Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій запроваджених 08.02.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій запроваджених 08.02.2023

Якщо уявити, що Росія - це гігантська повітряна куля, то вже можна бачити як з неї щодня виходить повітря через численні дірки.

Команда ріже мішки з баластом, незабаром викидатимуть пасажирів, але вже ніщо не втримає гондолу від падіння. Китайські герметики і резервний балон виявилися неякісними…


1. Кабмін росії обговорює з великим бізнесом разовий добровільний внесок до бюджету рф із прибутку за 2022 рік.

- 200 млрд рублів додаткових податків уряд чекає від російського союзу промисловців і підприємців - найбільшого в країні бізнес-об'єднання, куди входять тисячі підприємств із галузей від банківської сфери до ВПК та послуг.

- Минулого року уряд намагався врятувати бюджет за рахунок грошей «Газпрому»: йому було наказано заплатити 1,2 трлн. рублів додаткових податків.

- Під нові вилучення з великою ймовірністю потраплять виробники вугілля та добрив – їм доведеться заплатити підвищені дивіденди, а також здійснити разову виплату до бюджету.

- Додаткові гроші потрібні на оплату витрат, пов'язаних із війною.

2. З російських аптек зникли 2400 найменувань ліків.

- За підсумками 2022 року кількість найменувань ліків, доступних російським споживачам у роздрібному продажі, скоротилася на 10%.

- Загалом з полиць аптек зникли 2,4 тис. препаратів, у тому числі ті, що входять до списку життєво важливих.

- Йдеться про ліки, собівартість яких вища, ніж роздрібна ціна, встановлена державою.

- Також зникли дорогі препарати, собівартість та логістика яких сильно зросли в ціні.

3. У росії зросла на 24% кількість спроб незаконно вивезти готівку за підсумками 2022 року.

- У порівнянні з 2021 роком, всього громадяни намагалися незаконно вивезти валюти на суму близько 2,1 млрд у рублевому еквіваленті.

4. У рф утворився дефіцит оболонки для виробництва ковбас та сосисок.

- Це пов'язано із санкціями ЄС — плівка для м'ясної продукції постачалася з 7 європейських заводів.

- Зараз сировину привозять із Китаю, а термін доставки сягає 10 місяців.

- Виробники змушені запасатись цим товаром майже на рік вперед, через що їх витрати зросли на 25–70%.

5. Росіяни все більше продають вживані авто преміум-класу.

- У січні 2023 року кількість пропозицій про продаж вживаних автомобілів преміум-класу – Mercedes-Benz, BMW, Audi, Lexus тощо - зросла на 63% порівняно з минулим роком.

- Активніше продають і автомобілі люксових брендів, таких як Bentley, Maserati, Lamborghini, Rolls-Royce.  

- Експерти пов'язують тенденцію зі складнощами в обслуговуванні: не можна оновити програмне забезпечення, що для деяких моделей критично, а час ремонту збільшився в рази.  

- Крім того, деяким власникам машин стало дорого їх утримувати, тому вони намагаються швидше «пересісти» на більш практичну модель.

6. росія виявилася нездатною підтримувати Superjet 100 через відсутність двигунів.

- Подальша експлуатація в росії літаків Sukhoi Superjet 100 опинилася під загрозою після виходу з країни французького виробника двигунів SaM146.

- Переведення лайнерів на російські двигуни ПД-8, які досі не сертифіковані, можна порівняти за вартістю із залишковою вартістю самих літаків.

- У російських авіаперевізників в експлуатації 150 літаків Superjet 100.

- У цій ситуації російські авіакомпанії виступають за те, щоб у росії навчилися робити капітальний ремонт SaM146, але російські фахівці ще не освоїли принципи роботи газогенератора двигуна.

7. Британія оголосила про нові санкції проти росії.

- У списку 15 фізичних та юридичних осіб: бізнес-омбудсмен Тітов, "Ростехкомплект", "Оборонлогістика", завод "Універсалмаш", "Москомзв'язок", російська компанія розробник безпілотників ZALA Aero, голова ради директорів групи компаній "Р-Фарм" Олексій Репік, політики та бізнесмени.

8. Європейський депозитарій Euroclear відмовився приймати російський рубль як розрахункову валюту та заблокував свій кореспондентський рахунок в «ІНГ банк Євразія» (російський підрозділ ING Group).

- Усі рублеві залишки будуть конвертовані в євро 8 лютого.  

- Депозитарій більше не прийматиме доручення з переказу коштів у рублях, а також будь-які рублеві платежі, включаючи доходи за цінними паперами та кошти від їх погашень.

- Російська валюта не прийматиметься не лише на рахунок в «ІНГ банк Євразія», а й на інші рублеві кореспондентські рахунки, відкриті Euroclear.

9. Обсяг експорту американських товарів до росії у 2022 році став рекордно низьким за весь час підрахунків показників російсько-американської торгівлі та становив $1,7 млрд.

- Обсяг експорту американської продукції до росії минулого року впав приблизно в 3,7 раза — приблизно з $6,4 млрд 2021 року.

- Максимальне значення цього показника було зафіксовано у 2013 році — $11,1 млрд.

10. Торгова вартість імпорту та експорту США з Китаєм у 2022 році зросла до рекордного значення.

- Згідно з митним торговим балансом (до сезонного коригування) товарів, оголошеним напередодні Міністерством торгівлі США, загальна торгова вартість імпорту та експорту з Китаєм у 2022 році становила 690,591 мільярда доларів, що стало новим рекордом.

- Незважаючи на політичні розбіжності та санкції США проти КНР у технологічній галузі, зростання склало 5,2% порівняно з минулим роком.

- Зокрема, у 2022 році експорт із США до Китаю зріс на 1,6% — до 153 837,1 млн доларів, тоді як імпорт із Китаю до США зріс на 6,3% — до 536 754,1 млн доларів.

- Попередній рекорд у сфері торгівлі США з Китаєм було встановлено у 2018 році. Тоді сума імпорту та експорту склала 658,795 млрд доларів.

11. Казахстан заборонив іноземцям, зокрема й росіянам, проживати в країні за внутрішнім паспортом.

- Тепер для оформлення дозволу на проживання в країні на тривалий термін потрібен закордонний паспорт із терміном дії не менше 180 днів.

- Крім того, для отримання дозволу на тимчасове проживання тепер потрібна особиста присутність власника житла, де іноземець має намір оселитися, або його нотаріально завірена згода.