Підсумки тижня в освіті: головні події

Підсумки тижня в освіті: головні події

Оновлене Положення про атестацію вчителів запрацює 1 вересня. Документ визначає порядок проведення атестації, метою якої є комплексне оцінювання педагогічної діяльності. Кваліфікаційні категорії та звання, що були присвоєні раніше, залишаться дійсними.

Українські педагоги отримали 50 тисяч хромбуків. У межах домовленостей Міносвіти й Мінцифри з компанією «Google» та ЮНЕСКО завершилася доставка в регіони останньої партії хромбуків для забезпечення потреб українських учителів.

Майно екс-міністра освіти Табачника заарештовано. За матеріалами СБУ накладено арешт на майно колишнього міністра, який підозрюється у держзраді. Сума активів становить більше ніж 2 млн дол. Це насамперед нерухомість, земельні ділянки та гроші.

Іноземна мова не буде обов'язковою на НМТ. МОН пропонує включити до національного мультипредметного тесту три обов'язкових предмети – історію України, математику й українську мову. Четвертий предмет учасник тестування зможе обрати самостійно.

МОН і ВР шукають консенсус щодо форми проведення НМТ. У Міністерстві освіти і науки сподіваються, що найближчим часом буде знайдено консенсус між МОН та профільним комітетом парламенту щодо моделі проведення національного мультитесту в 2023 році.

Залишки субвенції за 2022 рік спрямують до спецфонду МОН. Залишки освітньої субвенції, що утворилися на кінець 2022 року, спрямовані до спеціального фонду МОН. Передусім кошти спрямують на оплату праці та погашення кредиторської заборгованості.

Влада обіцяє зробити механізм НМТ зручним. Парламентський Комітет з питань освіти, науки та інновацій разом з МОН мають на меті найближчим часом оприлюднити модель проведення національного мультитесту, що відповідатиме побажанням вступників.

Уряд змінив формулу розподілу освітньої субвенції. Зміни діятимуть у 2023 бюджетному році. Зокрема, додаткові години навчального плану на окремі предмети, факультативні курси, індивідуальні заняття тощо вилучено з державного фінансування.

У МОН наполягають на складанні НМТ в один день. За словами міністра освіти і науки, складання НМТ в один день зменшує безпекові ризики учасників тестування, робить більш простою організацію НМТ, дозволяє уникнути логістичних втрат держави та учасників.

Вступники і батьки обрали найлегшу модель складання НМТ. Абсолютна більшість майбутніх учасників вступної кампанії та їхніх родичів бажає, щоб до переліку предметів НМТ було включено найменшу кількість навчальних дисциплін – три