Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 21.07.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 21.07.2023

1. У зовнішній торгівлі росії з провідними торговими партнерами після початку війни відбулися суттєві зміни.  

- Спостерігається активне витіснення недружніх країн із торгового обороту та посилення присутності нейтральних країн, насамперед Китаю та Індії, так як з Туреччиною з початку 2023 року очевидні проблеми.

- Туреччина відразу після початку війни стала основним торговим хабом з постачання санкційних товарів до росії. У 2021 середньомісячний імпорт з Туреччини до росії становив 480 млн дол, а в грудні 2022 сягав 1.3 млрд, безперервно збільшуючись з квітня 2022, але в 2023 зростання зупинилося.

- З січня по травень 2023 середньомісячні поставки знизилися до 970 млн дол, а в квітні-травні ще нижче - 880 млн, що вдвічі вище, ніж у 2021, але висхідний тренд 2022 був перерваний.

- З Індії імпорту практично немає, а основною компенсуючою ланкою виступає Китай, постачання з якого навесні 2023 року досягли історичного максимуму - 9.3 млрд. порівняно з 4 млрд. у 2022 (березень-травень) і 4.7 млрд. у 2021-му.

- Середньомісячний імпорт із Китаю у 2019 становив 4.1 млрд, а 2021 – 5.6 млрд.

- З недружніми країнами імпорт стагнує на низькій базі. З квітня по грудень 2022 у середньому 5.5 млрд на місяць, а з січня по травень 2023 – 5.1 млрд, що набагато нижче, ніж у 2021 – у середньому 11.5 млрд або й у 2019 – 10.5 млрд на місяць.

- Торгівля зі США та Великобританією практично повністю зупинена. За основними торговими партнерами росії (недружні та нейтральні країни) з початку року імпорт у середньому був на рівні 15.1 млрд на місяць, що на 16% нижче за 2021 (18 млрд на місяць) і на рівні 2019 (15.3 млрд).  

- Експорт усіх товарів корелює із експортом енергоносіїв, оскільки частка енергоносіїв у структурі сукупного експорту товарів знаходиться на історичному максимумі – 68.3% на початку 2023 року порівняно з 58.9% у 2021 та 64.2% у 2019.

- Частка сировини в експорті товарів з урахуванням металів, сільгосппродукції, деревини та іншого виду сировини оцінюється в 93%, тобто після початку війни росія стала більш залежною від сировини.

- Сукупний експорт товарів знаходиться на рівні 2019 року.

2. У рф придумали новий спосіб переведення з-за кордону західних активів в обхід санкцій

- Держдума ухвалила закон, що дозволяє зареєстрованим за кордоном компаніям засновувати в російських спеціальних адміністративних районах (САР) дочірні структури з передачею їм своїх активів.

- Іншими словами, закон покликаний створити умови для обходу санкційних обмежень за допомогою компаній, створених за кордоном, які засновуватимуть свої дочірні структури в спеціально створених для цього "спецрайонах" рф і передаватимуть їм свої закордонні активи. У документі цей механізм названо процедурою інкорпорації.

3. У росії зменшують витрати на будівництво доріг.

- Річний обсяг вкладень у нацпроект "Безпечні якісні дороги", в рамках якого до 2030 року планувалося відремонтувати 85% дорожньої мережі в містах і 60% - у сільській місцевості, за підсумками другого кварталу зменшився на 4,1%.

- Для Програми «Розвиток громадського транспорту» фінансування впало на 12% у порівнянні з минулим роком.

4. Карти UnionPay від російського Тінькофф-банку перестануть працювати за кордоном з сьогоднішнього дня, найближчим часом їх випуск припинять.

- У службі підтримки банку клієнтам рекомендували зняти готівку.

5. Постачання пиломатеріалів з росії в січні - червні 2023 р. знизилися на 16% рік до року приблизно до 10 млн куб м.

- Випуск пиломатеріалів у січні – травні 2023 р. скоротився на 10% до 11,5 млн куб м.

6. США оголосили про новий пакет санкцій за вторгнення в Україну, включивши до «чорних списків» ще чотири банк з рф.

- Під блокуючі заходи із заморожуванням активів та забороною на будь-які операції з громадянами та юрособами США потрапив «Тінькофф банк» — 11-й у рф за розміром активів та 7-й за обсягом рахунків фізосіб.

- Заходи США закриють для банку можливість проводити операції з американськими банками та мати кореспондентські рахунки у Штатах, через які здійснюються розрахунки у доларах.

- Також під американські санкції потрапили Локо-Банк, банк «Солідарність», Петербурзький соціальний комерційний банк і банк «Юністрим», оператор однойменної платіжної системи.

7. США ввели санкції проти 18 осіб і десятків організацій, щоб заблокувати москві доступ до продуктів, які підтримують її дії в Україні, - Reuters.

- Нові заходи також мають скоротити доходи росії від металургійного та гірничодобувного сектора, підірвати її енергетичні можливості та погіршити доступ росії до міжнародної фінансової системи.

8. В ЄС прийняли нові санкції проти Ірану, що вплинуть на виробництво безпілотників.

- Рада Євросоюзу прийняла нові обмежувальні заходи проти Ірану з огляду на те, що країна підтримує агресивну загарбницьку війну росії проти України.  

- Нові санкції забороняють експорт до Ірану деталей, які використовуються для виробництва безпілотників.

- Нові санкції також передбачають обмеження в подорожах та заморожування активів, які можуть бути застосовані до осіб, відповідальних за розробку безпілотників.

- Новий пакет санкцій доповнює три раніше прийняті пакети, пов’язані із безпілотниками та спрямовані проти фізичних і юридичних осіб, останній із яких був прийнятий у лютому 2023 року

9. Нова Зеландія ввела санкції проти 17 підприємств та 6 громадян росії та білорусі.

- За словами глави МЗС країни Нанаїї Махути, до списку включено також 11 підприємств російського військово-промислового комплексу, які "розробляють, виробляють або закуповують зброю, електронні компоненти та технології, які використовуються росією для ведення війни проти України".