Підсумки тижня в освіті: головні події

Підсумки тижня в освіті: головні події

Оприлюднений рейтинг університетів за показниками Scopus. Освіта.ua оприлюднений щорічний рейтинг українських закладів вищої освіти за показниками даних наукометричної бази Scopus. Результати рейтингу засновані за показниками цитованості наукових статей.

Закон про звільнення учнів від ДПА підписаний Президентом. Очікується, що звільнення випускників загальної середньої освіти від іспитів зменшить ризики захворювання на COVID-19. Водночас учні мають право за власним бажанням пройти підсумкову атестацію.

Чверть шкільних меню порушують норми харчування. За даними Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів з початку року було вивчено понад 3,5 тисячі щоденних шкільних меню. У 800 випадках виявлені порушення норм харчування.

Кожна п'ята дитина не отримала необхідних щеплень. За інформацією представництва Всесвітньої організації охорони здоров'я в Україні, за час пандемії COVID-19 кожна п'ята дитина не отримала необхідних щеплень. З продовженням пандемії цей показник може значно зрости.

Приватні виші цього року можуть отримати держзамовлення. Недержавні заклади вищої освіти зможуть отримати державне замовлення на підготовку бакалаврів. Планується, що отримання держзамовлення здійснюватиметься на конкурсних засадах.

Строки початку канікул школи визначать самостійно. В Міністерстві освіти вкотре наголосили, що тривалість навчального року є внутрішнім питанням кожної школи. Питання строків завершення навчального року має визначатись педагогічною радою закладу освіти.

Школи зможуть дистанційно виставити оцінки учням. Оцінювання результатів навчання здобувачів освіти, в тому числі і підсумкове оцінювання, цього навчального року може, за потреби, відбуватися з використанням технологій дистанційного навчання.

Учні 9-х класів продовжать навчання у своїй школі. У Міністерстві освіти наголошують, що учні дев'ятих класів, які цього року завершують здобуття базової середньої освіти, мають бути переведені до десятого класу цієї самої школи.

Конкурси при зарахуванні до перших класів будуть заборонені. Цього року при зарахуванні дітей до першого класу буде заборонено проведення будь-яких заходів, спрямованих на перевірку знань, умінь, навичок чи інших компетентностей дитини.

Уряд підтримав ідею заохочення обдарованих учнів. Кабмін підтримав проєкт указу Президента, яким передбачено фінансування стипендій найкращим учасникам ЗНО, премій переможцям всеукраїнських та міжнародних олімпіад, а також грантів на навчання за кордоном.

Вчителі не отримають доплат за роботу в умовах COVID-19. За інформацією Міністерства фінансів, у державному та місцевих бюджетах не враховані видатки для встановлення освітянам надбавок за роботу в небезпечних умовах праці та підвищеного ризику для здоров’я.

Учасників ЗНО повідомили про адреси тестуванняУкраїнський центр оцінювання якості освіти оприлюднив адреси проведення зовнішнього незалежного оцінювання для кожного учасника тестування. Інформація розміщена на інформаційних сторінках учасників тестування.

МОНреформа має створити школув якій приємно навчатися. За словами міністра освіти, його відомство реалізує реформу, що покликана створити школу, в якій буде приємно навчатися. Він також наголосив, що школа даватиме не тільки знання, а й уміння застосовувати їх у житті.