Новина зі США. Понеділок, 12 грудня. Із заяви країн G7 - Igor Aizenberg

Новина зі США. Понеділок, 12 грудня. Із заяви країн G7 - Igor Aizenberg

Слава Україні!

Слава захисникам України та усієї сучасної цивілізації!


Лідери країн G7 після своєї наради у понеділок, у якій брав участь Володимир Зеленський, опублікували спільну заяву. У цій заяві багато йдеться про Україну. Ось основне, що стосується України:

«Цього року перед обличчям незаконної, невиправданої та неспровокованої агресивної війни Росії проти України ми були як ніколи єдині, разом з Україною та у непохитній відданості нашим спільним цінностям, міжнародному порядку, заснованому на правилах, та міжнародному співробітництву.

Сьогодні ми підтверджуємо нашу непохитну підтримку та солідарність з Україною перед обличчям триваючої розв’язаної Росією агресивної війни, і ця підримка триватиме стільки часу, скільки це буде потрібно. Ми засуджуємо безперервні нелюдські та жорстокі атаки Росії, спрямовані на критично важливу інфраструктуру, зокрема на енергетичні та водні об'єкти, та міста по всій Україні, і нагадуємо, що невибіркові напади та атаки на цивільне населення або цивільні об'єкти є воєнним злочином. Ми також засуджуємо тих, хто сприяє незаконній війні путіна. Ми сповнені рішучості допомогти Україні відремонтувати, відновити та захистити її критично важливу енергетичну та водну інфраструктуру. Ми допоможемо Україні задовольнити її потреби у підготовці до зими, продовжуватимемо підтримувати стійкість цивільного населення України та ще більше посилюватимемо наші зусилля у цьому напрямку під час міжнародної конференції, яка відбудеться у Парижі 13 грудня. Ми рішуче налаштовані на те, що Росія врешті-решт повинна буде заплатити за відновлення критично важливої інфраструктури, пошкодженої або зруйнованої в результаті її жорстокої війни. Не може бути безкарності за воєнні злочини та інші звірства. Ми притягнемо Президента путіна і тих, хто винний у цьому, до відповідальності згідно з міжнародним правом. Ми знову заявляємо, що безвідповідальна ядерна риторика Росії є неприйнятною і що будь-яке застосування хімічної, біологічної або ядерної зброї матиме серйозні наслідки.

Спираючись на наші зобов'язання, ми продовжимо залучати міжнародну підтримку для вирішення нагальних короткострокових потреб України у фінансуванні. Ми просимо наших міністрів фінансів провести найближчим часом зустріч для обговорення спільного підходу до скоординованої бюджетної підтримки у 2023 році. Ми підтверджуємо, що Міжнародний валютний фонд (МВФ) має відігравати центральну роль у цих зусиллях.

Ми твердо підтримуємо зусилля, спрямовані на забезпечення негайної фінансової стабільності України та її відновлення і реконструкцію на шляху до сталого, процвітаючого і демократичного майбутнього, відповідно до її європейського шляху.

Зокрема, з метою підтримки ремонту, відновлення та реконструкції України, разом з Україною та нашими міжнародними партнерами та у тісній координації з відповідними міжнародними організаціями та міжнародними фінансовими установами, ми створимо міжвідомчу Платформу координації донорської допомоги. Через цю платформу ми координуватимемо існуючі механізми надання поточної короткострокової та довгострокової підтримки - з особливою відповідальністю Фінансового треку за короткострокову фінансову підтримку -, координуватимемо подальше міжнародне фінансування та експертизу, а також заохочуватимемо порядок денний реформ в Україні та зростання під керівництвом приватного сектору. Ми також створимо Секретаріат Платформи. Кожна з країн призначить високопоставленого представника уряду для нагляду за створенням платформи та поточними координаційними зусиллями, і попросить їх зібратися якомога швидше у січні 2023 року.

З метою життєздатного післявоєнного мирного врегулювання ми, як і раніше, готові досягти домовленостей разом з Україною та зацікавленими країнами та інституціями щодо стійкої безпеки та інших зобов'язань, які допоможуть Україні захистити себе, забезпечити її вільне та демократичне майбутнє, а також стримати майбутню російську агресію відповідно до прав України, закріплених у Статуті Організації Об'єднаних Націй.

Ми продовжуватимемо координувати зусилля для задоволення нагальних потреб України у військовій та оборонній техніці, приділяючи особливу увагу забезпеченню України системами та засобами протиповітряної оборони».