"Пірнав у наш інформаційний простір і згадалося раптом..." - Павло Бондаренко

"Пірнав у наш інформаційний простір і згадалося раптом..." - Павло Бондаренко

З 26 січня по 10 лютого 1934 року в СРСР пройшов XVII з'їзд Всесоюзної комуністичної партії (більшовиків). В історії він відомий під назвою "З`їзд переможців", мовляв, перша п'ятирічка пройшла успішно, "індустріалізація" перемагає і товариш Сталін зі своїми соратниками веде країну у світле майбутнє. Однак...

Пізніше історики з`ясували, що на цьому з`зді найменшу кількість голосів "за" з числа обраних у члени ЦК ВКП(б) якраз отримав Сталін, а також його поплічники Молотов і Каганович.

Товариш Сталін цього не забув і не подарував. Через три роки він почне "Велику чистку" в тому числі й серед учасників того з`їзду. З 1956 делегатів було заарештовано 1108, більшість з них загинула.

Арешти їх, а також сотень тисяч інших людей, що потрапили у сталінську м'ясорубку, відбувалися переважно за звинуваченнями в контрреволюційних виступах. Їх оголошували польськими, німецькими, англійськими, японськими, румунськими шпигунами. У ті роки кожного, хто наважувався навіть справедливо покритикувати за щось начальство, негайно отримував тавро: працює на ворогів.

З часу "З`їзду розстріляних" - так пізніше почали називати "З`їзд переможців" минуло 90 років...

До слова, а знаєте, як товаришу Сталіну і компанії вдалося "вирахувати" тих, хто голосував проти? О, то ціла тема для авантюрного історичного роману. Товариш Сталін з поплічниками розробили цілий план, проведення якого було доручено особистому секретарю Сталіна - Івану Павловичу Товстусі, який і очолив таємну команду дуже цікавих "спеціалістів" з ОДПУ.

Через рік після того з`їзду Іван Павлович помер. Як тоді писали: після тривалої важкої хвороби....

Гадаєте, це все написано виключно про те, що відбувалося 90 років тому? В історії колись щось подібне вже було і час від часу повторюється у різноманітних варіаціях, бо вона, як відомо, розвивається по спіралі - це ще давньогрецький історик Ксенофонт казав...