"Новина, яку ви не просили, але живіть тепер і з цим" - Тетяна Ніколаєнко

"Новина, яку ви не просили, але живіть тепер і з цим" - Тетяна Ніколаєнко

Справа в тому, що Чеська ініціатива Павела, яка має дати нам майже мільйон боєприпасів (за що йому дяка) має зворотню сторону - ціни на ринку боєприпасів зростають десь на 20%. Це вже було приводом засідання нашого оборонного комітету. І спричинило скандал в самій Чехії.

Тиждень тому чеський сенатор Лукаш Вагенкнехт на засіданні Комітету Сенату з нагляду за державними коштами заявив, що в рамках чеської ініціативи ціни на боєприпаси були завищені на 20%, що еквівалентно 1,4 млрд крон, і через це було закуплено приблизно на 20 000 штук боєприпасів менше.

Чеське Міноборони сказало «нє, нє», ми нічого не махлювали. Маржа в ринкових нормах. (Можна її якось законодавчо зафіксити по ЄС? )

Вагенкнехт - патріот, не сильно своїх чмирить. Але зауважує, що невміння рахувати гроші - свої чи чужі - називається неефективним управлінням.

В чому причина. У межах Чеської ініціативи було реалізовано проєкт із постачання боєприпасів, профінансований Німеччиною. Він передбачає поставку десятків тисяч одиниць боєприпасів, які повинні бути доставлені в Україну до кінця цього року. Половина передбаченого – це старі боєприпаси. Половина – нові. Так от ці боєприпаси куплені по 3200 євро замість 2500.

Історія банальна як Alfa i Львівський арсенал. Бізнесмени європейські, такі ж як і наші. Ми - вдома.

Але. Отакі перепади нам дорого коштують. Спецімпортери не дуже голосно, але визнають, що це призвело до зростання цін для всіх. А для нас це завжди максимально боляче. Бо чим дорожче боєприпас, тим менше ми купуємо.

І якщо я за це лаю своїх, то і на чужих очі не закриватиму.

Дисклеймер для відділу «хто знову їй це злив?»: сенатор виклав текст в інтернети.