Оголошено кількість учасників Саміту миру у Швейцарії

Оголошено кількість учасників Саміту миру у Швейцарії

Свою участь підтвердили близько 90 країн та організацій, половина з яких – європейські.

Президентка Швейцарії зауважила, що приблизно половина з країн-учасників будуть представлені на рівні глав держав або урядів.

Зокрема, будуть присутні президент Франції Еммануель Макрон, канцлер Німеччини Олаф Шольц, віцепрезидентка США Камала Гарріс, радник президента Джо Байдена з національної безпеки Джейк Салліван.

На обговорення саміту буде запропоновано лише три з десяти пунктів "формули" - обмін полоненими та повернення дітей, ядерна та продовольча безпека.

Тобто головні її пункти – виведення українських військ на кордони 1991 року та виплата Росією репарацій із порядку денного буде виключено.

Хоча спочатку у Києві припускали, що "формула" цілком ляже в основу підсумкового документа саміту, що, за планом української влади, мало стати "свідченням колективної волі відповідальних країн світу" завершити війну на умовах Зеленського. І потім ця воля мала бути донесена до Росії.

Скорочення повістки до явно не ключових пунктів – не єдина проблема, з якою зіткнулося керівництво України. На саміт не приїдуть лідери Китаю, Бразилії, Південної Африки, на які орієнтуються багато країн Глобального Півдня.

А саме серйозного представництва цієї частини світу хотів добитись Київ, інакше важко буде говорити про міжнародну підтримку української ініціативи навіть з урахуванням приїзду західних лідерів. Хоча з ними також не все гладко.

Байден пропустить саміт, віддавши перевагу зустрічі з донорами своєї виборчої кампанії в Каліфорнії.

І відсутність Байдена - ще один сигнал, що з цим заходом все йде не так, як замислювалося. Тим більше, що вже звучать пропозиції провести й інші конференції щодо війни в Україні.

❗️Чому ми втратили глобальний Південь.

Наприклад, опитування громадської думки в країнах Африки показують, що населення загалом виступає проти дій Росії в Україні.

Але у цьому контексті слід віддати належне російській дипломатії. Росіяни не вимагали від африканських країн вводити санкції чи займати жорстку моральну позицію - Росії було достатньо нейтралітету.

І, схоже, на континенті оцінили, що Росія не висуває жодних вимог щодо лібералізації чи демократизації. Захід більше каже: «Це наша позиція, прийміть її», а росіяни більше пояснюють: «Ось як справи, і ми не хочемо, щоб ви приймали чийсь бік».

Московіти у цьому праві, але те, що вони підійшли більш гнучко до країн Півдня - факт. Це так, нам до роздумів на майбутнє.