Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 22.02.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 22.02.2024

1. Західні країни лише за останні два роки запровадили проти росії вже 15 628 різних санкцій: це втричі більше, ніж проти Ірану за всю його сучасну історію. Найбільше обмежень запровадили США - 3,5 тисячі.

2. Країни Євросоюзу знизили імпорт нафти і нафтопродуктів з росії з 28% (від загального обсягу, що купується) в четвертому кварталі 2021 року, до 3% наприкінці минулого року.  

- Згідно з повідомленням статистичного управління Євросоюзу (Євростат), найбільшими постачальниками в четвертому кварталі 2023 стали США, на частку яких припало 16%, Норвегія (11%) і Казахстан (9%).

3. Європа та Китай домовилися купувати більше газу в Катарі замість росії.

- Поки путін вмовляє Китай побудувати новий трубопровід "Сила Сибіру-2" і пропонує Німеччині "повернути вентиль", щоб запустити "Північний потік-2", китайські та європейські імпортери газу нарощують закупівлі в Катарі.

- Один з найбільших світових експортерів ЗПГ QatarEnergy вже має 27-річний контракт із китайською СPCC.

- Також планується укладання аналогічної угоди з Sinopec — другою за обсягами виробництва нафтогазовою компанією КНР.

- Крім того, плануються угоди з європейськими компаніями - французькою TotalEnergies, італійською Eni, британо-голландською Shell, а також американськими ConocoPhillips та ExxonMobil.

4. 5 способів, якими ЄС може допомогти припинити воєнний конфлікт в Україні.

П'ять речей, які могли б зробити політики, якби вони справді хотіли чинити тиск на путіна.

• Виправлення граничної ціни на нафту.

• Удар по російській торгівлі металами.

• Перекриття газових кранів.

• Боротьба із посередниками.

• Відмова від російської атомної енергії.

- Хоча в короткостроковій перспективі немає жодних ознак того, що в росії закінчуються кошти, експерти зазначають, що навряд чи вона зможе залишатися у стані військового конфлікту вічно.

- Це означає, що ситуація все більше перетворюється на війну на виснаження між здатністю москви продовжувати боротьбу та здатністю Заходу підтримувати Україну.

5. Комітет Сенату США проведе слухання про те, як всередині російській зброї опиняються американські мікрочипи.

- Постійний підкомітет Сенату США з розслідувань при комітеті з внутрішньої безпеки та урядових справ 27 лютого проведе спеціальне слухання.

- Темою слухань стане питання, як американські мікросхеми потрапляють до російських систем озброєнь, попри заборони на експорт.

6. Велика Британія розширила ще на 50 позицій списки санкцій по рф, серед них:

- Пермський пороховий завод;

- Керівництво "Новатек";

- Керівництво УГМК;

- Керівництво "Алроси".

- Проект «Арктик ЗПГ 2».

- До списку санкцій також потрапив голова ради директорів «Мечела», підприємець Ігор Зюзін.

- До списку санкцій Великої Британії увійшли компанії, пов'язані з виробництвом боєприпасів, таких як системи запуску ракет, ракети, вибухові речовини та інші критично важливі товари, що використовуються у військовій техніці. До них входить ДП «Свердлов» — найбільше підприємство російської військової промисловості.

- Ключові російські імпортери та виробники верстатів, які відіграють важливу роль у виробництві життєво важливих оборонних систем та компонентів – від ракет та двигунів до танків та винищувачів.

- Нафтотрейдер Нільс Трост та його компанія Paramount Energy & Commodities SA. Трост сприяє безперешкодній торгівлі російською нафтою поза зоною дії санкцій Великобританії і G7, у тому числі через компанію Paramount Energy & Commodities DMCC, що базується в ОАЕ, яку Великобританія ввела до списку в листопаді 2023 року.

- Fractal Marine DMCC, Beks Ship Management та Active Shipping, які працюють у російській енергетиці у складі тіньового флоту Путіна.

- Дві російські алмазні компанії ВАТ «Алмазний світ» та АТ «АГД Даймондс» та новий генеральний директор АЛРОСА Павло Мариничев, найбільшого державного виробника алмазів у росії, за оцінками, займають 30% частки на світовому алмазному ринку.

- П'ять керівників вищої ланки або власників найбільших російських виробників міді, цинку та сталі.

- До списку санкцій увійшли російський військово-промисловий комплекс: 14 фізичних та юридичних осіб, пов'язаних з виробництвом боєприпасів, таких як ракетні пускові системи, ракети, вибухові речовини та інші критично важливі товари, що використовуються у військовій техніці. До них входить найбільше підприємство російської боєприпасної галузі.

- Турецька компанія, що займається постачанням електроніки Cozum Yazilim Donanim Elektronik, турецька компанія, що займається постачанням електроніки для російської компанії Fastimpex.

- Три компанії, що базуються в Китаї: Finder Technology LTD і JUHANG Aviation Technology (Shenzhen) Co., Limited, які постачають росію електроніку, що потрапила під санкції; та Beijing Micropilot Flight Control Systems Co., LTD, компанія з виробництва БПЛА, що виробляє двигуни, які були виявлені у БПЛА, які використовуються російськими військами в Україні.

- Два білоруські підприємства, які працюють у стратегічно важливих для уряду галузях, - Завод точної електромеханіки, що випускає різну оборонну продукцію, та АТ «Планар», що виробляє напівпровідники та іншу електроніку.

- Російські приватні військові компанії та мережі, які їх підтримують, включаючи ПВК «Редут», російську приватну військову компанію, яка, як повідомляється, займається вербуванням та розміщенням бойовиків для служби разом із російськими військами в Україні.

7. До санкцій ЄС проти росії вперше потрапили компанії з Китаю та Індії.

- Євросоюз погодив новий пакет санкцій проти Росії, які вперше спрямовані проти китайських та індійських компаній, звинувачених у підтримці Москви.

- Заходи, які стануть 13-м пакетом санкцій, запроваджених Брюсселем у відповідь на повномасштабне вторгнення росії в Україну, націлені на близько 200 фізичних та юридичних осіб, але не націлені на важливі промислові сектори.

- Заходи стосуються трьох компаній у материковому Китаї та однієї в Індії, а також підприємств у Шрі-Ланці, Туреччині, Таїланді, Сербії та Казахстані.

- Підприємства потраплять під торговельні обмеження після того, як буде виявлено, що вони допомагають постачати обладнання, зокрема електроніку та мікрочіпи, що використовуються росією для виробництва зброї чи іншого обладнання, яке використовується у війні проти України.

8. Японія запровадила заборону на експорт в росію ще п'яти категорій товарів із розділу верстатів після аналізу зброї, що застосовувалась в України.

- Список таких товарів було опубліковано за підсумками заходів, узгоджених країнами G7 у березні минулого року, 20 жовтня 2023 року, у четвер до нього було внесено доповнення.

- Тепер він включає в себе 50 пунктів.

- Досі список включав у себе п'ять великих розділів товарів, таких як деталі для інтегральних схем; обладнання для систем зв'язку; діоди, транзистори та цифрові камери; оптичне обладнання; деталі для проектування та виробництва напівпровідників.

- Зараз у ньому з'явився шостий розділ «верстати з ЧПУ», що складається з п'яти пунктів: обробні центри, горизонтальні та інші токарні верстати з ЧПУ, фрезерні верстати з ЧПУ і деталі для різного виду верстатів.

9. Росія продовжує отримувати товари з Британії попри санкції.

- Британські обладнання й техніка на сотні мільйонів фунтів стерлінгів продовжують потрапляти до Росії через країни Південного Кавказу й Центральної Азії, зокрема Киргизстану, Вірменії та Узбекистану.

- Аналіз свідчить, що великі обсяги британських товарів подвійного призначення все ще знаходять свій шлях до Москви через сусідні з нею держави.

- Експорт Британії до Киргизстану зріс на понад 1100%, причому там переважають важка техніка і транспортні засоби.

- Загалом же британський експорт до Киргизстану, Вірменії, Узбекистану й Грузії зріс на більш як 500% з початку війни.

- У британському уряді, коментуючи аналіз Sky News, заявили, що постійно намагаються посилити режим санкцій проти росії, а їхнє недотримання "є серйозним правопорушенням і карається великими фінансовими штрафами або кримінальним переслідуванням".

10. Росія в 2023 році збільшила постачання сталі до Індії на 48%.

- Експорт російської сталі до Індії 2023 року зріс майже у 1,5 рази проти 2022 року до 686 533 т. Про це свідчать дані індійського міністерства торгівлі та промисловості.

- У грошах поставки збільшилися на 34% і склали $429 млн.

- Продукція російського чормета майже не була присутня на ринку Індії до запровадження санкцій Євросоюзом у 2022 році. Наразі її частка становить 2,6%.

- Ринок Індії є найбільш непривабливим для російських експортерів через дорогу логістику, дисконт до цін внутрішнього ринку і неможливість постачати продукцію з високою доданою вартістю.

- Індійським металургам вигідніше купити недорогий напівфабрикат (сляб) у росії, щоб зробити прокат із доданою вартістю.

11. Японська AGC, яка є найбільшим у світі виробником скла, продала російський бізнес.

- Борський скляний завод та Клинський скляний завод придбав санкт-петербурзький холдинг.

- Протягом останніх двох років підприємства стагнували, оскільки санкції не дозволяли японській компанії розвивати виробництво.

12. Болгарія вперше замінить російське ядерне паливо на АЕС.

- Керівництво болгарської атомної електростанції «Козлодуй» проведе першу заправку ядерним паливом із США у травні цього року. Йдеться про продукцію компанії Westinghouse. Нею замінили паливо «дочки» Росатома – ТВЕЛ.

- Загалом на АЕС працюють два реактори. Для шостого енергоблоку паливо постачатиме французька Framatome.

- Повністю від російської продукції Болгарія відмовиться у 2029 році.

- Також на американське ядерне паливо збираються перейти Чехія (АЕС «Дуковани» та АЕС «Темелін») та Фінляндія (АЕС «Ловііса»).

13. Уряд Чехії продовжив запроваджену після 24 лютого 2022 року заборону на видачу віз громадянам рф та білорусі, дія якої закінчується 31 березня 2024 року.

- "Чехія через війну в Україні й надалі не видаватиме візи та дозволи на проживання громадянам рф та білорусі", - сказав прем'єр-міністр республіки Петро Фіала.  

- Уряд продовжив дію заборони на пропозицію МЗС. Відомство цього разу терміни завершення заборони запропонувало не встановлювати.

- Чехія водночас продовжує видавати візи росіянам та білорусам з гуманітарних міркувань.

14. Влада Литви заборонить росіянам залишати поїзди, що прямують через країну до Калінінграда.

- Литовська влада вирішила обмежити висадку і посадку пасажирів на прикордонному пункті Кяна і Кірбатай з поїздів, що прямують до Калінінграда.

- До введення санкцій уряду пасажири могли вийти і зайти у Вільнюсі.

- Заборона на посадку і висадку почне діяти з 1 березня.

Більше на https://t.me/OmelyanNews