Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 24.03.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 24.03.2024

1. У російського «тіньового флоту» виникли рекордні проблеми з продажами дизпалива.

- російські нафтові компанії зазнають наростаючих труднощів з експортом дизельного палива на тлі санкцій США проти танкерів «тіньового флоту» та проблем із розрахунками через банки Туреччини, Китаю та ОАЕ.

- Станом на 17 березня 6,2 млн барелів дизеля - основного експортного виду російських нафтопродуктів - знаходилося в танкерах, що дрейфують в морі в очікуванні покупців.

- Порівняно з груднем, коли США внесли десятки танкерів у списки санкцій і посилили контроль за обходом банківських санкцій у «дружніх» кремлю країнах, обсяги непроданого російського дизеля «у море» підскочили в 4,5 рази, випливає зі статистики Kpler.

- Поточні обсяги російського дизеля у «плавучих сховищах» — рекордні за весь час спостережень (з 2017 року).

2. У росії виник бум тіньового ринку «компаній-одноденок».

- Майже 2 тисячі «фірм-одноденок» виставляли на продаж у даркнеті минулого року.

- У 2023 році було виявлено 1844 російських компаній, виставлених на продаж у тіньовому сегменті.

- Цей показник значно перевищує аналогічні дані за 2022 рік, зростання становило 42%.

- Подібні фірми купуються для переведення в готівку і відмивання коштів і використовуються в сценаріях хибного партнерства.

- Минулого року було зафіксовано близько 13,3 тисяч оголошень у тіньовому сегменті інтернету та телеграм-каналах із пропозицією нелегальних послуг.

3. Російські ракети та інша зброя залежать від іноземних компонентів.

- В російських ракетах та безпілотниках, якими терористи вранці 22 березня атакували Україну, було щонайменше 300 типів різних іноземних компонентів, а їхня загальна кількість склала понад 7,5 тисячі одиниць.

- Усі вони потрапили до росії попри санкції, які впровадили західні держави.

4. ЄС має відмовитися від російського ядерного палива, вважає прем'єр-міністр Бельгії Александер де Кроо.

- Він заявив, що Євросоюз має «якнайшвидше» відлучити себе від російського ядерного палива, щоб зупинити відродження інтересу Європи до низьковуглецевої енергії, яка роздмухує військові запаси москви.

5. ООН виявила, що Північна Корея накопичила приблизно 3 мільярди доларів за рахунок кібератак на криптовалютні фірми.  

- Група експертів ООН повідомила, що у період з 2017 по 2023 рік Пхеньян здійснив 58 кібератак на криптовалютні платформи.

- Ці дії значною мірою підтримують його зусилля з розробки зброї масового знищення. Північнокорейські криптохакери невпинно переслідували екосистему криптовалютних платформ.

- Їхньою метою було обійти санкції ООН та збільшити свої фінансові резерви.

- «Зловмисна діяльність КНДР приносить приблизно 50% її валютних надходжень і використовується для фінансування її програм озброєнь», — заявила комісія ООН.

- Група Lazarus Group, пов’язана з Північною Кореєю, очолює ці кібероперації. Їхні крадіжки ілюструють здатність фінансувати масштабну військову діяльність. Підкреслюючи серйозність ситуації, представник Національної розвідувальної служби Південної Кореї відзначив тривожний потенціал.

6. Китай блокує використання чипів Intel та AMD у державному секторі.

- У рамках заміни західного обладнання китайськими аналогами, уряд запровадив нові правила, які поступово витіснятимуть іноземні комплектуючі з ужитку у державному у секторі.

- Нові правила закупівель створюють умови для поступового витіснення Intel та AMD з китайського ринку.

- Більш жорсткі правила стосуватимуться Windows та програмного забезпечення і баз даних іноземного виробництва.

- Останні обмеження Китаю є рішучим кроком у сторону повної заміни західного обладнання на китайські аналоги.

- Таке рішення також приймається на фоні подібних дій зі сторони США, що посилює антагонізм між державами.

7. російський імпорт до Греції у січні впав на 95 відсотків до 24,7 млн євро

- У січні російський імпорт до Греції становив 24,7 мільйона євро, що означає скорочення на 95,1 відсотка в порівнянні з тим самим періодом минулого року.

- Вартість експорту при цьому впала на 31,6 відсотка з 9,6 мільйона євро до 6,5 мільйона. Таким чином, торгове сальдо Греції та росії становило мінус 18,1 мільйона євро.

- До початку війни в Україні росія була одним із основних торгових партнерів Греції, але з 2022 року постачання знижувалося. Основною статтею імпорту для європейської країни були вуглеводні, мінеральні добрива та пшениця.