Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 28.08.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 28.08.2023

1. Обсяг готівки в касах російських банків, банкоматах і в дорозі на 1 серпня досяг рекордних 2,07 трлн рублів. Це випливає із статистики, опублікованої на сайті Центробанку рф.

- За липень готівкові залишки у банків збільшилися на 180,9 млрд рублів, або на 9,6%.  

- Це максимальний приріст з вересня минулого року, коли на тлі оголошеної часткової мобілізації обсяг грошей в касах і банкоматах підскочив на 201,9 млрд рублів.

- Обсяг готівкових коштів у банків зростає другий місяць поспіль: у червні показник збільшився на 111,8 млрд рублів, або на 6,3%.

2. Через різке подорожчання палива аграрії у росії, зокрема на Кубані, де європейська техніка складає до 50% від усього парку, вже відклали всі проекти з модернізації виробництва, розширення та будівництва.

- Заправляти закордонну техніку допускається лише ДП класу «Євро 5» (інакше невдовзі доведеться шукати запчастини, яких не знайти).  

- Фактично, відкладені для цього гроші були витрачені на паливо.

3. У росії з початку року зросла кількість питних закладів. До серпня барів у країні побільшало на 4,7% (10 626 закладів), алкомаркетів - на 3,4% (16 511).

Пити росіяни теж стали більше - за минулий рік обсяги споживання міцного алкоголю зросли на 7,5%, до 6,8 літра на особу на рік, а роздрібні продажі алкоголю підскочили на 3,5% - з 212,9 до 220,4 млн. декалітрів.

         Скорочується при цьому в країні:

- кількість магазинів електроніки (мінус 5%);

- поголів'я великої рогатої худоби (мінус 0,8%);

- народжуваність (мінус на 7%);

- кількість іноземних студентів (мінус 50 тисяч);

- чисельність пенсіонерів (мінус 404,2 тис. осіб із початку року);

- чисельність населення (мінус 555 тис. осіб, до 146,4 млн.).

4. Вартість транспортування російської нафти перестала знижуватися, незважаючи на загальносвітову тенденцію.

- Вартість фрахту нафтових танкерів на маршрутах із російських портів до середини серпня практично перестала знижуватися, навіть незважаючи на обіцяне рф обмеження експорту на 500 тис. барелів на добу (б/с).

- Вартість фрахту суден Aframax та Suezmax з Новоросійська до західного узбережжя Індії збереглася на рівні $3,9 млн і $4,4 млн за рейс відповідно, як і наприкінці липня.

- Крім того, страховка для суден у регіоні подорожчала до $1 млн (приблизно на $200 тис.) за рейс через військові ризики.

- Тим часом світові ставки фрахту в умовах жорсткої конкуренції між судновласниками на тлі обмеження пропозиції рф і Саудівською Аравією продовжують знижуватися.

- У регіоні Атлантики, Середземномор'я кількість наливного флоту превалює над кількістю вантажів, запропонованих до перевезення.

5. Кількість зареєстрованих у Казахстані компаній із російським капіталом протягом року збільшилася на 70%.  

- Загалом у країні зареєстровано близько 18 тис. підприємств російського середнього та малого бізнесу.

- За даними офіційних казахстанських джерел, на 1 серпня 2023 року в країні зареєстровано понад 41 тис. іноземних організацій, на 38% більше, ніж торік.

- Серед них 18 тис. мають російський капітал (+70% до минулого періоду), переважно це підприємства малого та середнього бізнесу.

- Частка великого бізнесу не перевищує 1%.

6. Товарообіг росії та Індії за підсумками першого півріччя збільшився у 2,9 рази, до $33,5 млрд.

- Імпорт Індією російських товарів зріс утричі, до $31,5 млрд. Основною статтею закупівель стали нафта та нафтопродукти — вони показали зростання у 4,4 раза до $25,2 млрд.

- Імпорт російських добрив зріс у 1,4 разу, до $1,3 млрд, алмазів — на 35%, до $616 млн.

7. Одна з найбільших криптобірж світу прощається з російськими картами.

- Російські банки зникли з P2P-торгівлі на криптобіржі OKX, яка є четвертою криптобіржею за обсягом торгів у світі. російські користувачі Р2Р-платформи ОКХ не дорахувалися карт "Сбербанка" і "Тинькофф-Банка" в способах платежів.

- Раніше ці банки зникли з платформ Binance і ByBit.

8. Китай, ймовірно, допоміг росії облаштувати оборонні укріплення в Україні.

- Китай різко наростив поставки екскаваторів до росії саме тоді, коли загарбники почали будувати фортифікаційні укріплення.

- Китай, імовірно, допоміг росії в облаштуванні фортифікаційних укріплень на захоплених територіях України.

- Про це свідчить характер деяких торгових контрактів між двома країнами.

- Видання зазначає, що за перші сім місяців поточного року обсяги двосторонньої торгівлі між країнами зросли на 36%.

- При цьому в поставках є чимало техніки, що має подвійне призначення і може бути використана у військових цілях.

- Крім того за час повномасштабного вторгнення Китай передав росії тисячу дронів, замаскованих під дитячі іграшки, 6 вертольотів, оптичні приціли, вироби з титанових сплавів, що використовуються у виробництві озброєння, та авіаційні деталі, що призначені для військової авіації.