"НОВІ ОБЛИЧЧЯ, КАЖЕТЕ?" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

"НОВІ ОБЛИЧЧЯ, КАЖЕТЕ?" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

Щойно призначений уряд України гучно відзвітував – тиску органів внутрішніх справ на бізнес прийшов кінець. Економічні підрозділи Національної поліції ліквідовані, поліції ніби заборонили втручатися в роботу бізнесу. Перемога? Тільки не у нас. Як кажуть англійці, диявол живе в дрібницях, а дрібниці виявилися ду-у-уже цікаві.

Економічні підрозділи поліції мусить замінити новий орган – Служба фінансових розслідувань. Питання – а звідки набиратимуть кадри для нового органу? Звісно, зі старих кадрів вже згаданих економічних підрозділів поліції.

І от в середовищі громадських активістів з’явився інсайд про те, що на роботу до СФР перейде Євген Шевцов, нинішній заступник начальника Головного слідчого управління Національної поліції. Явно він там працюватиме не пересічним слідчим. І все б добре, якби не «але». Якщо таке призначення станеться – із благими намірами уряду стане зрозуміло все і зразу. Особа Євгена Шевцова, без перебільшення – легендарна.

Про бурну діяльність Євгена Шевцова і його дружини підприємця Альони Дегрик проект «Стоп корупції» (5-й канал) зняв цілий фільм. Особливу увагу творці стрічки присвятили тому як Національна поліція (де один з керівників – пан Шевцов) гнобить бізнес конкурентів його дружини. Збіг – не інакше. Фільм – щиро рекомендую.

Євген Шевцов став відомий, коли він ледь не був обраний на посаду керівника Першого управління організації досудових розслідувань Державного бюро розслідувань. Спроба призначення зразу ж викликала гучний скандал. Одне за одним стали виходити журналістські розслідування програм «Схеми», «Радіо «Свобода», «ACAB UA», «Наші гроші з Денисом Бігусом», тощо й тощо. Відкрилося, що пан Шевцов свого часу просто неймовірно вдало одружився – на його дружину записане ледь не все майно подружжя, плюс – за її фірмою значиться участь у низці вельми цікавих бізнес-оборудок.

Фірма «Леогеймінг пей» Альони Дегрик (дружини Євгена Шевцова) виявилася замішаною в обслуговуванні платіжної системи Tyme (діяльність припинена Нацбанком за наполяганням СБУ – система переводила кошти через заборонені в Україні російські платіжні системи), і дотичною до платіжної системи, що працює на окупованих територіях Донбасу, та до виводу статків букмекерських контор і онлайн-казіно в Росії. Тощо й тощо.

На біс, з’ясувалося, що і процедура голосування була підроблена. Комісія, яка мусила обирати кандидатури в ДБР, мала вже готове рішення з прізвищем Шевцова. Як результат – призначення було зірване і посади пан Шевцов не здобув. Проте…

Відтоді почалися проблеми у журналістів і активістів, що викладали розслідування про діяльність подружжя Шевцових. Було подано судовий позов на видання Mind.ua – воно у відповідь опублікувало додаткові докази. Почалося переслідування Дениса Іванова – журналіста що проводив розслідування по Шевцову. Поліція з обшуком заявилася до батька пана Іванова – професора Валерія Іванова, президента Академії Української преси. Не зумівши довести якусь судову провину батька і сина Іванових, проти них невідомими було розв’язано безпрецедентну кампанію чорного піару в пресі і на соцмережах. Небувалий випадок в історії української журналістиці, адвокати родини Іванових добилися в суді аби ДБР відкрити кримінальну справу по цих фактах.

Але й це не межа. З ініціативи пана Шевцова легендарний суддя Вовк виніс постанову, за якою у липні поточного року були заблоковані блог-платформи 18 інтернет-медіа, включаючи «Кореспондент.нет». Всі я один – ті які поширювали інформацію про кипучу діяльність пана Євгена Шевцова.

Ситуація дійшла до того, що дії одного з керівників Нацполіції засудила Європейська федерація журналістів (EFJ) «Такі дії справляють дуже негативний вплив на рівень свободи вираження думок в країні та на імідж країни на світовій арені» - заявив Рікардо Гурьєррес, генеральний секретар EFJ. По факту такі дії пана Шевцова поставили у вкрай неприємну ситуацію і міністра МВС Арсена Авакова, і керівництво України.

Саме така особа нині має шанси перейти на роботу до органу розслідування, що замінить економічні підрозділи Нацполіції. Як на мене – якщо таке справді станеться, більш промовисту характеристику новій владі важко буде й вигадати. Вивіску – змінять, а суть…

Дмитро "Калинчук" Вовнянко