Підсумки тижня в освіті: головні події

Підсумки тижня в освіті: головні події

Майже половина школярів навчається дистанційно. Наразі 1 млн 787 тисяч українських школярів навчаються дистанційно. Очним навчанням охоплено 1 млн 018 тисяч учнів, за змішаною формою навчаються – 1 млн 179 тисяч учнів. Освітній процес відбувається у 12 902 школах.

В Україні створили ресурс про сервіси онлайн освіти. Сервіс орієнтований на вчителів, викладачів, учнів та студентів. Наразі сервіс містить інформацію про Coursera, Udemy, edX, Labster, Zoom, Google Workspace. Планується, що інформація постійно оновлюватиметься.

У школах проходить інтернатуру майже тисяча інтернів. За інформацією Українського інституту розвитку освіти, цього року педагогічну інтернатуру було запроваджено в 529 закладах освіти, в яких проходять навчання 923 інтерни. Більшість з них працюють у у 5-11 класах.

Триває реєстрація на конкурс «Учитель року – 2023». Цьогоріч конкурс відбуватиметься серед учителів початкових класів, предмета захист України, основ здоров’я та фізичної культури. Реєстрація триватиме до 12 грудня. Перший тур відбудеться у січні – лютому.

Учасники сертифікації вчителів отримали сертифікати. Цього року 1171 учитель початкових класів успішно пройшов сертифікацію та отримав відповідні документи. Сертифікати розміщені в електронних кабінетах учасників сертифікації.

Опорні школи отримають кошти на ремонт їдалень. Кабінет Міністрів ухвалив постанову про реалізацію спільного проекту першої леді Олени Зеленської та UNICEF. Тисяча опорних шкіл отримають грошову допомогу у розмірі 2000 доларів США.

У МОН планують реформувати шкільну історичну освіту. При МОН створено групу, яка має розробити засади реформування історичної освіти в системі загальної середньої освіти. До складу групи включено фахівців МОН, освітян, науковців та істориків.

МОН апробує оновлений зміст шкільної інформатики. Протягом цього навчального року в Україні буде проведено пілотне впровадження освітніх ресурсів з інформатики для шкіл, створених у рамках спільного проекту МОН, Мінцифри та програми EU4DigitalUA.

Кошти на проведення ЗНО передбачені бюджетом. У Міністерстві фінансів заявляють, що готові фінансово забезпечити проведення традиційного ЗНО в 2023 році. Таким чином у відомстві відкидають припущення щодо відсутності коштів на проведення тестування.

Зарплату вчителів дофінансують із залишків субвенції. Наступного року освітня субвенція, з якої виплачується зарплата вчителям, буде на 10% меншою ніж у 2022 році, але її скорочення компенсують за рахунок залишків субвенції, що накопичилися у попередні періоди.

Оголошено конкурси програми «Еразмус+» на 2023 рік. Заклади освіти та інші організації, що працюють у сфері освіти, молоді та спорту, запрошуються до участі у конкурсах проєктів програми ЄС «Еразмус+» 2023 року. Україна має доступ до понад 30 конкурсів.

У Мінфіні кажуть, що гроші на НУШ передбачені. Державним бюджетом на наступний рік передбачено фінансування реформи Нової української школи. У Міністерстві фінансів запевнили, що освітня реформа не буде зупинена і МОН отримає належне фінансування.