Підсумки тижня в освіті: головні події

Підсумки тижня в освіті: головні події

Україна та Польща поглиблять співпрацю в освіті. Міністерство освіти і науки України та Міністерство освіти і науки Польщі підписали декларацію про співробітництво у галузі освіти, що передбачає поглиблення співпраці освітніх систем та інституцій двох країн.

Два виші з України включено до QS Graduate Employability Rankings. Київський національний університет ім. Шевченка та НТУУ «Київський політехнічний інститут ім. Сікорського» включено до світового рейтингу вишів, найкращих для подальшого працевлаштування випускників.

Майже 2 млн школярів навчаються дистанційно. За словами міністра освіти і і науки, наразі в Україні дистанційно навчаються майже 1 млн 960 тисяч школярів. В очному або змішаному форматах – понад 2 млн 60 тисяч учнів.

Наразі дошкільною освітою охоплено 700 тисяч дітей. В Україні спостерігається поступове збільшення кількості дітей, які відвідують дитячі садки. Станом на 27 вересня функціонує понад 9 300 закладів дошкільної освіти.

У Держбюджеті відновлять субвенцію на НУШ. За словами голови парламентського Комітету з питань освіти і науки, субвенція має бути повернена у проект держбюджету у повному обсязі – 1,5 млрд грн. Відповідна правка до проекту закону подана 27 вересня.

Освітня сфера отримає доступ до коштів фонду UNITED 24. Кабінет Міністрів підтримав ініціативу МОН щодо можливості спрямування благодійних внесків на задоволення потреб освіти і науки в межах національної платформи «UNITED 24».

Учні 4 класів пройдуть ДПА з двох предметів. Цього навчального року випускники 4 класів пройдуть ДПА з двох предметів – української мови та математики. Під час ДПА з української мови буде проведено оцінювання результатів з мови та читання.

Учні 9 класів пройдуть ДПА з трьох предметів. Державна підсумкова атестація учнів 9 класів буде проведена з трьох предметів – української мови, математики та одного із предметів за вибором школи. Атестація буде проведена у закладі освіти в письмовій формі.

Випускники шкіл пройдуть ДПА у формі ЗНО. Державна підсумкова атестація учнів, які цього навчального року завершують здобуття повної загальної середньої освіти, буде проведена з 4 предметів у формі зовнішнього незалежного оцінювання.

МОН використає практики Ізраїлю з підтримки дітей. Міносвіти працює над втіленням практик держави Ізраїль із психологічної підтримки дітей. Планується створити команди реагування у школах та напрацювати протоколи реагування на різні види надзвичайних ситуацій.

Школи переходитимуть на ведення електронної документації. МОН затверджена Інструкція з ведення документації у закладах середньої освіти в електронній формі. Інструкція встановлює загальні вимоги ведення шкільної документації в електронній формі.

В Україні визначили тривалість онлайн-уроків для школярів. Міністерство охорони здоров'я доповнило Санітарний регламент для шкіл вимогами щодо організації дистанційної форми навчання, якими визначено граничну тривалiсть онлайн уроків.