Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 25.10.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 25.10.2023

1. Російські нафтовики зазнають збитків від реалізації палива.

- У "Татнафті" повідомили, що у вересні у структурі роздрібної ціни на бензин Аі-92 та дизпалива податкове навантаження становило 77,2% (разом із витратами на транспортування — 85,7%) та 77,3% відповідно.

- "Сургутнафтогаз" зазначив, що податкове навантаження у вересні—жовтні склало 110% від ціни реалізації бензину Аі-92 і 102% від ціни дизпалива.

- Таким чином, ціни реалізації палива недостатньо для покриття в повному обсязі рентних податків, акцизу та ПДВ.

2. Російський газовий гігант "Газпром" змушений економити.

- У рамках традиційного осіннього коригування "Газпром" планує знизити обсяг своєї інвестпрограми на 2023 рік на 14%, до 1,97 трлн руб.

- Таке скорочення – рідкість, зазвичай програма переглядається у бік збільшення.

- Через зниження цін на газ та втрату європейського ринку і скорочення обсягів експорту компанія змушена економити.

3. До Європи з росії ще й досі вільно надходить 34 види сировини, яку ЄС вважає «критичною» або «стратегічною».

- У період з березня 2022 року по липень цього року Європа імпортувала з росії критично важливу і стратегічну сировину на суму 13,7 млрд євро.

- Понад 3,7 млрд євро надійшло в період з січня по липень 2023 року, в тому числі 1,2 млрд євро за нікель.

- За оцінками Центру європейської політики, до 90% деяких видів нікелю, що використовується в Європі, надходить від російських постачальників.

- Європейський імпорт не лише фінансує військову економіку росії, але й приносить вигоду підтримуваним кремлем олігархам і державним компаніям.

- Незабаром у ЄС буде представлено 12 пакет санкцій проти росії, але обмеження на критично важливу сировину, схоже, не обговорюються.

4. ЄС скоротить імпорт російського газу в 2023 році до 45 млрд кубометрів.

- За підрахунками Єврокомісії, частка газу з росії в європейському імпорті впала з 45-50% у минулі роки до 15%.

- Європейські газосховища заповнені більш ніж на 98%, зазначено в доповіді.

5. росія найближчими роками втрачатиме геополітичне значення у світі, заявив голова Генштабу збройних сил Індії генерал Аніл Чаухан.

- За його словами, занепад російського впливу відбудеться навіть незважаючи на те, що москва має найбільший у світі ядерний арсенал і декларує союзницькі відносини з Китаєм, роль якого зростатиме.

- Індія з радянських часів тривалий час залишалася найбільшим покупцем російської зброї, проте різко скоротила закупівлі останніми роками через санкції та зрив контрактів.

- Постачання російських озброєнь до Індії впали на 37% за останні п'ять років.

6. росія опустилася в рейтингу верховенства права на шість позицій і опинилася на 113-му місці між Ліберією і Мадагаскаром.

- Міжнародна організація World Justice Project опублікувала черговий щорічний рейтинг верховенства права, який випускає з 2015 року.

- До топ-5 рейтингу, де верховенство закону залишається на високому рівні, увійшли Данія, Норвегія, Фінляндія, Швеція та Німеччина.

- Останні місця в рейтингу посідають Венесуела (142-е місце), Камбоджа (141-е), Афганістан (140-те), Гаїті (139-те) та Демократична Республіка Конго (138-ме).

7. Відбувається значне зростання товарообігу між росією та Китаєм: за попередніми даними, він може становити $220 млрд за підсумками 2023 року.

- За 3 квартали поточного року зростання товарообігу з Китаєм склало 27% порівняно з аналогічним періодом минулого року, що еквівалентно зростанню на $35 млрд.

- Вантажообіг між росією та Китаєм збільшився майже на 38%, або на 56,4 млн т. Китайський експорт товарів до росії зріс на 12,8%, до $76,1 млрд, а імпорт - на 43,4%, до $114,1 млрд.

- Митниця Китаю повідомляла, що товарообіг з росією за підсумками трьох кварталів цього року зріс на 29,5% і становив $176,4 млрд: імпорт товарів з росії — $95 млрд, а китайський експорт до росії — $81,4 млрд.  

- Якщо говорити про структурні зміни товарообігу, то збільшилися постачання з Китаю до росії продукції машинобудування: вантажних автомобілів, екскаваторів та навантажувачів, гумових шин, насосів та компресорів, кранів, засувок, клапанів та вентилів.

- Росія ж наростила постачання до Китаю природних ресурсів, насамперед сирої нафти.

- Для Пекіна Москва виступає скоріше молодшим партнером, а не союзником, завдання якого зводиться до постачання ресурсів за комфортними для Китаю цінами, вважають експерти.

8. Індія продовжила до червня 2024 року експлуатацію електростанцій, що використовують імпортне вугілля, оскільки високе споживання та погане постачання виснажують внутрішні запаси палива.

- Продовження відбулося на тлі зростання побоювань щодо скорочення запасів вугілля на електростанціях, де запаси впали в першій половині жовтня найшвидшими темпами за останні два роки.

- Після того, як минулого року ЄС запровадив заборону на імпорт вугілля з росії, Індія разом із Китаєм стали найбільшими ринками збуту російської сировини.

- За підсумками 2022 року постачання вугілля до Індії збільшилося втричі до 20 млн тонн.

9. Чехія орієнтуватиметься на спільне юридичне рішення Європейського Союзу щодо використання заморожених активів рф для підтримки України, - повідомила спікерка Палати представників Чеської Республіки.

- Я вважаю, що важливо зачекати на спільне рішення і якнайшвидше досягти цього спільного рішення, тому що це дуже великі маєтки, дуже великі активи, які можна було б використати для відбудови України".

- Також, вона зауважила, що Чехія готова висувати власні пропозиції з приводу використання заморожених російських активів.