторні батареї, авіаційні компоненти та механізми.

- У новий список також включені вживані автомобілі з двигунами об'ємом 2 тис. куб. см.

- Нові правила набудуть чинності в суботу, 24 лютого.

14. Міністр закордонних справ Еквадору Габріела Зоммерфельд заявила, що країна не відправлятиме військову техніку в Україну чи будь-яку іншу країну, яка є частиною міжнародного збройного конфлікту.

- Натомість, Россільгоспнагляд дозволив деяким компаніям завозити до росії банани. І шкідники з них загадково зникли.

15. У Франції заарештували віллу «Газпрому» за 120 млн євро.

- Французький суд заморозив право власності на віллу Irina Maria, розташовану в Рокбрюн-Кап-Мартен на Лазурному березі, повідомляє Le Monde.

- Рішення прийнято в рамках розслідування справи про відмивання грошей.

- Формально вілла належить російському мільярдеру засновнику ДК «Ташир» Самвелу Карапетяну, однак у прокуратурі Парижа вважають її реальним бенефіціаром дочірню компанію «Газпрому».

- Об'єкт, раніше відомий як Villa del Mare, оцінюється в 120 млн євро. Окрім головної багатоповерхової будівлі, на території розміром у три гектари є три басейни, тенісний корт і вертолітний майданчик.

Більше на https://t.me/OmelyanNews