Підсумки тижня в освіті: головні події

Підсумки тижня в освіті: головні події

У школах щоденно проводитимуть хвилину мовчання. Міністерство освіти і науки рекомендує школам щоденно о 9 годині проводити загальнонаціональну хвилину мовчання за співвітчизниками, загиблими внаслідок збройної агресії російської федерації проти України.

Організація уроків не має перевантажувати учнів, – МОН.  У відомстві наголошують, що організація освітнього процесу не повинна призводити до перевантаження учнів та має забезпечувати безпечні, нешкідливі та здорові умови здобуття освіти.

Для шкіл знято верхню межу кількості учнів у класі. У цьому році законодавчо призупинено дію положення щодо граничної верхньої межі кількості учнів у класі. При дистанційному навчанні школа може самостійно ухвалювати рішення щодо кількості учнів у класі.

В Дії з'являться дані про освіту та період навчання. Отримати інформацію з Єдиної державної бази з питань освіти щодо документів про освіту та періодів навчання можна за допомогою сервісу «Дія.Підпис». Новація дозволить  швидко отримати необхідну інформацію.

Учителям радять перевірити готовність учнів до навчання. У МОН зазначають, що діагностування результатів навчання учнів має бути проведене через тимчасове призупинення навчання та перехід на дистанційне навчання наприкінці минулого навчального року.

Школи мають конкретизувати модельні навчальні програми. Міністерство освіти і науки рекомендує школам розробити навчальні програми з усіх предметів та інтегрованих курсів на основі обраних модельних навчальних програм.

Викладачів вишів зобов’яжуть володіти англійською. Відповідну вимогу передбачає законопроєкт щодо надання англійській мові особливого статусу мови міжнародного спілкування, роботу над яким розпочали в Міністерстві культури та інформаційної політики.

МОН планує змінити термін здобуття вищої освіти. Відомство планує ініціювати законодавчі зміни, що уможливлять завершення освітніх програм за не фіксованою тривалістю. Йдеться про гнучку триваліст навчання – бакалавр від 3 до 6 років, магістр від 1 до 4 років.

Орієнтовно половина шкіл готова до очного навчання. За інформацією Міністерства освіти і науки, близько 50% шкіл облаштовані укриттями для учасників освітнього процесу. У відомстві моніторять ситуацію, зазначаючи, що кількість шкіл з укриттями постійно зростає.

У МВС розробили «Абетку з безпеки» для школярів. Абетка містить відповіді на найактуальніші запитання воєнного сьогодення, насамперед, для дітей: що робити під час «Повітряної тривоги», роз’яснення щодо небезпеки мін, бомб, гранат, снарядів тощо.