Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 23.08.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 23.08.2023

1. Експорт енергоносіїв з росії до країн далекого зарубіжжя (основні торгові партнери) за перше півріччя 2023 року впав на 37% р/р, склавши 115 млрд дол у порівнянні з 181 млрд дол у 2022 році.

Недружніми країнами рф називає: всі країни ЄС-27, США, Великобританія, Японія, Південна Корея, Швейцарія та Норвегія, а нейтральними: Китай, Індія, Туреччина та Бразилія. Енергоносії – це нафта, нафтопродукти, трубопровідний газ, ЗПГ та вугілля.  

- Експорт до «недружніх» країн безпосередньо впав до історичного мінімуму в червні - 2.5 млрд дол порівняно з 22 млрд на піку в березні 2022 і 15.7 млрд у червні 2022.

- Навіть у ковідний 2020 експорт у червні був у рази вищим - 6.2 млрд.

- Експорт у «недружні» країни у 1 півріччі 2023 - 24.7 млрд проти 114.3 млрд у 1 півріччі 2022.

- Експорт до «нейтральних» країн із серпня 2022 року знаходиться приблизно на одному рівні, в середньому 15-15.5 млрд дол на місяць.

- Експорт до Туреччини безперервно скорочується (втричі нижче, ніж у вересні 2022 р.).

2. На зомбування дітей у росії витрачають дедалі більше грошей.

- У 2022 році на реалізацію федерального проекту "Патріотичне виховання" пішло 11,4 млрд руб. При цьому спочатку на нього планувалося витратити лише 5 млрд руб.

- Порівняно з довоєнним 2021 роком витрати зросли втричі (тоді було витрачено 3,4 млрд руб).

3. КамАЗ швидко втрачає частку ринку вантажівок призначених для цивільного використання у росії, поступаючись його китайським конкурентам.

- У 2022 р. на російський автоконцерн припадало приблизно 40% продажів нових вантажівок, але навесні його частка впала вдвічі.

- За 6 місяців КамАЗ продав лише на 3% більше автомобілів, ніж роком раніше (15447 проти 15050). І це незважаючи на вихід з ринку іноземних конкурентів, включаючи всю "велику сімку" (Man, Volvo, Mercedes, Renault, Scania, Iveco, Daf).

- Китайські виробники збільшили продажі на сотні відсотків (наприклад, Faw – на 780%, Shacman – на 210%.)

- Комерційні замовники обирають китайців, тому що вони помітно, на 1,5-2 млн руб., дешевше за КамАЗ, найбюджетніша модель самоскида якого зараз коштує близько 5 млн руб., а тягача — 10 млн.

- Друга причина популярності «китайців» — вони являють собою простіші в управлінні копії європейських автомобілів, на відміну від КамАЗа, до якого потрібен «особливий підхід».

4. Росія зірвала майже всі плани виробництва нових цивільних літаків.

- На межі зриву опинились майже всі плани виробництва нових літаків, які мали замінити недоступні через санкції моделі. З восьми перспективних моделей, які могли б замінити Boeing та Airbus, лише дві уникнули зриву виробничого плану. Йдеться про далекомагістральний літак Іл-96 та регіональну модель «Ладога». Це пов'язано з тим, що до їх безпосереднього виробництва російські компанії поки не приступили: воно заплановане на 2025 рік.

- Під загрозою опинилися плани виробництва МС-21 та Іл-114-300. Виробництво першого загальмували санкції: для його виробництва спочатку використовувалося багато іноземних компонентів. Виробництво так само стримується нестачею деталей із російських композитів, які раніше постачала компанія Umatex — «дочка» «Росатому», яка опинилася під санкціями.

- Слабким місцем Іл-114-300 виявився двигун ТВ7-117СТ. Він так і не пройшов льотні випробування і навіть призвів до катастрофи військово-транспортного літака Іл-112В. Відсутність можливості заміни двигуна продовжує терміни виробництва на невизначений час.

- Перший політ "імпортозаміщеного" Sukhoi Superjet переносили вже п'ять разів. Виробники мають провести всі льотні випробування з новим двигуном, пройти сертифікацію та отримати дозвіл на пасажирські перевезення. За чотири місяці, передбачені програмою плани виконати неможливо.

- Невдачі також переслідують виробництво Ту-214, на це впливає війна в Україні: Казанський авіазавод страждає від дефіциту деталей, а постачальники не можуть виконати поставки в термін через військові замовлення. У першій половині 2023 року було виготовлено лише два літаки.

- Остаточно зірваним виявилися плани випуску регіональних літаків L-410 і ЛМС-901 («Байкал»). Перша модель виявилася по факту іноземним літаком: чеська компанія Aircraft Industries була викуплена Уральською гірничо-металургійною компанією, проте після початку війни в Україні їй заборонили співпрацю з росією. Отримати нові деталі за умов санкцій виявилося неможливо. "Байкал" не зміг позбутись залежності від іноземних двигунів: пошук заміни для двигуна від американської General Electric закінчився нічим.

5. Російські авіакомпанії змогли імпортувати запчастин на $1,2 мільярда в обхід санкцій.

- З травня 2022 року до кінця червня цього року російські авіакомпанії імпортували авіазапчастини для літаків Airbus і Boeing на суму щонайменше $1,2 марда, незважаючи на введені США та Євросоюзом санкції та експортні обмеження.

- Загальна вартість імпорту західних авіазапчастин до росії в обхід санкцій значно більша, адже їх закуповують російські компанії-посередники.

- Мітні документи свідчать, що авіаційні деталі потрапляли до росії через посередників у Таджикистані, ОАЕ, Турції, Китаї та Киргизстані.

- Зокрема, лише російська авіакомпанія "Уральські авіалінії" імпортувала понад 20 пристроїв американського виробництва після того, як росія вторглася в Україну у лютому 2022 року. Завдяки каналам постачання запчастин в обхід санкцій росії вдалося зберегти свій повітряний флот.

- Без західних літаків російським авіакомпаніям довелося б значно скоротити перевезення, оскільки вони мають лише близько 150 пасажирських літаків російського виробництва.

6. В рф Nestle підвищить на 9% ціни на дитяче харчування, включаючи замінники грудного молока, готові сніданки та розчинні напої з какао.

- Підвищення цін торкнеться таких брендів як Nestogen, NAN, Gerber, Nestle, Nesquik, «Хрутка», Cosmostars.

- У зверненні до партнерів компанія пояснила підвищення девальвацією рубля більш ніж на 30% з початку 2023 року, а у разі напоїв з какао — ще й зростанням світових цін на сировину і цукор.

7. Фінансово-аналітичне управління (FAU) Чехії заарештувало активи сім'ї гендиректора російського оборонного холдингу "Корпорація Тактичне ракетне озброєння" (КТРВ) Бориса Обносова після введення проти нього національних санкцій.

- Під арешт потрапило 14 квартир, записаних на зятя Обносова Ростислава Зорикова, а також компанія з оренди нерухомості Riomax, що належить йому.

- Після рішення FAU він не зможе ні продати, ні перевести на іншого власника свою нерухомість та активи.

8. Страхові компанії повідомили фрахтувальників судів, що працюють у російських портах Чорного моря, про збільшення додаткових платежів, відомих як «премії за військовий ризик».

- Премію за військовий ризик було збільшено приблизно з 1% від вартості вантажу до 1,20-1,25%.  

- Кожен рейс буде коштувати на $200 тис більше за один танкер типу Suezmax (такий тип може перевозити 120-200 тис. т – прим. BRIEFLY), якщо російська нафта поставлятиметься до Індії.  

- Підвищення премії означає, що загальна вартість становитиме майже $1 млн. Ця сума збільшує загальні витрати росії на експорт нафти.

9. Індія скорочує імпорт нафти із росії.

- У липні 2023 року імпорт нафти до Індії з росії скоротився вперше за дев'ять місяців, а імпорт нафти із Саудівської Аравії впав до мінімального значення за 2,5 роки на тлі скорочення нафтовидобутку ОПЕК+.

- На думку експертів, Індія скоротила закупівлю нафти через зростання цін. А НПЗ країни переглядають джерела постачання, щоб скоротити витрати.  

- Цілком можливо, що тенденція падіння імпорту може продовжитися в серпні і восени, проте обсяги нафти, що поставляється з росії, залишаються значними і рф все так само залишається головним постачальником нафти в Індію.

10. путін будує собі яхту за $31 млн.

- Саме стільки путін віддав 2022 року на яхту «Грейсфул».

- Напередодні початку вторгнення яхту вивели з верфі в Німеччині та перегнали до Калінінграда.

- Після цього судно поновили. Закупили туди бронезонтики, меблі, килими, облаштували басейн, дві спальні, гелікоптерний майданчик, спортзал із тренажерами. Окрім цього, на яхті є телефон уряду зв'язку для зашифрованих дзвінків.

11. Єврокомісія розпочала розслідування щодо ввезення до Євросоюзу березової фанери з Туреччини та Казахстану без підтвердження країни походження, а також щодо можливого обходу при постачанні з цих країн антидемпінгових заходів, що вживаються Європою щодо фанери російського виробництва.

- На думку єврокомісарів, постачання з Туреччини та Казахстану можуть використовуватися для обходу обмежень, запроваджених щодо імпорту березової фанери з рф.

- З липня 2022 року ЄС заборонив постачати практично всю продукцію російського лісопереробного комплексу (ЛПК), у тому числі фанери.

- Ще раніше, у 2021 році Євросоюз впровадив антидемпінгове мито на березові фанеру з рф у розмірі від 14,4% до 15,72% залежно від виробника.

- Незважаючи на підвищені мита, постачання з росії до повної заборони забезпечували близько половини потреб країн ЄС у березовій фанері.

12. Україна та ще сім країн приєднались до останнього пакету санкцій Європейського союзу проти білорусі.

- Запроваджений 3 серпня пакет санкцій ЄС підтримали країни-кандидати Північна Македонія, Чорногорія, Боснія та Герцеговина, Україна та Албанія, а також країни Європейської асоціації вільної торгівлі Ісландія, Ліхтенштейн та Норвегія.

- До останнього пакету обмежень ЄС було додано 38 фізичних та три юридичні особи з білорусі.