"П'ятниця, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"П'ятниця, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за ніч Захисникам України.
Вічна слава живим. Світла пам'ять полеглим.
*
Гутеріш призначив колишнього британського дипломата новим керівником УКГВ ООН
Попередній голова Управління з координації гуманітарних питань ООН залишив посаду наприкінці червня цього року
*
Постпред при ООН - Франція скликає 24 жовтня в Парижі конференцію міністерського рівня для розв’язання проблем Лівану, пов’язаних з воєнним конфліктом Ізраїлю з угрупуванням «Хезболла»
*
Під час російської атаки у ніч на 10 жовтня по портах під обстріл потрапив контейнеровоз із фасованою соняшниковою олією, партія якої була гуманітарним вантажем на замовлення ООН для постачання до Палестини
*
Президент України та Папа Франциск у Ватикані обговорять заборону в Україні РПЦ та патріархат для УГКЦ – експерти
*
Папа Римський Франциск під час зустрічі з предстоятелем Української греко-католицької церкви Святославом запевнив, що й далі підтримуватиме Україну та не дасть світові забути про неї
*
Серед кримських політв’язнів, які наразі утримуються у російських СІЗО та колоніях, 60 – батьки багатодітних сімей
*
Заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелял закликав офіс омбудсмена Туреччини допомогти покращити умови для кримських татар, які перебувають в ув'язненні у РФ, щоб вони могли дотримуватися ісламських традицій в неволі
*
Джелял - Росія цілеспрямовано переслідує кримських татар в окупованому Криму, при цьому обманюючи міжнародну спільноту про "задовільні умови життя" для корінного населення півострова
*
Ізраїль заявив про ліквідацію члена «Хезболли» у Сирії
ЦАХАЛ заявив, що Адхам Джахут передавав «Хезболлі» інформацію від джерел у сирійському режимі
*
Країни Перської затоки намагаються завадити Ізраїлю завдати удару по нафтових об’єктах Ірану, оскільки бояться, що їхні власні об’єкти енергетичної інфраструктури можуть бути обстріляні проіранськими угрупованнями
*
За даними Всесвітнього фонду природи (WWF), за останні пів століття популяції диких тварин по всьому світу скоротилися більш ніж на 70 відсотків
*
Байден обговорив із Шольцем геополітичні пріоритети, включаючи підтримку України
Президент США мав відвідати Німеччину цього тижня, проте поїздку було відкладено у зв'язку з ураганом «Мілтон»
*
Ураган «Мілтон» став причиною загибелі щонайменше десяти людей
Водночас, за словами влади Флориди, ураган не викликав катастрофічного штормового нагону в районі Тампа-Бей, про який раніше попереджали синоптики.
*
Reuters/Ipsos: Харріс підтримують 47% мешканців передмість. Трампа – 41%
Опитування проводили протягом двох останніх місяців
*
Республіканці, які виступають проти Дональда Трампа у президентських виборах, зібрали понад $35 млн для кампанії демократки Камали Гарріс
*
Познайомтеся з мільярдерами Кремнієвої долини, корпоративними директорами та засновниками, які підтримують Камалу Харріс
Впливові венчурні капіталісти та керівники Уолл-стріт, включаючи Марка Кьюбана та Джеймса Мердока, пообіцяли підтримати Камалу Гарріс.
*
Виборці-чоловіки покоління мілініалів – головний приз для Гарріс та Трампа. У її кампанії є план вивести Тіма Волза на Twitch.
За даними Statista, виборці покоління Z і покоління мільйонів складуть близько 48,5% виборців, які мають право голосу, на майбутніх президентських виборах 2024 року.
*
США заборонили в'їзд до країни екс-президенту Еквадору через причетність до корупції
Аналогічну заборону також запроваджено щодо колишнього віце-президента країни Хорхе Гласа
*
За останній рік погляди серед американців на те, скільки США витрачають на підтримку Україні у війні, змінились. Менше американців вважає, що Вашингтон витрачає забагато на підтримку Києва у його протистоянні російській агресії. Про це свідчать результати соціологічного опитування Інституту Пірсона/AP-NORC.
"Погляди на те, скільки США витрачає на війну (РФ в Україні – ред.), змінились протягом останнього року. Менше людей вважає, що Сполучені Штати витрачають забагато на підтримку України у повірянні із жовтнем минулого року (34% проти 52%)", – йдеться у висновках соцопитування.
За даними дослідження, у жовтні 2023 року 52% респондентів відзначили, що, на їхню думку, США витрачають забагато на допомогу Україні, 31% – що США витрачають стільки, скільки потрібно, а 15% – що США витрачають замало. У вересні цього року лише 34% опитаних відзначили, що США витрачає забагато на підтримку України, 39% сказали, що американці витрачають стільки, скільки потрібно, а 21% – що США витрачають замало.
"Радикально зменшилось число людей, які кажуть, що Америка допомагає Україні занадто багато. Є більше людей, які кажуть, що обсяг допомоги правильний, є також більше людей, які кажуть що допомога замала. А пів року тому понад половина респондентів говорили, що США витрачають забагато, зараз – близько третини – це суттєва різниця", – говорить у коментарі Голосу Америки професор Чиказького університету економіст Костянтин Сонін.
Експерт пояснює зміни у статистиці тим, що переважна більшість американців, на його думку – три чверті, переконана, що Україна має право захищатись від російського вторгнення і що Сполучені Штати мають допомагати Україні. А новини про наступ російської армії влітку наводять їх на думку, що допомога США недостатня і що США мають допомагати більше.
Опитування відзначає різницю в поглядах між прихильниками Демократичної та Республіканської партій. Так, відповідно до результатів опитування, респонденти, які асоціюють себе з Демократичною партією, більш схильні розглядати Росію як ворога, а Україну – як союзника.
"Немає суспільного консенсусу щодо допомоги Україні, є суттєва партійна різниця у ставленні до України та Росії. Громадськість розділилась у питанні витрат уряду США на допомогу Україні у війні проти Росії", – йдеться у результатах соціологічного опитування. Водночас зниження відсотка тих, хто вважає, що США витрачають забагато на підтримку України, спостерігається як серед республіканців, так і серед демократів. У випадку прихильників Республіканської партії – з 69% у 2023 році до 50% у 2024 році, серед прихильників Демократичної партії – з 37% до 20%, відповідно.
"Різниця в поглядах величезна. Зараз Америка дуже поляризована політично. Тож не дивно, що демократи переважною більшістю підтримують збільшення допомоги Україні. Це відрізняється від республіканців, які мають своєрідне ізоляціоністське ядро – близько третини республіканців ізоляціоністи", – говорить Костянтин Сонін.
Водночас експерт відзначає, що ця категорія республіканців не проти підтримки конкретно України, вони проти допомоги будь-якій іноземній державі. "Але серед республіканців присутня значна, майже така ж велика частина інтернаціоналістів. Таким чином, існує значна і стабільна підтримка республіканців щодо допомоги Україні", – говорить Сонін.
Половина опитаних респондентів називає Росію противником, а 43% розглядає Україну як країну-союзника, який поділяє інтереси та цінності США. 67% прихильників Демократичної партії вважають Росію противником, порівняно із 43% незалежних респондентів та 40% республіканців. "59% демократів, що також більше за незалежних – 30% та республіканців – 31% вважають що Україна – союзник, що поділяє інтереси США та їхні цінності", – йдеться в результатах опитування.
Нагадаємо, як раніше писав Голос Америки, широкі розбіжності щодо відповідальності США і підтримки України виявило серед прихильників різних американських партій останнє опитування Pew Research Center у липні 2024 року. При цьому щодо того, чи зобов’язані США допомагати Україні – 48% американців сказали, що "так", і 49% – "ні".
Також у липні більшість прихильники обох політичних партій схвалили збереження суворих економічних санкцій проти Росії – 66% серед республіканців і 77% серед демократів.
Відповідно до липневого опитування Pew Research Center, республіканці та демократи продовжують розходитися в думці про політику США щодо України. 62% прихильників республіканців стверджують, що Сполучені Штати не несуть відповідальності допомагати Києву захищатися від вторгнення Росії. Приблизно дві третини демократів і демократично орієнтованих незалежних виборців (63%) кажуть, що США несуть цю відповідальність. Лише близько третини республіканців і прихильників республіканців (36%) говорять те саме. 29% американців вважають, що США надають надто велику підтримку Україні, і така ж частка стверджує, що надається належна кількість (26%).
*
У своїй безладній багатогодинній промові Трамп представляє нову пропозицію з податку на автокредит
Трамп мав оголосити про нову економічну пропозицію в Детройті. Йому знадобилося багато часу, щоб до нього дістатися.
*
Американці, які живуть за кордоном, стикаються із необхідністю сплачувати податки двічі. Дональд Трамп хоче це змінити.
Дональд Трамп критикує політику «подвійного оподаткування» для американців, які живуть за кордоном, яку було запроваджено у 1860-х роках для фінансування Громадянської війни.
*
Сезон ураганів має зіпсувати погляд американців на економіку перед виборами
Кількість заявок на допомогу по безробіттю вже різко зросла після удару урагану Хелен, і Мілтон швидше за все додасть до цього. Це говорить про слабкі дані щодо зайнятості.
*
Урагани штурмують вибори. Гарріс і Трамп по-різному ставляться до політики щодо стихійних лих.
Оскільки ураган Мілтон наближається до Флориди, Гарріс і Трамп зазнають нової пильної уваги через їхнє реагування на стихійні лиха.
*
Ілон Маск тепер один із найзатятіших прихильників Трампа, але їхні стосунки не завжди були хорошими
У Дональда Трампа та Ілона Маска були складні стосунки, але тепер ці дві впливові люди стали близькими політичними союзниками.
*
Вартість акцій медіакомпанії Trump Media & Technology Group (TMTG) експрезидента США й кандидата у президенти Дональда Трампа зросли до максимуму за останні шість тижнів
*
Голосування на виборах у Великій Британії та Франції виклало мені тривожний урок, який американцям слід врахувати, вирушаючи на виборчі дільниці
Бенджамін Чедвік, який голосував у Франції та Великій Британії на початку цього року, розповідає, чому його турбує політична поляризація напередодні виборів у США.
*
Сполучені Штати нагадують Росії, що застосування ядерної зброї не може вважатися "тактичним" ні за характером, ні за наслідками, і будь-яка ядерна зброя не має бути застосована
*
Американська компанія Meta Platforms заявила, що її чат-бот зі штучним інтелектом Meta AI стає доступним ще у шести країнах: Бразилії, Великій Британії, Філіппінах, Болівії, Гватемалі та Парагваї
*
Леся Ґрейнджер, керівниця та голова правління канадської неприбуткової організації "Mriya Aid", разом із Любомиром Хабурським, секретарем організації "Mriya Aid" розповіли, чому так важко збирати гроші за кордоном на військові потреби України, які складнощі виникають в отримані міжнародних сертифікатів та хто в Канаді підтримує українців.
*
"Перестаньте турбуватися про президентство Трампа", - заявив новий глава НАТО під час візиту до Великобританії
Рютте, колишній прем'єр-міністр Нідерландів, перебував у Лондоні, щоб зустрітися з прем'єр-міністром Великобританії Кейром Стармером та президентом України.
*
У британському місті Малверн, що у графстві Вустершир, завдяки допомозі і підтримці Союзу українців у Великій Британії, місцевого відділу СУБ відкрили школу для українських дітей.
Про це йдеться на фейсбук-сторінці Association of Ukrainians in Great Britain.
*
Британія може відправити військових інструкторів в Україну
Британські солдати також навчатимуться бойових навичок в українських військових, стверджує джерело
*
Макрон - У рамках узятих раніше зобов’язань Франція проведе у себе конференцію з питань ядерної безпеки 17 жовтня
*
Президент України спростував, що під час європейського турне він обговорював питання перемир'я з Росією
Український президент за останні 48 годин відвідав чотири європейські столиці, прагнучи заручитися підтримкою союзників
*
Фон дер Ляйєн закликала молдаван підтримати європейський курс країни на референдумі 20 жовтня
Тим часом молдавська поліція провела обшуки у будинках спільників Ілана Шора у рамках кримінального розслідування російського втручання у електоральний процес
*
Закон Угорщини про суверенний захист загрожує незалежним ЗМІ – аналітики
Європейська комісія подала до суду ЄС позов проти Угорщини через закон “Про захист суверенітету”, спрямований проти критики уряду. Опоненти уряду вважають закон загрозою для незалежних ЗМІ
*
Німеччина, Франція та Польща заявили про підтримку демократичних і європейських прагнень грузинського народу та висловили обурення щодо риторики грузинського уряду на адресу ЄС
*
Статус тимчасового захисту в країнах ЄС станом на 31 серпня мали майже 4,2 млн осіб, які залишили Україну внаслідок повномасштабного вторгнення Росії
*
Рютте: йдеться не лише про Україну, а й про оборону Заходу
НАТО розпочинає проведення щорічних ядерних навчань. У них візьмуть участь 2000 військовослужбовців, буде використано вісім баз та 60 літаків із 13 країн
*
Генсекретар НАТО Марк Рютте висловив думку, що надання дозволу Україні використовувати далекобійну зброю по цілях на території Росії є юридично можливим, проте залежить від кожної країни-члена Альянсу
*
Адміністрація США продовжує опрацьовувати деталі перенесеного візиту президента Джо Байдена до Німеччини, а також можливість проведення зустрічі Контактної групи з питань оборони України, так званого формату «Рамштайн»
*
ЗСУ завдали удару по авіабазі «Ханська» неподалік Майкопа
За словами джерел в українській розвідці, у момент удару там знаходилися 57 літаків та гелікоптерів
*
ЗСУ заявили про удар по складу зберігання БПЛА в Краснодарському краї
Також у соціальних мережах та Телеграм-каналах з'явилися повідомлення про вибухи на військовому аеродромі в Адигеї
*
Прем'єр-міністр Чехії Петр Фіала запевнив що мета чеської ініціативи щодо надання Україні 500 тисяч боєприпасів буде досягнута
*
Уряд Норвегії оголосив, що виділить 967 мільйонів норвезьких крон (понад 90 млн доларів США) в рамках дорожньої карти для збільшення виробничих потужностей оборонної промисловості країни
*
Сили оборони до кінця року отримають більше артсистем AS-90 - Умєров
Міністр оборони України Рустем Умєров обговорив із британським колегою Джоном Гілі подальші кроки для підтримки Сил оборони та інвестиції в український оборонно-промисловий комплекс
*
Сікорський - Термінали Starlink для України фінансувала і продовжуватиме фінансувати виключно Польща, а не Ілон Маск чи хтось інший
*
У Києві оголосили повітряну тривогу, пролунали вибухи
*
Під час повітряної тривоги в Одесі пролунав вибух
*
Внаслідок ударів вдень 10 жовтня армії РФ по Купʼянському району Харківської області одна людина загинула, ще одна зазнала поранень
*
П’ятеро поранених після сьогоднішнього ворожого удару по с. Черкаська Лозова у Харківській області – це родина з трьома дітьми: дворічна дівчинка та двоє хлопчиків 6 та 15 років. Розпочато розслідування
*
Російські війська атакували дронами-камікадзе та важкою артилерією Нікопольський район Дніпропетровщини
*
Завдяки тактиці "гарматного м’яса" російським військам вдається досягати незначного просування в Україні, однак кожні 2,5 захоплених квадратних метрів коштують окупантам життя одного солдата - Україна в ОБСЄ
*
Головне управління розвитку матеріального забезпечення Міноборони затвердило зразок-еталон полегшеного бронежилета для військовослужбовців ЗСУ та Державної спеціальної служби транспорту
*
Від початку року кодифіковані та допущені до експлуатації в Силах оборони України понад 140 безпілотних авіаційних комплексів і 33 наземні роботизовані комплекси вітчизняного виробництва
*
На фронті 114 бойових зіткнень, на Лиманському, Покровському та Курахівському напрямках ситуація залишається найгарячішою
*
Окупанти «випалюють» Торецьк, у місті не залишилося жодного вцілілого будинку – ОТУ «Луганськ»
За словами речниці оперативно-тактичного угруповання, українські захисники стримують наступ, але ворог напирає більшими силами
*
Знімальна група Радіо Свобода 10 жовтня потрапила під обстріл під час зйомок військових у Донецькій області на Бахмутському напрямку
*
У Львові вперше провели комплексні змагання серед учасників бойових дій - Ігри Незламних
*
Світовий банк схвалив створення фінансового посередницького фонду для підтримки України
Очікується, що перші внески до фонду надійдуть від США, Канади та Японії, повідомили три джерела.
*
Мінфін - Ухвалений Верховною Радою у другому читанні законопроєкт про внесення змін до Податкового кодексу для фінансування Сил оборони збільшить надходження до бюджетів цьогоріч на 21,2 млрд грн, а наступного року - на 141,1 млрд грн
*
Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль разом із головою Японської організації зовнішньої торгівлі Норіхіко Ішігурою, представниками японських та українських компаній відкрили представництво JETRO у Києві
*
Міністерство охорони здоров'я, Львівський національний медуніверситет імені Данила Галицького та Фундація дитячої лікарні та науково-дослідного інституту «Надія» (Фінляндія) підписали меморандум про співпрацю
*
Державне агентство лісових ресурсів України продовжує реформу національних природних парків – для шістьох з них визначено напрямки розвитку
*
У с.Високопілля Харківської області та у с. Чемер на Чернігівщині встановили модульні клініки первинної медичної допомоги
*
Національна опера України долучилася до інноваційного проєкту Програми розвитку ООН (ПРООН), що сприятиме інклюзивному відновленню України шляхом підготовки фахівців, які працюватимуть над цим напрямом у своїх містах та громадах
*
Благодійники доставили майже 960 тонн твердого палива для близько 480 постраждалих від війни родин у Дар’ївській громаді Херсонської області
*
МАГАТЕ - На окупованій Запорізькій АЕС відновлено підключення до лінії електропередач напругою 150 кіловольтів, яка може бути використане як резервний варіант живлення
*
Кабінет міністрів оголосив конкурс на посади трьох незалежних членів наглядової ради НЕК «Укренерго»
*
Внаслідок повномасштабної агресії РФ у Полтавській області в галузі агропромисловості зазнали руйнувань пташники птахофабрики та будівлі кількох селянських господарств
*
Останні місяці Росія цілеспрямовано здійснює атаки на портову інфраструктуру України і вже пошкодила або знищила майже 300 об’єктів
*
Депутати заблокували закон про підвищення податків
До парламенту внесли одразу дві постанови про скасування рішення Ради
*
"Ми не можемо по-іншому ставитися до цієї війни. Ми гинемо". Інтерв'ю з фотографом-документалістом Олександром Глядєловим
*
Перевізникам, які організували схему незаконного переправлення пасажирів з Києва до тимчасово окупованого Донецька через Білорусь та Росію, повідомили про підозру
*
Кіберполіцейські Хмельниччини викрили хакера, який, за інформацією слідства, заснував «стартап» для доступу до підсанкційних російських сайтів
*
Правоохоронці затримали ще п’ятьох ворожих поплічників, котрі на замовлення російських спецслужб підпалювали військові автомобілі й об’єкти Укрзалізниці у Київській області та в Одесі
*
У Києві судитимуть двох колишніх посадовців комунального підприємства за незаконне будівництво у заказнику місцевого значення «Деснянські луки» насосної станції
*
Правоохоронці завершили досудове розслідування у справі про розкрадання організованою злочинною групою понад 17 мільйонів гривень акціонерного товариства «Укрзалізниця»
*
Міністерство охорони здоров'я отримало понад 3 тисячі скарг на роботу медико-соціальних експертних комісій
*
Міністерство охорони здоров'я розробило законопроєкт та розпочало консультації з громадськістю щодо реформування медико-соціальної експертизи
*
Більшість рішень щодо невідповідності суддів або кандидатів у судді критерію доброчесності пов'язана з майновими питаннями
*
Львівський апеляційний суд, у якому 10 жовтня розглядали апеляцію щодо запобіжного заходу Остапу Стахіву, залишив без змін рішення за 2 жовтня — тримання під вартою без права на заставу
*
Святошинський районний суд міста Києва продовжив до 8 грудня арешт колишньому судді Тандиру, якого обвинувачують у скоєнні смертельної ДТП на блокпосту
*
Служба безпеки та Національна поліція ліквідували схеми ухилення від мобілізації у Києві та Херсоні, затримано адвокатів, посадовців ТЦК та ЦНАП
*
AP: «Алабуга» обманом вербує африканок на збирання дронів
Російська компанія «Алабуга» вербує молодих африканок на завод з виробництва безпілотників – дівчата скаржаться на обман та погані умови
*
Українська журналістка Вікторія Рощина померла у російській в'язниці
Вона працювала позаштатним співробітником низки незалежних ЗМІ та співпрацювала з «Вільною Європою»
*
Рамзан Кадиров загрожує кровною помстою Сулейману Керимову
Аналогічна загроза пролунала на адресу Бекхана Барахоїва та Різвана Курбанова
*
Росія продовжує війну в Україні на виснаження
За оцінками американської влади, у вересні Росія зазнала найбільших втрат від початку повномасштабного вторгнення
*
Мерія Москви заборонила акцію пам'яті політв'язнів «Повернення імен»
*
"Це могли бути сили спеціального призначення". Експерт про військових Північної Кореї, що воюють на боці Росії в Україні
*
Російський опозиціонер Кара-Мурза: Потрібно зробити ці дві речі, аби Росія припинила бути загрозою
*
На тимчасово окупованих територіях України загарбники наголошують на необхідності більшого втручання московської церкви у навчальний процес
*
Суд у російській республіці Якутія засудив Віктора Саввінова, раніше помилуваного задля участі у війні з Україною, до 20 років колонії суворого режиму за подвійне вбивство
*
У Росії жителя села Єрмаківське Красноярського краю, який раніше воював проти України в складі ПВК "Вагнер", засудили до 19 років колонії суворого режиму за обвинуваченням у вбивстві своєї колишньої подруги та її матері
*
Українська сторона сподівається, що керівництво Туркменістану усвідомлює, що Путін є воєнним злочинцем, на якого виданий ордер на арешт Міжнародного кримінального суду за незаконне примусове переміщення українських дітей до Російської Федерації
*
Прем'єр-міністр Румунії Марчел Чолаку спростував у четвер звинувачення речниці російського МЗС Марії Захарової, яка заявила, що «Бухарест прагне анексувати Молдову»
*
У тимчасово захопленому армією РФ Маріуполі фіксують переміщення колон російських паливозаправників в бік Бердянська та далі на Приморськ
*
Месенджер Telegram заблокував канали олігарха, який втік до Росії, Ілана Шора, башкана Гагаузії Євгенії Гуцул, депутатів Марини Таубер, Василя Болі, Олександра Нестеровського та ще деякі канали, пов'язані з «групою Шора»
*
Вдалого дня і скорішої Перемоги нам всім