Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 20.03.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 20.03.2024

1. Росія в першій половині березня збільшила морський експорт нафти на 9,4%, до 3,66 млн б/д, випливає з даних Kpler .

Kpler - французька компанія, що спеціалізується на зборі даних про сировинні ринки, відстеженні суден та морської аналітики (Marine Traffic та FleetMon).

- На динаміку вплинули позапланові зупинки нафтопереробних заводів після атак безпілотників.

- Поки що це зростання компенсується скороченням постачання палива на світові ринки: експорт бензину з портів у березні впав на 40%, а дизеля - на 25%.

- Однак у квітні та травні показник може продовжити збільшення через наслідки атак минулого тижня та початку планових ремонтів НПЗ.

- Така тенденція значно ускладнить здатність росії дотримуватися зобов'язань щодо скорочення експорту в рамках угоди ОПЕК+.

2. Microsoft обмежить доступ до 50 своїх хмарних продуктів на території росії, повідомили представники російської компанії Softline.

- Таке повідомлення було отримано від техпідтримки корпорації.

- Серед заблокованих: Excel, Microsoft 365, Microsoft Teams, сховище OneDrive, хмарна платформа Azure, комплект рішень — Azure Stack, Azure DevOps Server, Azure HPC, Azure Private 5G Core та Azure Stack HCI.

3. Посилення санкцій з боку США та закриття російських рахунків у державному банку ОАЕ Emirates NBD призвело до деякого порушення російського експорту енергоносіїв, що є фінансовою основою війни в Україні.

- Voliton і Bellatrix, чиї рахунки були закриті серед іншого, були одними з найбільших перепродавців нафти, що перекачується російською компанією «Роснефть», як свідчать дані морських та митних служб.  

- Але після введення санкцій ні Voliton, ні Bellatrix не здійснювали угод із російською нафтою, за даними постачальника даних про сировинні товари Kpler.

- Тиск США на банки з метою обмеження платежів за енергоносії спричинив ускладнення в останні тижні, кажуть американські чиновники, фінансові фахівці в Еміратах та інші.

- Минулого місяця Група розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей, міжнародний орган боротьби з відмиванням грошей, виключила ОАЕ зі свого «сірого» списку країн, які не дотримуються вимог закону, відзначивши значний прогрес у усуненні недоліків.

4. У 2024 році іноземні фірми сплатили до російського бюджету у формі «податку на вихід» 385 мільйонів доларів.

- Іноземні компанії, які залишають росію, зробили вихідні внески до російського бюджету цього року на суму 35,7 мільярда рублів (385 мільйонів доларів), як показали онлайн-бюджетні дані, що вже перевищило очікування за весь рік.

- Росія постійно посилює вимоги до виходу компаній, що виходять, вимагаючи схвалення урядової комісії, 50% знижки на будь-який продаж і внесок до федерального бюджету в розмірі щонайменше 10% від ціни продажу.

5. Російський «Аерофлот» залишиться без бізнес-класу на літаках через брак бортів.

- Група «Аерофлот» вирішила позбутися бізнес-класу на кількох Superjet 100 авіакомпанії «росія» через брак стомісних бортів на курортних та туристичних маршрутах.

- У 9 літаках 12 крісел бізнес-класу планується замінити на 25 економічних.

- Комплектуючі братимуться з несправних машин «Аерофлоту», літаків-донорів та запчастин зі складських запасів ПАТ «Яковлєв».

6. США та Туреччина домовилися про нову схему застосування американських вторинних санкцій, під які потрапляють закордонні компанії через зв'язки з російськими фірмами.

- Сторони погодили «схему дотримання санкцій». Механізм припускає, що США спочатку повідомлять Туреччину про компанії, які потенційно можуть потрапити під санкції за комерційну діяльність із російським бізнесом, і запросять інформацію з цього приводу.

- Анкара проведе розслідування та повідомить про результати, у разі потреби будуть зроблені відповідні кроки.

7. ЄС продовжує скуповувати російський ЗПГ:

- Франція в січні наростила покупки на 20%, до 293 млн євро – рекорд за 14 місяців, випливає з даних євростату.

- Від Франції трохи відстала Іспанія, яка витратила на ЗПГ із росії максимальні за рік 274 млн. євро. Весь ЄС купив ЗПГ з росії на 684,3 млн євро.

8. ЄС виступає проти зусиль Франції та Німеччини запровадити санкції проти Ірану за постачання ракет та іншої військової техніки регіональним союзникам на Близькому Сході.

- Вважається, що такі заходи можуть підірвати дипломатію з Тегераном.

9. Німецький збір за зберігання газу створює проблеми для Австрії в зусиллях позбутись залежності від російського газу.

- Міністр енергетики Австрії Леонора Гевеслер взяла на себе зобов'язання боротися з високою залежністю своєї країни від газу з росії .

- Щоб у майбутньому республіка не отримувала 98 відсотків цього джерела енергії з росії, як це було нещодавно, політик хоче зобов’язати постачальників газу поступово демонструвати більшу частку неросійського природного газу.

- Однак, на її думку, німецький збір за зберігання газу створює проблеми та ускладнить заплановану відмову Австрії від поставок російського газу.

- Гевесслер заявила іноземним кореспондентам у Відні, що цей збір "несумісний із законодавством ЄС".

- Збір відшкодовує компанії Trading Hub Europe, яка відповідає за організацію німецького газового ринку, витрати на забезпечення безпеки постачання, зокрема, на закупівлю газу.

- Збір впливає не лише на компанії та споживачів у Німеччині, але й на імпортерів у сусідніх країнах, які купують газ через німецькі трубопроводи.

10. Приватний індійський НПЗ Reliance Industries відмовляється приймати нафту, доставлену на танкерах російської судноплавної компанії Совкомфлот (СКФ) після нещодавніх санкцій США.

- Ця подія посилює проблеми з експортом нафти для росії, оскільки її нафтові компанії можуть зіткнутися з труднощами з пошуком кораблів для продажу надлишків нафти після недавніх атак українських безпілотників на нафтопереробні заводи.

- Російські компанії вже насилу збирають платежі за експорт нафти через банківські обмеження.

- Reliance, великий покупець російської нафти Urals, попросив, щоб нові поставки не транспортувалися танкерами, що експлуатуються Совкомфлотом.

- Тим часом більше індійських нафтопереробників планують уникнути використання суден Совкомфлоту, що може вплинути на імпорт російської нафти в Індію та залишити росію з меншим кількістю місць для розміщення свого флагманського продукту.

- Індійські нафтопереробники, прагнучи уникнути будь-якої негативної реакції з боку Вашингтона, виявляють «особливу обережність» через суворіший контроль за російськими нафтовими угодами зі боку банків і влади США.

- Нафтопереробники хочуть запобігти участі організацій, які прямо чи опосредковано підпадають під санкції.

11. МЗС Греції заборонило запрошувати представників росії на святкування Дня незалежності країни 25 березня.  

- Листа із забороною терміново надіслано грецьким дипломатичним і консульським органам за кордоном на вимогу міністра закордонних справ республіки Йоргоса Герапетрітіса.

12. МОК заборонив російським та білоруським спортсменам, які прийматимуть участь у змаганнях під нейтральним прапором, брати участь у церемонії відкриття Олімпіади в Парижі.

Більше на https://t.me/UA_ONews