Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 27.02.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 27.02.2024

1. рф недоотримала 170 мільярдів доларів прибуткового експорту.

- За оцінками російського урядового статистичного агентства, зростання ВВП у 2023 році становило 3,6% після помірного скорочення у 2022 році.

- Але якщо навіть вплив санкцій виявився не таким катастрофічним, як передбачалося спочатку, росія втратила через них близько 170 мільярдів доларів на експорт.

2. російські імпортери терміново шукають способи обходу нових санкцій.

- Санкції, запроваджені США та ЄС до другої річниці повномасштабної війни, погіршили проблеми із закупівлями іноземних товарів, і російські імпортери почали спішно шукати нові банки для проведення платежів.

- Серед фінансових організацій, що потрапили під нові санкції, виявилися 8 невеликих банків, переважно ті, через які досі проходило багато платежів за зовнішньоторговельні операції.

3. рф вводить нову тимчасову заборону експорту бензину з 1 березня на півроку та збільшення продажів дизеля на біржі до 16%.

- Заборона не стосується узгоджених обсягів поставок до країн ЄАЕС, Монголії, Узбекистану, Абхазії та Південної Осетії

4. У рф продаж міцних спиртних напоїв збільшився до 7,2 літра на душу населення на рік і досяг максимум за останні сім років.

- Продаж міцного алкоголю в магазинах та закладах громадського харчування збільшився до попереднього року в натуральному вираженні на 3,6%, з 7 до 7,2 л на душу населення на рік.

- Це максимальне річне споживання на людину як мінімум із 2017 року.

- Найпопулярнішим міцним алкогольним напоєм у росіян залишається горілка, її споживання становить до 5,3 літра на людину, продаж коньяку зріс на 10% до 1 літра на людину.

- Найпопулярнішим спиртовмісним напоєм залишилося пиво, цієї продукції продано в 3,5 рази більше, ніж усіх інших видів алкоголю.

5. Минулого року росія купила в ЄС технології для озброєння на десятки мільйонів євро.

- Попри санкції, за дев'ять місяців минулого року росія імпортувала з ЄС "чутливих товарів" та технологій приблизно на 100 мільйонів євро.

- За словами європейського чиновника, який говорив на засадах анонімності, країни Європейського Союзу все ще роблять недостатньо, щоб зупинити росію в отриманні технологій, які підпадають під обмеження експорту до рф, для використання їх у зброї для ведення війни проти України.

- Майже чверть з 450 мільйонів євро так званих "товарів високого пріоритету", які росія отримала з ЄС за перші дев'ять місяців минулого року, були відправлені безпосередньо з країн блоку.

- Туреччина, Об'єднані Арабські Емірати, Сербія і Китай були серед країн, які брали участь у торгівлі в обхід санкцій ЄС, а також сусідні з росією держави, включаючи Узбекистан, Казахстан, Киргизстан і Вірменію.

- Хоча дані показують, що пряма офіційна торгівля ЄС з росією "чутливими товарами" впала після початку війни, експорт цих товарів з блоку до третіх країн різко зріс.

6. РФ за умов санкцій наростила експорт військових товарів із Китаю.

- У 2023 році обсяг китайського експорту до росії досяг рекордних $111 млрд.

- Це на 47% більше, ніж у 2022 році та на 65% більше у порівнянні з довоєнним 2021 роком.

- Найбільше за 2023 рік зросли постачання китайських транспортних засобів та деталей для них – на 258%.

- Крім автомобілів та побутової техніки, експорт збільшився і у сфері товарів подвійного призначення. Це, наприклад, телекомунікаційне обладнання, статичні перетворювачі (потрібні зміни струму чи напруги), процесори і камери.

7. Експорт російської нафти сягнув найвищого за майже чотири місяці рівня.

- Попри скорочення постачання нафти "Сокіл", загальний експорт російської нафти за чотири тижні зріс до найвищого рівня майже за чотири місяці.

- Це стало можливим завдяки різкому зростанню постачання нафти "ВСТО", яке компенсувало відсутність "Сокола".  

- За оцінками Bloomberg, чотиритижневі середні обсяги поставок перевищили обіцяний Москвою експортний показник приблизно на 190 тисяч барелів на день. Щотижневий обсяг постачання зріс на 365 тисяч барелів на день до 3,5 млн, що на 215 тисяч барелів на день вище цільового показника.

8. Погроза Вашингтона застосувати санкції до іноземних фінансових установ значно змінила фінансові потоки між росією та такими країнами, як Туреччина, Об’єднані Арабські Емірати та Казахстан.

- Заступник міністра фінансів США Воллі Адейемо повідомив, що дані, доступні Міністерству фінансів США, включаючи звіти фінансових установ, свідчать про зниження руху коштів після того, як у грудні Вашингтон видав указ, який загрожував санкціями фінансовим установам третіх країн, які допомагають росії обійти санкції Заходу, запроваджені через його вторгнення в Україну.

9. Керівництво Євросоюзу домовилося розробити заходи, які дозволять конфіскувати прибуток від заморожених активів для створення фонду допомоги Києву. Цей процес триватиме кілька місяців. Про це повідомив спецпосланець Греції по Україні Спірос Лампрідіс.

10. Північна Корея відправила в росію контейнери, які можуть вмістити мільйони артилерійських снарядів.

- Міністр оборони Південної Кореї Шін Вонсік заявив журналістам, що Північна Корея відправила близько 6700 контейнерів до росії, прискоривши темпи поставок після зустрічі Путіна з Кім Чен Ином у вересні.

- Контейнери можуть вмістити близько 3 мільйонів снарядів калібру 152 мм.

- Росія натомість забезпечує Північну Корею продовольством, сировиною та деталями, які використовуються у виробництві зброї.

- Продовольча допомога допомогла Кіму стабілізувати ціни на товари першої необхідності.

- Якщо поставки зброї зростуть, росія має намір надіслати більше військових технологій Кіму, що може збільшити здатність Пхеньяна загрожувати регіону.

11. Фінський виробник запчастин для ваговозів, компанія HD-Parts, яка минулого тижня потрапила до санкційного списку США, заявила про повне припинення торгівлі з росією.

- Фінська компанія повідомила, що припиняє торгівлю з росією після потрапляння під санкції, оголошені Міністерством фінансів США 23 лютого – напередодні другої річниці вторгнення росії в Україну.

- У поясненні відомства стверджувалось, що HD-Parts поставила тисячі запчастин до росії з 2022 року та є одним із найбільших іноземних постачальників запчастин для ваговозів російським компаніям.

12. Компанії Bosch і Sony закривають свої останні спеціалізовані магазини в росії. Компанія LG закрила всі магазини бренду "через зупинку постачання".

- Магазини Sony закриваються через припинення постачання. Три магазини в Москві працюють до літа, щоб розпродати залишки.

- Bosch закрила всі магазини, окрім одного, де планують розпродати залишки товару.

- У техпідтримці LG повідомили, що всі магазини бренду "через зупинку постачання" вже закриті.

13. Латвія на один рік продовжила чинні обмеження на в’їзд на свою територію громадян росії.

- 27 лютого Кабмін підтримав пропозицію Міністерства внутрішніх справ щодо продовження терміну дії обмежень на в’їзд росіян на територію Латвії, з огляду на те, що війна росії проти України триває.

- Дію обмежень на туристичні поїздки, що впроваджені з вересня 2022 року, продовжили до 4 березня 2025 року.

Більше на https://t.me/OmelyanNews