Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 21.04.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій станом на 21.04.2023

1. Міжнародні резерви рф станом на 14 квітня 2023 р. знизились за тиждень на $0,6 млрд, йдеться в матеріалах Банку росії.

2. Загальний збиток російських авіакомпаній від продажів у 2022 році становив 144 млрд рублів.  

- Російські авіакомпанії закінчили 2022 із загальним збитком від продажів у розмірі 144 млрд рублів.

- Загальні доходи перевізників, за попередніми даними скоротилися на 13%, загальні витрати - на 3%.

3. Флагман флоту рф "Петр Великий" можуть списати, бо немає грошей на ремонт.

- Важкий атомний ракетний крейсер і флагман Північного флоту росії "Петр Великий" може бути виведений зі складу ВМФ через "високі витрати на модернізацію".

- Частина екіпажу "Петра Великого" вже перейшла на борт важкого атомного крейсера "Адмірал Нахімов", який проходить модернізацію.

4. Міністерство юстиції США розширює боротьбу з ухиленням від російських санкцій, націлюючись на інвестиційних консультантів, хедж-фонди, юридичні фірми та керуючих приватним капіталом, які раніше уникали перевірки.

- Пріоритетними будуть "посередники", такі як фінансові менеджери, офшорні інвестиційні консультанти та особи, які керують хедж-фондами або приватними інвестиціями.

- Слідчі також вивчають, як криптовалюти можуть бути використані для маскування незаконних транзакцій.

5. Австрія заморозила активи росії на майже 2 мільярди євро, повідомив міністр фінансів країни Магнус Бруннер.

- "Ефективне застосування санкцій проти росії в інтересах Австрії, Європи та США. Ми підтримуємо санкції Заходу проти агресора та заморозили майже 2 мільярди євро фінансових активів з початку війни", - пояснив Бруннер.

6. Один із найбільших грузинських банків TBC Bank почав попереджати клієнтів, що може закрити їхні рахунки при виявленні транзакцій, пов'язаних із обходом санкцій проти рф.

- У розісланих клієнтам СМС-повідомленнях йдеться, що санкції поширюються як на прямий чи опосередкований експорт певної продукції зі США, Великобританії та Євросоюзу до росії, так і на операції експорту товарів із росії до США, Великобританії та ЄС.

- Раніше подібне попередження клієнтам надсилав комерційний банк "Банк Грузії".

7. Платежі Індії за закупівлю зброї у росії на суму понад $2 млрд затримуються вже близько року, поки країни шукають механізм оплати, який не порушує санкції США.

- Також росія призупинила постачання запасних частин та двох протиракетних систем С-400 на суму близько $10 млрд.

- Індія не може оплачувати свої рахунки в доларах США через побоювання вторинних санкцій, а росія не хоче приймати рупії через волатильність обмінного курсу.

- Делі запропонував москві використовувати рупії від продажу зброї для інвестицій у індійські боргові зобов'язання та ринки капіталу, але росія відкинула цю ідею.

8. Польща та країни Балтії запропонували у рамках нового пакету антиросійських санкцій відключити Газпромбанк від SWIFT або хоча б заморозити його активи, повідомляє EuObserver.

- У спільному листі ці країни пропонують заборонити імпорт російського газу, зокрема скрапленого (ЗПГ), алюмінію, а також суттєво розширити критерії для включення росіян до списку санкцій.

9. Нафтоналивна компанія Gatik Ship Management, яка активно бере участь у транспортуванні російської нафти, втратила галузеве стандартне страхування для свого флоту після того, як порушила обмеження ціни G-7.

- Компанія Gatik Ship Management втратила так звану захист і гарантію відшкодування, яку надавав Американський клуб.

- Гарантія захищає від ризиків, включаючи зіткнення та пролиття. Американський клуб є однією з 12 організацій у Міжнародній групі P&I Clubs, які спільно забезпечують галузеве стандартне покриття, яке служить паспортом для вільної торгівлі.

- З початку грудня компаніям країн G-7 дозволено надавати послуги з російської нафти лише за умови, що вантажі коштують 60 доларів за барель або менше.

10. У Німеччині дозволили продаж активів «Роснафти» у Німеччині без попередньої націоналізації.

- Нижня палата парламенту Німеччини схвалила внесення змін до Закону про енергетичну безпеку, які дозволять продати частку участі «Роснафти» у нафтопереробному заводі (НПЗ) у Шведті без попередньої націоналізації.

- Раніше німецьке законодавство передбачало попередню націоналізацію активів, переданих під державну опіку, якщо від них залежить енергетична безпека країни.

- Тепер це правило скасовано.

11. Албанія скасувала безвіз для громадян рф.

- Для відвідування Албанії росіянам тепер треба оформити візу відповідно до мети поїздки, - йдеться у повідомленні посольства.

- Раніше росіяни могли в'їжджати в країну без візи з 1 травня до 30 вересня — так Албанія стимулювала туризм.

12. Чехія вперше в новітній історії країни відмовилася від постачання російського газу в I кварталі цього року. Про це повідомило міністерство промисловості та торгівлі республіки.

- До Чехії газ надходив виключно з Норвегії, а ЗПГ морем через Бельгію і Нідерланди.

- Таким чином, згідно з Мінпромторгом, до країни надійшло в першому кварталі 1,71 млрд куб. м газу.

- Раніше Чехія майже повністю залежала від постачання газу з рф, який надходив до республіки через Словаччину.

13. Литва збирається відключити свою енергосистему від російської на 10 годин, щоб перевірити здатність країни розірвати останній енергетичний зв'язок, що залишився з рф.

- Електроенергія в мережу надходитиме лише з внутрішніх джерел та імпортуватиметься зі Швеції та Польщі.

- Литва, поряд з Латвією та Естонією, зосередилася на зниженні своєї енергетичної залежності від москви шляхом пошуку альтернативних постачань нафти, газу та електроенергії.  

- Балтійський регіон, який раніше імпортував російське викопне паливо, тепер покладається на свого сусіда для підтримки стабільності своєї системи електропостачання.

- Випробування Литви призведе до ізоляції Калінінградської області, російського ексклаву на Балтійському морі.

- Прибалтика планувала вийти з російської енергосистеми до 2025 року, але це може статися вже наступного року, якщо випробування будуть успішними, сказав міністр енергетики Дайнюс Крейвіс.

- Щоб повністю відключити лінії, синхронізація з континентальною Європою має відбуватися спільно з Латвією та Естонією, хоча обидві країни заявляють, що їм потрібно більше часу для підготовки до перемикання.

14. Cейм Латвії заборонив проводити заходи 9 травня.

- Закон «Про заборону на окремі публічні заходи 9 травня» ухвалено латвійським парламентом у терміновому порядку у другому читанні.

- Відповідно до закону, цього дня дозволяються лише ті заходи, що присвячені Дню Європи.

- Як пояснили законодавці, метою закону є «захист інтересів державної та громадської безпеки, попередження заворушень, охорона здоров'я та моральності населення».

15. Компанія Duracell, яка займається виробництвом батарей та акумуляторів, залишає російський ринок.

16. Концерн Henkel (бренди Schwarzkopf, Syoss, Fa, Persil) підписав договір про продаж свого бізнесу в росії.