Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 27.09.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 27.09.2023

1. росії не допомогла заборона на експорт пального.

- Оптові ціни на бензин у росії знову почали зростати: бензин Аі-92 подорожчав на 2,06%, а бензин Аі-95 - на 1,27%.

2. Уряд рф планує отримати від іноземного бізнесу 114,5 млрд рублів.

- Уряд оцінив доходи бюджету від продажу активів іноземними компаніями та інших безповоротних зборів з бізнесу в 114,5 млрд рублів.

- Стаття федерального бюджету «Безповоротні надходження від недержавних організацій» поповнювалася мільярдними зборами з грудня 2022 року.

- Це було пов'язано з тим, що влада ввела так звану «добровільну» комісію за продаж активів у росії.

- Добровільний характер внеску у тому, що це обов'язковий платіж.

- Однак без згоди зробити внесок спеціальна підкомісія урядової комісії з іноземних інвестицій може не погодити резиденту «недружньої» країни угоду з продажу активу.

- Водночас санкційне управління США OFAC зобов'язало американські компанії отримувати спеціальні дозволи на здійснення такого платежу, інакше це вважатиметься порушенням санкцій.

3. Частка юаня у російських платежах за імпорт зросла за 2022 р. з 3% до 20%, а частка доларів та євро скоротилася з 80% до 67%, - Європейський банк реконструкції та розвитку.

- При цьому для оплати санкційних товарів, які серед іншого, потрапляють до росії саме через Китай, юані використовуються навіть частіше. Особливо добре це видно на прикладі товарів подвійного, військового та промислового призначення, де частка розрахунків у юанях на 7-8 процентних пунктів вища, ніж у непідсанкційних товарах.

4. За минулі півтора роки із 140 міжнародних брендів, що змінили статус роботи на російському ринку, лише 32 повністю закрили свій бізнес.  

- Близько 52 відновили свою роботу після продажу/передачі бізнесу російському менеджменту, водночас 55 брендів досі перебувають у стані «тимчасового припинення діяльності».

5. США посилили санкції проти шести російських підприємств, пов’язаних із ВПК та запровадили експортні обмеження на п’ять великих компаній, зокрема проти найбільшого виробника титану в рф ВСМПО-АВІСМА.

6. Найбільша криптобіржа світу Binance оголосила, що уклала угоду про продаж усього свого російського бізнесу компанії CommEX.

- "З метою забезпечення планомірного переходу наявних користувачів на іншу платформу, процес відключення займе до одного року. Усі активи поточних російських користувачів у безпеці та надійно захищені", - йдеться у повідомленні криптобіржі.

- "Дивлячись у майбутнє, ми визнаємо, що робота в росії несумісна зі стратегією Binance щодо дотримання вимог", - заявив директор з дотримання нормативних вимог біржі Ной Перлман.

7. Уряд Швеції не дозволив компанії Ericsson постачати обладнання російським компаніям.

- Через введену юридичну заборону шведська компанія Ericsson AB не може експортувати своє обладнання до рф, при цьому Ericsson AB не має права постачати обладнання будь-якому іншому покупцю для постачання в рф.

8. В Англії заявили про відмову грати з російськими молодіжними командами, попри рішення УЄФА.

- Футбольна асоціація Англії прокоментувала рішення УЄФА допустити молодіжні команди U-17 із росії на міжнародні турніри.

- В організації зазначили, що англійські команди не вийдуть на поле проти росіян навіть після скасування санкцій.

9. Ще дві збірні оголосили бойкот росії після її повернення до турнірів УЄФА U-17

- Збірні Польщі та Латвії не виходитимуть на поле проти російських юнацьких команд, які напередодні вирішив допустити до змагань Європейський футбольний союз (УЄФА). Федерації обох країн також розкритикували це рішення організації та підтримали Україну.