Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 31.08.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 31.08.2023

1. "Газпром" спалює готівку зі швидкістю 18 мільярдів рублів на тиждень.

- Обсяг готівкових коштів на рахунках "Газпрому" тане зі швидкістю 18 млрд рублів на тиждень, а за останні півтора роки його "грошова подушка" зменшилася практично втричі.

- З 2 трлн рублів коштів та їх еквівалентів, накопичених компанією перед початком війни, до 30 червня 2023 року залишилося лише 683 млрд.

- Відключивши газ більшості європейських клієнтів і скоротивши видобуток на рекордну в історії газової промисловості величину, "Газпром" втратив 40% виручки, 60% EBITDA і звітував про падіння чистого прибутку більш ніж у 8 разів.

- Оплачувати програми газифікації та будівництво нових трубопроводів стало де-факто нічим: операційний грошовий потік компанії (681 млрд. рублів за півроку) покриває лише половину капітальних витрат (1,3 трлн).

- Чистий грошовий потік "Газпрому" (різниця між надходженнями на рахунки і відтоком) став негативним - мінус 507 млрд рублів.

- Частка російського газу на європейському ринку з майже половини на початку 2021 року впала до 10%.

- При цьому сховища залишаються рекордно заповненими, а підготовка до зими завершена на місяці раніше від термінів.

- "Газпром" латає "дірки" в балансі, нарощуючи борг: його загальний обсяг досяг 6 трлн рублів, а чистий 5,3 трлн рублів.

2. Середні повсякденні витрати росіян зросли за останній рік більш як на 20%.

- При цьому середня величина одноразової купівлі (середній чек) також збільшилась майже на 16%. І це за офіційної інфляції на рівні 4,3%.

- Таку велику розбіжність офіційної інфляції та реальних доходів експерти пояснюють вищою реальною інфляцією.

3. Росіянам доводиться заощаджувати навіть на товарах першої необхідності.

- У липні кожен п'ятий (19%) був змушений скоротити витрати на продовольство. 22% почали заощаджувати на медицині, 37% – відмовилися від відпочинку та розваг, 41% – від дорогих покупок та товарів тривалого користування. 15% росіян живуть "з городів", вирощуючи овочі та фрукти на дачі, а також збираючи ягоди та гриби.

4. росія вкрала майже 6 млн тонн української пшениці, зібраної на окупованих територіях у 2022 році.

- У доповіді Конгресу США наводяться дані несекретного звіту розвідки США, що базуються на супутникових знімках та повідомленнях з відкритих джерел.

- Зазначається, що вантажні судна, які росія використовує для вивезення вкраденого українського зерна, могли курсувати уздовж узбережжя Туреччини, доставляючи вантажі до портів Сирії, Ізраїлю, Ірану, Грузії та Лівану.

5. У росії через санкції спостерігається нестача компонентів для виробництва засобів гігієни (підгузків та прокладок).

- Йдеться про полімерну плівку, яка створює дихаючу поверхню. Вона перебуває під санкціями, оскільки використовується для виготовлення напівпровідників.

- В рф її не виробляють, а з Європи більше не експортують.

6. росія найбільше виграла від обмеження видобутку нафти країнами ОПЕК+.

- Так, скорочення видобутку в Саудівській Аравії призвело до зниження зростання її економіки, тоді як до бюджету рф на тлі вищих цін на енергоносії почало надходити більше коштів.

- Саудівська Аравія почала скорочувати видобуток нафти з лютого. В результаті в другому кварталі економічне зростання країни сповільнилося: економіка країни стала однією з найповільніших, хоча до лютого була однією з найшвидших.

- росія приєдналася до угоди ОПЕК+ у липні, взявши зобов'язання суттєво урізати виробництво нафти.  

- Цього ж місяця доходи країни від нафти та газу зросли вперше у 2023 році. До бюджету рф надійшло більше коштів через вищі ціни, які, у свою чергу, впливають на ставки податку на барель нафти, а також призводять до зменшення дисконтів на нафту.

- Зростання цін компенсувало для росії скорочення нафтовидобутку та експорту, що різко контрастує із ситуацією в Саудівській Аравії.

7. росія домовляється з КНДР про постачання снарядів.

- КНДР має величезні запаси снарядів радянських калібрів. Через величезні темпи витрати боєприпасів в Україні росіяни шукають можливість поповнити свої запаси за рахунок інших країн.

- За даними американської розвідки, міністр оборони росії Шойгу нещодавно відвідав Північну Корею, де намагався переконати Пхеньян продати росії артилерійські боєприпаси, а путін і лідер Північної Кореї Кім Чен Ин обмінялися листами, в яких домовлялися розширити двосторонню співпрацю.

- Координатор Ради національної безпеки США Джон Кірбі зазначив, що США дадуть жорстку реакцію, включаючи санкції, проти будь-якої організації чи компанії, яка братиме участь у цій угоді.

8. Швейцарія закриє рф лазівки для відмивання грошей.

- Уряд країни має намір запровадити реєстр бенефіціарних власників. Юристів, консультантів та бухгалтерів зобов'яжуть перевіряти клієнтів.

- Влада Швейцарії підготувала радикальний план боротьби зі схемами приховування джерел грошей, що потрапляють у фінансову систему країни.

- Хоча він спрямований на боротьбу з відмиванням грошей загалом, тема протидії росіянам, зокрема тим, хто намагається обходити санкції, займає важливе місце при обговоренні посилення фінансового режиму.

- Досі Швейцарія залишалася єдиною країною в Європі, яка не має реєстру бенефіціарних власників. Критики стверджують, що це дозволяє олігархам та злочинцям з усього світу ховати гроші в країні, користуючись послугами її юристів та консультантів.

9. Єврокомісія закликала країни-члени Євросоюзу припинити закупівлю російського зрідженого природного газу (ЗПГ) і відмовитися від нових контрактів про його постачання, заявив представник ЄК Тім Макфі.

- «У нас діє план Repower EU, який включає завдання позбутися закупівель російського газу якнайшвидше. Ми закликаємо наші країни та компанії не закуповувати природний газ у росії та не укладати нових контрактів, коли поточні закінчаться», — сказав він.

- Згідно з аналізом Global Witness, у 2023 році країни ЄС мають намір імпортувати рекордні обсяги ЗПГ з росії.

10. Польський нафтогазохімічний концерн Orlen за останні три місяці зафрахтував близько десяти танкерів, які використовуються для постачання російської нафти до Азії, щоб по дорозі назад доставити арабську нафту на свої підприємства в Литві та Польщі.  

- В Orlen заявили, що їхня діяльність, пов'язана з постачанням нафти, не порушує санкції, що діють щодо росії.

- До початку війни в Україні Польща була одним із найбільших імпортерів російської нафти в Європі.  

- Однак 25 лютого росія припинила експортувати нафту до Польщі. Компанія Orlen компенсувала постачання з росії нафтою з Близького Сходу.

11. Казахстан шукає альтернативи експортному нафтопроводу в обхід рф і активно купує танкери для перевезення своєї нафти через Каспійське та Чорне море.

- "Влада Казахстану і керівництво найбільших держкомпаній країни вивчає альтернативні варіанти маршрутів доставки нафти, незважаючи на те, що Каспійський трубопровідний консорціум, що проходить через росію, залишається найбільш вигідним маршрутом для експорту нафти з країни", - вважають опитані Bloomberg експерти.

12. США заморозили активи перших індійських алмазних компаній за співпрацю з російською "Алросою".

- Індія звернулася до США з проханням розблокувати 26 млн доларів, що належать щонайменше двом індійським алмазним фірмам, які заморожені через їхні ймовірні торгові зв'язки з підсанкційною російською алмазною компанією "Алроса".

- Управління з контролю за іноземними активами (OFAC), заморозило ці кошти на початку цього року. З

- амороження OFAC є першим відомим каральним заходом проти будь-якого індійського бізнесу після повномасштабного вторгнення росії в Україну минулого року і подальших західних санкцій проти російських підприємств.

13. Нафтовий видобуток Ірану на шляху до відновлення досанкціонного рівня видобутку.

- Видобуток та експорт нафти в Ірані зросли у серпні, незважаючи на санкції США, оскільки Тегеран продає нафту покупцям, включаючи Китай.

- За оцінками експертів, видобуток нафти в Ірані збільшився у серпні до 3,15 млн барелів на добу, що є найвищим показником з 2018 року, при цьому експорт сирої нафти та конденсату становив трохи менше 2 млн барелів на добу.

- Збільшення експорту є результатом успіху Ірану в обході санкцій США та обачності Вашингтона у їх застосуванні, оскільки дві країни прагнуть покращення відносин.