Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 31.05.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 31.05.2024

1. Дефіцит федерального бюджету росії за січень-квітень 2024 року становив 3,963 трлн рублів.  

- Доходи за цей же період склали 8,9 трлн рублів при запланованих 11,684 трлн рублів.

- Раніше Мінфін рф прозвітував про виконання федерального бюджету росії в січні - квітні 2024 року, за попередньою оцінкою, він був виконаний з дефіцитом 1,484 трлн рублів, або 0,8% ВВП.

2. Ще один китайський банк Zhejiang Chouzhou повідомив російських контрагентів про те, що повністю припинив приймати платежі з росії у будь-якій валюті.

- Zhejiang Chouzhou не входить до найбільших китайських банків, але в ньому раніше було дуже просто відкрити рахунок, умови роботи там теж дуже лояльні.

- Тому він дуже популярний у російського середнього бізнесу, який займається зовнішньоторговельною діяльністю, зокрема любителів різних «цікавих схем».

- Банк використовували імпортери санкційних товарів та товарів за схемою «карго», під якою зазвичай ховається контрабанда.

- Банк двічі на рік вводив різні обмеження на транзакції з росії. Тепер Zhejiang Chouzhou повідомляє про намір повністю відмовитись від будь-якої роботи з російськими грошима.

3. Побутова техніка, вироблена для українського ринку, почала продаватися в рф.

- Побутова техніка Bosch, Delonghi і Philips, вироблена для українського ринку, почала постачатися в рф і продаватися через маркетплейси і мережі магазинів електроніки. Відвантаження йдуть через турецькі, польські та балтійські структури іноземних вендорів для збереження позицій у рф.

- Експерти вважають, що закордонні фабрики переспрямували потоки через падіння попиту на техніку в Україні на тлі війни.

- На російських маркетплейсах Ozon, Wildberries і "Яндекс Маркет" почалися продажі побутової техніки Bosch, яка призначалася для українського ринку.

4. Швеція може заблокувати російський ЗПГ, якщо Угорщина зірве санкції ЄС.

- Швеція розглядає можливість в односторонньому порядку заблокувати імпорт російського зрідженого природного газу, якщо Угорщина зупинить або зможе пом'якшити запропоновані Європейським союзом останні санкції проти москви.

- Країни-члени ЄС обговорюють санкції, спрямовані на ключові російські ЗПГ-проекти, а також заборону використання портів блоку для реекспорту поставок, призначених для третіх країн, в рамках зусиль з обмеження можливостей кремля отримувати доходи від викопного палива.

- Угорщина виступила проти пакету, а для запровадження санкцій потрібна одностайність 27 країн-членів ЄС.

- «Якщо пакет санкцій не відповідатиме своїй меті, ми готові діяти самостійно», - заявила міністр енергетики Швеції Ебба Буш в інтерв'ю в кулуарах зустрічі міністрів у Брюсселі.

- Буш не уточнила, як саме уряд боротиметься з імпортом енергоносіїв із росії, але сказала, що нові заходи, що дозволяють окремим країнам-членам ЄС ефективно забороняти постачання російського ЗПГ без нових санкцій, є недостатніми.

5. Євросоюз готується запровадити мита на російський імпорт і хоче направити їх Україні.

- Країни Євросоюзу розглядають питання щодо запровадження імпортних мит на російські товари, які досі ввозяться без обмежень. Серед них продукти харчування, ядерне паливо, ліки на суму до 42 млрд. євро.  

- Пропозицію обмежити доходи росії і направити мита, що збираються, на допомогу Україні внесла Швеція.

- Міністри торгівлі у четвер попросили Єврокомісію розробити план запровадження тарифів.

- Хоча товарообіг між росією та Європою різко впав після початку війни, деякі закупівлі все ще виробляються – насамперед товарів, які важко знайти в інших постачальників чи через побоювання європейців спровокувати перебої на світовому ринку.

- Єврокомісар з торгівлі Валдіс Домбровскіс заявив: «Швеція ініціювала дискусію про ширше застосування мит на імпорт із росії. Ми проведемо оцінку та проінформуємо членів спілки про можливі подальші дії».

- Завдяки митам росія не зможе дестабілізувати європейський ринок, перенаправивши постачання своїх зернових.  

- Крім того, ЄС таким чином зупинить експорт вкраденої в України сільськогосподарської продукції, оскільки росія не соромиться вивозити її з окупованих територій. ЄС не дасть їй «використовувати доходи від експорту цих товарів до спілки, щоб фінансувати агресію проти України».

6. Влада Франції не планує запрошувати росію для участі в заходах, присвячених 80-й річниці висадки союзників у Нормандії.

- "Російської делегації не буде. Це не найкращі умови з огляду на агресивну війну, яку росія веде проти України, і яка посилилася останніми тижнями", - заявила французька сторона.

- У заходах візьмуть участь десятки глав держав та урядів, зокрема президент України Володимир Зеленський та президент США Джо Байден.

7. Сполучені Штати Америки ввели санкції проти двох компаній, які зареєстровані у Центральноафриканській республіці.

- Вони підтримували діяльність ПВК "Вагнер". Російська група Вагнера вчинила масові порушення прав людини та привласнила природні ресурси в багатьох країнах Африки.

- Проксі-військова сила Кремля, Група Вагнера, проводила бойові операції по всьому світу, включно з жорстокою війною росії проти України, йдеться у повідомленні Держдепу США.

- Санкції було оголошено проти компаній Mining Industries SARLU та Logistique Economique Etrangere SARLU. За даними США, компанії відігравали важливу роль у діяльності "вагнерівців" у ЦАР. Зокрема, вони пов'язані з безпековими операціями та нелегальним видобутком корисних копалин.

8. Мережі, пов’язані з росією та Китаєм використовують інструменти OpenAI для поширення дезінформації.

- Компанія OpenAI виявила випадки використання своїх моделей штучного інтелекту (ШІ) для створення та поширення дезінформації пов'язаної з росією, Китаєм, Іраном та Ізраїлем.

- Можливості моделей ШІ OpenAI були використаними принаймні у п’яти операціях прихованого впливу для генерації тексту і зображень у великих обсягах, з меншою кількістю мовних помилок, ніж раніше, а також для генерації коментарів або відповідей на свої власні пости.

- "Контент був зосереджений на питаннях, вторгнення росії в Україну, конфлікту в Газі, виборів в Індії, політики в Європі і США, а також критику китайського уряду з боку китайських дисидентів та іноземних урядів", - йдеться у повідомленні компанії.

- Головний дослідник з питань розвідки та розслідувань OpenAI заявив, що використання моделей OpenAI не призвело до значного підвищення рівня залученості або охоплення в результаті кампаній.

9. Байден дозволив Україні вражати деякі об’єкти росії зі зброї США.

- Президент Джо Байден дозволить Україні запускати надані США боєприпаси проти військових цілей на обмеженій території росії. Під час приватних обговорень, Байден дав дозвіл завдати удару всередині росії американською зброєю поблизу північно-східного кордону Харкова, щоб Україна могла допомогти нейтралізувати російське просування в регіоні.

- Але Україна не може використовувати цю зброю для ураження цивільної інфраструктури або запуску ракет великої дальності, таких як армійська тактична ракетна система, для ураження військових цілей у глибині росії.

- Рішення знаменує собою значну зміну для Байдена, який раніше опирався закликам застосувати американську зброю для ударів у відповідь на території росії.

- Адміністрація Байдена довгий час розглядала це як потенційну ескалацію війни проти сил путіна, яка може спровокувати напади на країни НАТО.

10. Уряд Німеччини зняв обмеження на використання українськими військовими німецької зброї для атак за цілями на території рф.

- «Україна зазнавала нападів, зокрема, у Харківській області з позицій у зоні, що безпосередньо прилягає до російського кордону. Ми переконані, що Україна має право відповідно до міжнародного права захищатися від цих нападів», - заявив прес-секретар уряду ФРН Штеффен Хебестрейт.

11. ЄС ввів санкції проти ще дев'яти фізичних та юридичних осіб за причетність до ядерних випробувань КНДР та співпраці Пхеньяну з москвою.

- Зокрема, до списку санкцій включили губернатора Приморського краю Олега Кожем'яко, "який відіграв важливу роль в організації офіційного візиту Кім Чен Ина до рф у вересні 2023 року".  

- Відповідно до санкцій активи підсанкційних осіб заморозять, а надання коштів або економічних ресурсів таким особам заборонять. Крім того, стосовно осіб, включених до переліку, буде запроваджено заборону на в'їзд до країн ЄС.

12. ЄС ввів санкції проти шести фізичних та трьох юридичних осіб Ірану, випливає з документа, опублікованого на сайті об'єднання.

- У ньому йдеться про те, що росія «використовує БПЛА іранського виробництва» в ході війни в Україні.

- Таким чином, спонсорована іранською державою програма розробки та виробництва БПЛА сприяє порушенню Статуту ООН та основних принципів міжнародного права.

- Під санкції, зокрема, потрапив іранський міністр оборони Мохаммад-Реза Караї Аштіані.

Більше на https://t.me/Omelyan_News