"П'ятниця, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"П'ятниця, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за день Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
Міністри оборони Сполучених Штатів Америки, Японії та Австралії засудили посилення військової співпраці між Північною Кореєю і Росією та поставки північнокорейських балістичних ракет Москві для їх використання у війні з Україною
*
Президент США Джо Байден анонсував санкції США за глобальне придушення свободи преси
*
США та Японія спільно розробляють нову ракету, здатну перехоплювати гіперзвукову зброю
*
Конгрес США подвоїв фінансування на закупівлю та виробництво 155-міліметрових артилерійських снарядів для збільшення запасів країни, виснажених поставками в Україну та в Ізраїль
*
Сполучені Штати засудили зловмисну кібердіяльність Росії, спрямовану проти їхніх європейських союзників, та пообіцяли допомогти з притягненням її до відповідальності
*
Sony Pictures і Apollo запропонували $26 млрд за медіакомпанію Paramount – WSJ
*
Apple оголосила про рекордний викуп акцій на $110 млрд
*
Компанія SpaceX у п’ятницю, 3 травня, здійснила запуск чергової партії із 23 інтернет-супутників Starlink
*
Світовий конгрес українців (СКУ) у своєму великодньому вітанні наголосив, що Великдень символізує перемогу добра над злом, а світова українська громада – це запорука перемоги України.
У конгресі зазначили, що це десятий Великдень з моменту вторгнення Росії в Україну та десятий Великдень, який захисники України зустрічають в окопах. Сьогодні кожна українська родина за пасхальним столом сумує за своїми рідними, які є зараз на передовій, захищають свої сім’ї, або загинули, захищаючи їх.
СКУ висловив щиру вдячність Збройним силам України, лідерам України та її союзникам по всьому світу, медичним працівникам, які дбають про поранених, нашому духовенству, волонтерам в Україні та за її межами.
Водночас СКУ закликав світову українську спільноту піклуватися про мільйони українців, які були змушені покинути свою батьківщину. Дбати, аби вони лишалися українцями. Опікуватися сім’ями, які постраждали через російську геноцидну війну.
«Ми стоїмо з українським народом до перемоги, миру, відбудови і справедливого суду над агресором», – йдеться у вітанні.
Також СКУ закликав діаспорян зробити так, щоб громадяни та лідери їхніх країн підтримували та продовжували надавати Україні все необхідне для перемоги та відновлення контролю над міжнародно визнаними територіями.
СКУ зазначив, що обов’язок кожного представника діаспори щодня робити все можливе, щоб допомогти українцям звільнити Батьківщину та своїх громадян, які живуть в репресіях під російською окупацією за кордоном на
«Світова українська громада – це запорука перемоги України. В єдності наша сила! Разом, єдиним потужним голосом, маємо досягти того, щоб весь цивілізований світ підтримував Україну до її перемоги», – наголосили у конгресі.
Світовий конгрес Українців закликав керівників країн, церков, міжнародних гуманітарних і правозахисних організацій та людей доброї волі докласти всіх можливих зусиль для найшвидшого звільнення з російського полону захисників Маріуполя, а також та всіх інших полонених українців – військових і цивільних.
*
Глава МЗС Британії Девід Кемерон під час візиту до Києва розпочав переговори з Україною щодо 100-річного партнерства
*
Британія виділятиме Україні 3 млрд фунтів стерлінгів військової підтримки щороку — Кемерон
Міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон пообіцяв, що Британія буде виділяти Україні 3 млрд фунтів стерлінгів ($3,74 млрд) щорічної військової допомоги, і це буде відбуватися «стільки, скільки буде потрібно». Про це він заявив в інтерв'ю Reuters під час візиту до Києва.
«Ми будемо надавати три мільярди фунтів стерлінгів щороку стільки, скільки буде необхідно. Ми просто вичерпали все, що могли, щодо надання обладнання. Частина цього (обладнання) дійсно прибуває в Україну сьогодні, поки я тут», — сказав він у четвер, 2 травня.
Кемерон заявив, що Україна має право використовувати зброю, надану Лондоном, для нанесення ударів по цілях в росії, і що Київ сам вирішує, чи робити це.
«Україна має це право. Подібно до того, як росія завдає ударів по Україні», — сказав британський міністр.
Кемерон зустрівся з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою та президентом Володимиром Зеленським під час свого другого візиту до Києва в якості міністра закордонних справ.
Він привітав ухвалення Конгресом США довгоочікуваного пакету допомоги на майже $61 млрд для України.
«Це надзвичайно важливо, і не лише з точки зору зброї, яку він принесе, але й з точки зору морального духу, який він принесе людям тут, в Україні», — сказав Кемерон, який з 2010 по 2016 роки очолював Британію (був прем'єр-міністром).
*
Велика Британія не заперечує проти ударів зі своєї зброї по території Росії
Велика Британія гарантує Україні 3 млрд фунтів стерлінгів (понад $3,7 млрд) щорічної військової допомоги та не заперечує проти використання британської зброї на території Росії. Про це 2 травня сказав міністр закордонних справ Девід Кемерон в інтервʼю Reuters під час візиту до Києва.
Лондон буде виділяти Україні допомогу щороку «стільки, скільки буде потрібно», заявив голова МЗС. «Ми просто вичерпали все, що могли, щодо надання обладнання. Дещо з цього (обладнання) фактично прибуває в Україну сьогодні, поки я тут», – зазначив він.
Кемерон також наголосив що Україна має право використовувати зброю, надану Лондоном, для ударів по цілях на території Росії, і що Київ має вирішувати, чи робити це.
«Україна має таке право. Так само, як Росія завдає ударів всередині України, ви можете цілком зрозуміти, чому Україна відчуває потребу переконатися, що вона захищає себе», – заявив Кемерон.
У січні цього Велика Британія першою із країн G7 підписала безпекову угоду з Україною. «Ми домовились про щорічну підтримку України. Зокрема, про фінансову підтримку – 2,5 млрд фунтів на цей рік. Надання допомоги буде продовжуватись протягом наступних років. І ця угода – на 10 років», – прокоментував угоду президент Володимир Зеленський.
Задекларовані цілі – допомогти Україні перемогти у війні та не допустити нового нападу Росії, поки Київ йтиме до членства в НАТО. Що це за угода, як вона допоможе українським військовим зараз та у майбутньому, що Британія робитиме у разі нового нападу РФ, читайте в матеріалі Forbes.
У березні видання FT із посиланням на джерела писало, що влада США закликала Україну зупинити атаки по нафтовій інфраструктурі Росії. За словами співрозмовників видання, Вашингтон побоюється, що удари безпілотників по російських нафтопереробних заводах можуть призвести до зростання світових цін на нафту, а також спровокувати заходи Москви у відповідь.
Пізніше дерсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що Вашингтон не підтримує такі дії Києва. За його словами, США з першого дня війни допомагали Україні захистити себе, але не підтримують удари по цілях за межами України.
Україна вже має західну зброю від деяких партнерів без обмежень щодо ударів по території РФ, заявила раніше міністерка закордонних справ Латвії Байба Браже в інтерв’ю ЄП. За її словами, наразі Україна отримує зброю від західних партнерів із публічним застереженням уникати ударів нею за межами України, проте такий підхід змінюється. «Вже зараз є країни, які надали Україні зброю без подібних обмежень», – сказала голова МЗС Латвії. Що це за країни, вона не уточнила.
Раніше Україна отримувала від Великої Британії далекобійні крилаті ракети Storm Shadow.
*
Міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон застеріг від ідеї президента Франції Емманюеля Макрона розглянути можливість відправлення військ НАТО в Україну в разі теоретичного прориву російських сил
*
Міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон анонсував призначення нового спецпредставника, який відповідатиме за виконання планів із нарощування національного військового виробництва
*
Глава МЗС Британії з центру Києва пояснив, чому важливо інвестувати в безпеку України
Глава МЗС Британії Девід Кемерон записав у центрі Києва відео, в якому розповів про два бачення майбутнього у разі належної чи недостатньої підтримки України
*
В Україні розпочинається реалізація перших 13 інноваційних проєктів в енергетиці у межах програми InnovateUkraine за підтримки уряду Великої Британії
*
Міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон повідомив, що Львівщину, Житомирщину, Волинь та Рівненщину переведуть відсьогодні у так звану жовту зону
*
Британець українського походження проїде на велосипеді 7 тис. км для допомоги дітям в Україні
*
Верховний суд Сполученого Королівства розгляне новий позов проти ухваленого закону щодо депортації нелегально прибулих шукачів притулку до Руанди
*
Британська поліція заарештувала 45 осіб в четвер під час акції протесту в Лондоні проти перевезення шукачів притулку з готелю на баржу на півдні Англії
*
Керівна Консервативна партія Великої Британії, найімовірніше, зазнає великих втрат на місцевих виборах після того, як у п’ятницю вранці почали з’являтися перші результати голосування
*
Організація "Репортери без кордонів" (RSF) оприлюднила Індекс свободи преси у 2024 році, до якого увійшли 180 країн світу: у ЄС найкраща ситуація в Данії, тоді як Греція опинилась на останньому місці
*
Жодної альтернативи вступу України до ЄС не існує – посолка ЄС у США
Жодної альтернативи вступу України до ЄС нема. Про це заявила посолка ЄС у США Йовіта Нелюпшєне на події у Вашингтоні
Жодної альтернативи вступу України до ЄС нема. Про це заявила посолка ЄС у США Йовіта Нелюпшєне на події у Вашингтоні, де обговорювались головні виклики нового розширення Євросоюзу, перспективи членства України, Молдови та Балканських країн.
Онлайн-дискусію з нагоди двадцятої річниці приєднання до ЄС 10-ти нових членів, організувала у четвер, 2-го травня, Атлантична Рада, щоб поговорити про перспективи розширення та про уроки періоду після так званого "великого вибуху".
Тоді 1-го травня 2004 року членами ЄС офіційно стали 10 країн: три країни Балтії – Естонія, Литва та Латвія, країни Вишеградської групи – Польща, Чехія, Словаччина та Угорщина, а також три країни Середземномор'я – Словенія, Мальта і Кіпр.
Говорячи про Україну в контексті ЄС, колишня литовська дипломатка сказала, що тепер в усьому Євросоюзі є розуміння того, у чому тоді були переконані лише сусіди України, що альтернативи її членству в ЄС не існує.
«Ми насправді знали і знаємо досі, що нема іншого шляху, нема жодної альтернативи (членству для України у ЄС - ред.), – сказала дипломатка. – Зі всіма вадами та недоліками в ЄС чи трансатлантичній громаді, кращого варіанту нема».
Тепер перед нами завдання не лише глибше інтегруватись, але й допомогти іншим країнам, які прагнуть стати членами європейської сім’ї, допомогти їм на цьому шляху
Йовіта Нелюпшєне
Нелюпшєне зауважила, що розв’язана Росією війна проти України, через 80 років після закінчення Другої світової війни, після 20 років останнього розширення ЄС лише довела, що ЄС тоді прийняв правильне рішення.
«Тож для українців європейський шлях – це також безальтернативний шлях. Отже, будучи частиною ЄС, я справді вірю, що тепер перед нами завдання не лише глибше інтегруватись, але й допомогти іншим країнам, які прагнуть стати членами європейської сім’ї, допомогти їм на цьому шляху», – заявила Нелюпшєне, яка раніше представляла Литву в ЄС, а цього року була призначена представляти Європейський Союз у США.
У 2014 році деякі лідери ЄС блокували розширення, нині йому немає альтернативи
За останні роки підтримка нового розширення ЄС всередині нинішніх членів зросла, каже Алена Кудзько, віцепрезидентка аналітичного центру Globsec в Братиславі. Європейські політичні лідери, які раніше відкрито блокували процес подання заявок, тепер приєдналися до голосів “за”.
«Навіть Еммануель Макрон сказав у тому числі тут, у Братиславі, що у питанні розширення не йдеться про те, чи це станеться, йдеться про те, як це станеться. Основне обговорення зараз полягає в тому, що розширення відбудеться. Існує розуміння того, що в поточній геополітичній ситуації у Європейського Союзу немає іншого вибору», – каже дослідниця.
Вона додає, що головна дискусія полягає в тому, щоб зробити цей процес прийнятним для громадян країн ЄС, а також переконатись, щоб кандидати на вступ не були розчаровані ані процесом, ані результатом.
Нові члени вступали в НАТО раніше, ніж в ЄС, зараз ситуація змінилася
Одним з найбільших викликів щодо приєднання до ЄС України, є безпекова ситуація, яка в 2014 році, коли Україна підписала Угоду про асоціацію, дуже відрізнялась від сьогоднішньої, каже вона.
Не було очікувань від Європейського Союзу забезпечити безпеку. Ситуація зараз інша
Алена Кудзько
«У більшості випадків країни приєдналися до НАТО, перш ніж приєднатися до Європейського Союзу. Не було очікувань від Європейського Союзу забезпечити безпеку. Ситуація зараз інша», – каже вона.
Експертка зазначає, що деякі країни Центральної та Східної Європи досі вважають, що лише НАТО може надати необхідні гарантії безпеки, які б справді забезпечили відсутність подальшої агресії, конкретно з боку Росії.
«Але надання Україні членства в НАТО чи конкретних та реальних термінів зараз є дуже складним процесом, і ті, хто підтримував це раніше, включаючи Сполучені Штати, тепер досить відкрито кажуть, що вони ще не готові підтримати цю конкретну пропозицію членства в найближчому майбутньому або принаймні не готові бути прив’язані до певного графіка», – каже Кудзько.
Зараз постає питання, чи зможе Європа стати геополітичним лідером
Зараз ведеться дискусія про те, що Європейському Союзу потрібно посилювати власні безпекові спроможності, втім мало хто вірить, що Європейський Союз сам може надати гарантії безпеки, які б захистили Україну чи Молдову, зауважує експертка.
Якщо на першому місці у питанні розширення ЄС у 2014 році стояла економіка, то сьогодні це геополітика, каже програмний директор Варшавського безпекового форуму Барт Котт.
«Це питання, чи готові ми як Європейський Союз відігравати роль геополітичного гравця. Ці дискусії тривають принаймні кілька років, вони були підкріплені певними кроками. Але я не вірю, що ми є у тій точці, де ми готові відігравати сильну геополітичну роль зараз, навіть у нашому регіоні», – каже Котт.
Серед інших викликів щодо вступу України до ЄС учасники дискусії назвали, зокрема, великий розмір економіки України, агропромислову політику та швидкість проведення реформ.
Цього року Україна затвердить 230 реформ в межах програми вступу до Європейського Союзу та інших співпраці з міжнародними фінансовими інституціями, сказав Голосу Америки віцепрезидент Міжнародної фінансової корпорації з Європи, Латинської Америки та Карибів Альфонсо Гарсія Мора.
28 лютого 2022 року, невдовзі після початку російської широкомасштабної агресії Україна подала заявку на членство в ЄС. Президент України Володимир Зеленський попросив негайного вступу за «новою особливою процедурою», а президенти восьми держав ЄС закликали прискорити процес вступу
Як повідомляв раніше Голос Америки, президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн з нагоди 20-річчя прийняття нових членів до ЄС заявила, що об’єднана Європа – це “обіцянка свободи, стабільності, миру і добробуту. І двадцятьма роками по тому та обіцянка виконана”.
“Європейці в тодішніх нових країнах – членах побачили перетворення своїх країн: ваші економіки швидко розвивалися, агровиробництво потроїлося, безробіття зменшилося наполовину”, – сказала Урсула фон дер Ляєн у спеціальній промові в Європейському парламенті.
Вона наголосила, що бажання подальшого об’єднання Європи зараз таке ж міцне, як і колись та вказала на приготування до вступу країн західних Балкан, а також України та Молдови.
Президент Польщі Анджей Дуда 1-го травня запропонував провести в Польщі, яка головуватиме в ЄС у 2025 році, два саміти – зі США та Україною, повідомляє Польське радіо. Саміти, на його думку, мають зосередитись на питаннях відбудови України та вступу України до Європейського Союзу.
*
Венеційська комісія на прохання Молдови проаналізує закон про можливість голосування поштою для виборців за кордоном, який нещодавно ухвалив парламент
*
У п’ятницю уряд Данії заявив, що вперше за 50 років послаблює обмеження на аборти, щоб дозволити жінкам переривати вагітність до 18-го тижня (раніше до 12-го тижня)
*
Прем’єр Японії Фуміо Кішіда і президент Франції Еммануель Макрон під час зустрічі в Парижі домовилися розпочати переговори щодо нового безпекового пакту, який спростить доступ на територію однієї країни військовим країни-партнера
*
Італія готує для України пакет допомоги з SAMP/T і далекобійними Storm Shadow
Італія може затвердити дев’ятий пакет військової допомоги Україні до саміту "Групи семи" в Апулії, що починається 13 червня
*
Німецький виробник зброї HENSOLDT передасть ЗСУ 6 радарів TRML-4D для посилення протиповітряної оборони
*
ІТ-коаліція на чолі з Естонією та Люксембургом надала Україні ноутбуки, монітори та інше комунікаційне обладнання вартістю 900 тисяч євро
*
Литовський міністр оборони Лаурінас Кащюнас стверджує, що з американським гігантом оборонної промисловості Northrop Grumman ведуть переговори про відкриття лінії з виробництва боєприпасів у Литві
*
У Молдові з 9 до 16 травня пройдуть навчання Національної армії за участю військових зі США
*
Міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський заявив, що в країні не підтримують тих українських чоловіків, які намагаються уникнути військового призову
*
Підприємства-виробники дронів зможуть отримувати грант від держави у розмірі 80% вартості поданого проєкту. Таке рішення уряд підтримав на засіданні 3 травня, йдеться у повідомленні Мінекономіки.
*
Міністерства оборони України і Польщі, а також інші міністерства, дотичні до сфери безпеки й оборони, починають активно співпрацювати з бізнесом
*
Захоплення росіянами Часового Яру, ймовірно, питання часу – ГУР
Речник розвідки Скібіцький порівняв місто з нині окупованою та розбомбленою Авдіївкою
*
Служба безпеки України закликає громадян напередодні Великодня та в саме свято обмежити відвідування масових заходів, дотримуватися комендантської години й не ігнорувати сигнали повітряної тривоги
*
На півдні українські військові відбили два штурми росіян на Оріхівському напрямку та вісім - на лівобережжі Дніпра тимчасово окупованої Херсонщини
*
Українські літаки радянського зразка Су-27 і МіГ-29 зможуть ефективно співпрацювати з наданими літаками F-16, такий досвід спільного застосування вже є
*
Загарбники підтягують особовий склад та техніку на Куп'янський напрямок, однак надзвичайної активності ворога немає
*
На Покровському і Курахівському напрямку ворог задіяв до чотирьох бригад збройних сил РФ і планує розвинути наступ західніше від Авдіївки та Мар'їнки, пробиваючись до Покровська і Курахового
*
Протягом минулої доби на фронті відбулося 134 бойових зіткнення, найбільше відбито атак на Авдіївському напрямку
*
ГУР - На даний момент на боці Російської Федерації проти України воюють 514 тисяч солдатів
*
З початку великої війни Україна отримала від Німеччини прямої бюджетної підтримки на 1,6 мільярда євро
*
USAID виділяє понад $250 млн для підтримки українських аграріїв
*
Сполучені Штати через проєкти USAID допомогли відновити понад 11 тис. км телеком-мереж і повернути інтернет майже 1300 провайдерам в Україні
*
Кабінет Міністрів затвердив порядок використання коштів €16,4 мільйона, які надходять за грантовою угодою з німецьким банком KfW, на проведення реконструкції міської інфраструктури водопостачання та водовідведення у Чернівцях
*
$10 мільйонів для українських стартапів: Google запускає другий етап Фонду підтримки
Google запускає другий етап Фонду підтримки для українських стартапів
Пріоритет надаватимуть компаніям, які використовують штучний інтелект
*
З початку року уряд залучив понад 155 мільярдів від продажу ОВДП
*
За перший квартал року до банків в управлінні Фонду гарантування надійшло понад 878 мільйонів
*
За підсумками онлайн-аукціонів з приватизації цього тижня Фонд державного майна залучив до бюджету 17,6 млн грн
*
Великі платники податків у січні-квітні 2024 року сплатили 157,7 млрд грн до загального фонду державного бюджету
*
За підсумками І кварталу 2024 року фізичні особи-підприємці сплатили до бюджету понад 13,9 млрд грн єдиного податку
*
Грошові перекази в Україну продовжують падати
Приватні грошові перекази в Україну у січні-березні 2024 року становили $2,63 млрд, що на $250 млн або на 9% менше, ніж за аналогічний період 2023 року. Про це свідчать попередні дані Національного банку України
Зокрема, у березні грошові перекази в Україну зменшилися до $0,87 млрд, хоча у березні минулого року вони перевищували $1 млрд.
При цьому перекази із-за кордону у якості оплати праці у березні впали до $0,81 млрд, що на 25% менше, ніж у березні 2023 року ($1,08 млрд). За вирахуванням витрат та податків мігрантів у країні перебування чиста оплата праці становила $0,54 млрд.
Водночас інші приватні перекази залишились на рівні березня 2023 року і становили $0,33 млрд.
Через офіційні канали в Україну у березні надійшли перекази на $0,46 млрд, через неформальні канали — на $0,41 млрд.
*
Попит населення на валюту зростає: у квітні обсяг купівлі валюти перевищив продаж на $728 мільйонів
*
Мінагрополітики
Повне розблокування пунктів пропуску на українсько-польському кордоні вже має позитивні результати, серед яких – збільшення вантажопотоку агропродукції з України на 20%
*
Підвищення тарифів на електроенергію буде швидким та суттєвим — прогноз НБУ
*
Україна у квітні імпортувала рекордний обсяг електроенергії з початку 2024 року – ЕКУ
Зазначається, що державний енерготрейдер збільшив обсяг імпорту в 1,5 раза
*
Лікарня у Хмельницькому стала першою в Україні, яка почала продавати «зелену» енергію
Коли виробництво електроенергії перевищує споживання поліклініки, вона продає надлишки електроенергії в енергосистему
*
«Укренерго» зменшило обсяг імпорту е/е більш ніж удвічі
Споживання впало на 3,6% проти минулого ранку
*
НБУ - До кінця 2024 року дефіцит електроенергії становитиме 5-7%, а у 2025 році - 7% у першому кварталі та по 3% на квартал до кінця року. Імпорт електроенергії при цьому становитиме 800 мільйонів доларів, а у 2025 році – 600 мільйонів
*
НБУ - Дефіцит електроенергії негативно вплине на зростання реального ВВП України: на 0,6% у 2024 році та 0,5% у 2025 році
*
Через пошкодження, завдані ракетними ударами росіян, електростанції не можуть виробити достатньо електроенергії, щоб покрити всі потреби споживачів. На ранок знеструмлено 206 тисяч споживачів на Харківщині
*
НБУ прогнозує зниження безробіття та ріст зарплат
Національний банк України прогнозує зниження рівня безробіття у 2024 році до 14,2% проти 18,2% в минулому році через швидке зростання попиту на працівників в умовах обмеженої пропозиції
*
Цього року очікується відплив зовнішніх мігрантів у 200 тисяч осіб. Втім, за прогнозом НБУ, у 2025-2026 роках до країни повернуться 1,2 мільйона осіб
*
З 2021 по 2023 рік робоча сила у віці 15-70 років скоротилася більш ніж на чверть. З основних причин - міграція, демографічні втрати та окупація
*
У 2025 році реальні заробітні плати в економіці перевищать свій довоєнний рівень та підвищуватимуться надалі, зокрема завдяки посиленню конкуренції за робочу силу із закордонними роботодавцями
*
Національний банк України залишив незмінним прогноз дефіциту бюджету на рівні 20,7% ВВП у 2024 році
*
В Україні цьогоріч економічне зростання сповільниться до 3% - Нацбанк
Зростання економіки України у 2024 році буде стриманим, однак пришвидшиться в наступні роки
*
Національний банк України роз'яснив причини сповільнення інфляції на початку 2024 року рекордним врожаєм. Найбільший внесок у сповільнення мали ціни на сирі продукти, що в березні 2024 року знизилися на 4.9% рік до року
*
НБУ прогнозує підвищення податків на 2,5% ВВП
*
Податки в Україні можуть бути збільшені задля уникнення додаткової емісії гривні, припускають в НБУ
Очікується, що це дозволить підтримувати видатки значними, зокрема на відбудову та соцпідтримку
*
НБУ зобов'язав польський Getin Holding протягом пів року продати Ідея Банк
Український банк польського бізнесмена Лєшека Чарнецького за рішенням НБУ має змінити власника
*
Спецрахунок НБУ на оборону за квітень поповнився на 303 млн грн
*
НБУ заборонив касові операції без відеозйомки
Йдеться про банки та юридичних осіб, що отримали ліцензію на здійснення операцій із готівкою
*
Кабінет міністрів на засіданні в п’ятницю ухвалив рішення про відтермінування повернення держкредитів фермерськими господарствами, які залишилися на окупованих або прифронтових територіях
*
Наглядова рада "Укрексімбанку" 3 травня 2024 року за результатами конкурсного відбору обрала Віктора Пономаренка переможцем конкурсу на посаду голови правління банку
*
Приватбанк продовжив до кінця 2024 року безкоштовну відправку банківських карток з доставкою Новою поштою по всій Україні та у 13 країнах ЄС
*
У Києві вдруге пройде Український Будівельний Конгрес та церемонія нагородження незалежної будівельної премії «Творець року»
Захід відбудеться 15 та 16 травня у КВЦ «Парковий»
*
Український венчурний фонд SID Venture Partners оголосив про інвестиції у три стартапи
Кошти залучили Iris Finance, Vendora та Relari
*
«Укрзалізниця» спрямує 1,7 млрд грн на дивіденди та оновлення інфраструктури
Ще 1 млн грн компанія спрямує на будівництво фортифікаційних споруд
*
«Укрзалізниця» створила єдине цифрове вікно для вантажних перевезень
До порталу вже приєдналося близько 2000 замовників послуг і 5000 користувачів
*
«Нафтогаз» шукає нових клієнтів для українських ПСГ в Туреччині й Азербайджані
Україна має 13 ПСГ, здатних накопичити 32 млрд кубометрів газу
*
Голова правління НАК "Нафтогаз України" Олексій Чернишов під час зустрічі із президентом азербайджанської нафтогазової корпорації SOCAR Ровшаном Наджафом обговорив перспективи співпраці між компаніями, зокрема, у зберіганні газу
*
МХП знову прибутковий: 2023 року агрохолдинг заробив $142 млн після збитків рік тому
Ще у 2022 році компанія мала $231 млн збитків
*
«ДТЕК Енерго» віддасть свої мільярдні прибутки за минулий рік на ремонт атакованих ТЕС
На відновлення ТЕС, обстріляних окупантами 180 разів, витратять понад 11 млрд грн
*
Philip Morris інвестує $11 млн у комерціалізацію оновленого пристрою в Україні
Ці кошти спрямують на розширення мережі магазинів, сервісної інфраструктури та створення нових робочих місць
*
Серед українців зростає попит на електромобілі – Укравтопром
За даними асоціації, частка електромобілів на українському ринку зросла з 8,7% до 12,3%
*
На Вінниччині станом на 3 травня сільськогосподарські підприємства засіяли 48% прогнозованих площ ярих зернових та зернобобових культур
*
Національна програма залучення молоді до відновлення України шляхом реалізації молодіжних обмінів ВідНОВА:UA має на меті сприяти розвитку волонтерства та залученню молоді до відновлення України
*
Майже 3,5 тисяч ірпінців отримали кошти на ремонти житла в межах проєкту єВідновлення на Київщині, ще близько 500 заяв опрацьовується
*
В Україні представили першу програму МВА «Управління фінансами сталого розвитку»
Програма орієнтована на тих, хто здобуває другий рівень вищої освіти – магістерський
*
Громади Волині, що межують із Білоруссю, посилюють безпеку
Шляхи розв’язання проблем цих громад обговорили їх голови на зустрічі, що організувала Програма U-LEAD
*
КРАІЛ обмежила майже 7000 особам участь в азартних іграх
З початку року комісія отримала 3488 заяв громадян, що в 17 разів більше за аналогічний показник минулого року
*
ДБР викрила в Запорізькій області чиновників, які стягували з фермерів «побори» за реєстрацію техніки
Чиновникам Держпродспоживслужби загрожує до 10 років позбавлення волі
*
Аудитори Північного офісу Держаудитслужби виявили збитків на 19,8 млн грн при відновлювальних роботах у Бородянці Київської області
*
Творці фільму «Євродонбас» презентують вуличну виставку про культурну спадщину Донеччини та Луганщини, яку на зламі ХІХ ст. залишили європейці
Вона проходитиме з 21 травня до 4 червня на Михайлівській площі у Києві
*
Туреччина заявила, що призупинила торгівлю з Ізраїлем через його наступ у секторі Гази та "посилення гуманітарної трагедії"
*
Генеральна прокуратура Вірменії скерувала до Служби національної безпеки заяву з вимогою про притягнення до кримінальної відповідальності прем'єр-міністра Нікола Пашиняна через домовленість із Азербайджаном про делімітацію кордону
*
У квітні ворог застосував на 71 хімічний боєприпас більше у порівнянні з минулим місяцем – Сили підтримки
Уточнюється, що за квітень зафіксовано 444 випадки застосування боєприпасів зі вмістом небезпечних хімречовин
*
Росія попри санкції досі імпортує для своїх винищувачів понад 2 000 компонентів, які виготовляють 200 компаній з 22 країн

*******
Всі, всі, всі на корабель
*
G7 вже не розглядає повну конфіскацію російських активів, шукає альтернативу — FT
Посадові особи країн Великої сімки (G7) у приватному спілкуванні визнають, що повної конфіскації заморожених російських активів більше немає в порядку денному обговорень, пише Financial Times. Замість цього вони шукають менш радикальні, але більш реальні способи використання цих грошей.
Євросоюз зараз іде за найбільш консервативним сценарієм, який передбачає поточне відрахування доходів від російських активів на користь України. Йдеться про суму не більше ніж 3 млрд євро на рік, залежно від процентних ставок.
У лютому 2024 року Бельгія запропонувала використати 190 млрд євро, які знаходяться на рахунках в депозитарії Euroclear, як забезпечення під залучення боргового фінансування для України. Але такий варіант пов'язаний з такими ж ризиками, що й повна конфіскація, тож європейські країни виступили проти.
У квітні США запропонували схожу ідею — залучити фінансування для України через позику або облігації під заставу майбутніх прибутків від заморожених активів (а не самих активів, як у бельгійському плані). У Вашингтоні вважають, що це дозволить залучити до $50 млрд для України. Політики, юристи й сам депозитарій Euroclear погоджуються, що використання прибутків, а не самих активів, є юридично допустимим і менш ризикованим, ніж конфіскація.
Проблема цього плану для Європи полягає в тому, що робити, якщо війна закінчиться найближчим часом. Гроші, отримані під заставу очікуваних десятилітніх прибутків, мають бути підкріплені державними гарантіями. А це складно і дорого.
«Якщо колись відбудуться мирні переговори й Україна вирішить взяти в них участь, може виникнути ситуація, коли Росія вимагатиме назад свої заморожені активи, а в обмін погодиться піти Україні на територіальні поступки. Цього не можна буде зробити, якщо ви вже заклали активи», — пояснив FT європейську позицію один із чиновників з Німеччини.
Офіційні особи єврозони також бояться будь-яких кроків, які можуть негативно вплинути на статус євро як світової резервної валюти.
***
«Газпром» закінчив 2023 рік зі збитком, вперше за понад 20 років
Російський «Газпром» вперше за понад 20 років закінчив минулий рік з чистим збитком, який склав майже $7 млрд. Це сталось на тлі скорочення торгівлі газом є Європою, яка раніше була основним ринком збуту російського блакитного палива, пише Reuters.
Примітно, що такий результат став несподіванкою для аналітиків, які очікували на прибуток 447 млрд російських рублів ($4,8 млрд). У 2022 році компанія отримала чистий прибуток 1,2 трлн рублів.
«Драматичний занепад Газпрому, який після розпаду СРСР був однією з найпотужніших компаній росії», — пише видання.
Востаннє компанія фіксувала збитки наприкінці 90-х, після того, як набралась боргів у валюті.
***
Raiffeisen обіцяє влітку почати згортати бізнес в росії
Австрійський Raiffeisen Bank International радикально активізує процес виходу з росії в третьому кварталі цього року. Про це заявив голова групи Йоханн Штробль, пише The Moscow Times.
Новий план щодо виходу RBI з росії за термінами був розроблений відповідно до вимог Європейського центрального банку (ЄЦБ), наголосив Штробль.
«Ми акуратно підходимо, не скорочуємо бізнес у росії дуже швидко, намагаючись зберегти цінність активу, щоб мати можливість його продажу», — зазначив він.
RBI вважає продаж найшвидшим та найпрозорішим способом покинути рф.
За словами Штробля, у купівлі банку зацікавлені багато російських та іноземних партнерів, про що свідчить кількість пропозицій, що надійшли RBI за останні два роки. При цьому деякі претенденти на актив перебувають під західними санкціями, додав він.
Штробль повідомив, що влітку російська «дочка» RBI має намір повністю зупинити кредитування — банк чекатиме погашення вже виданих позик і не видаватиме нових «за кількома винятками».
***
У Берліні горить металургійний завод Diehl Metal Applications – Bild
На підприємстві спалахнули хімікати, частина міста накрило отруйним димом
***
Ексначальника управління внутрішньої безпеки СБУ підозрюють у незаконному збагаченні
ДБР знайшло в посадовця 32,7 млн грн необґрунтованих активів
***
ГУР заблокувало роботу найбільшого оператора зв’язку в Татарстані
Головною ціллю стали мережі зв’язку в основній економічній зоні «Алабуга», де розміщені, зокрема, важливі підприємства ОПК
***
Національний банк України (НБУ) заборонив банкам і небанківським фінансовим установам приймати в заставу за кредитами фізичних осіб дрони, тепловізори та інші подібні товари подвійного використання
***
Керівник ДП перерахував 12 млн грн на ремонт об'єкта в Маріуполі вже під час окупації
В.о. директора підприємства можуть посадити на 12 років і конфіскувати майно
***
Кабінет міністрів створив окрему підгрупу, яка працюватиме над питанням конфіскації російських суверенних активів за кордоном
***
США могли купити в Казахстану понад 80 радянських бойових літаків для передання їх Україні
ЗСУ можуть розібрати їх на запчастини або використовувати як фейкові цілі, вважають експерти
***
Пентагон: росія може знищити всі супутники Ілона Маска
Можливості росії розмістити на навколоземній орбіті ядерну зброю обговорюються в Конгресі США
***
На акції протесту проти закону "Про прозорість іноземного впливу" у Тбілісі в ніч з 2 на 3 травня поліція затримала 23 осіб
***
Невідомі напали на учасників акції проти законопроєкту про «іноагентів», який нині розглядається у парламенті Грузії, на площі Героїв у столиці Тбілісі
***
Міністерство закордонних справ Грузії відреагувало звинуваченням у "необ’єктивності" на адресу Парижа після того, як Франція розкритикувала надмірне застосування сили під час розгону протестів проти закону про "іноагентів"
***
Прем'єр-міністр Грузії Іраклій Кобахідзе заявив, що експосол США у Тбілісі Келлі Дегнан підтримувала "спроби революції" у минулі роки
***
Російська держава та російське ГРУ причетні до кібератак із залученням структури APT28 проти Німеччини та Чеської Республіки, а також до підривних дій проти критичної інфраструктури та установ в інших країнах-союзницях по НАТО
***
Міністерство закордонних справ ФРН викликало керівника російського посольства в Берліні через кібератаку афілійованої з ГРУ групи хакерів на партію Шольца
***
Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок заявила, що Росія понесе наслідки за кібератаку, ймовірно, організовану групою, яка має зв’язки з військовою розвідкою РФ
***
Керівник німецької збройової компанії Rheinmetall Армін Паппергер закликав значно збільшити військові витрати, щоб Німеччина могла стати здатною захистити себе - Західний світ не готовий до конвенційної війни
***
Двоє бізнесменів з Німеччини, які, як стверджується, незаконно постачали в Росію електронні компоненти для безпілотників, постануть перед Вищим регіональним судом Штутгарта
***
Уряд Берліна пропонує віддати віллу, що колись належала міністру пропаганди часів правління Адольфа Гітлера Йозефу Геббельсу, сподіваючись покласти край багаторічним дебатам про те, чи варто перепрофілювати або розрівняти бульдозером занедбану ділянку в сільській місцевості на північ від німецької столиці
***
У НАТО висловили солідарність з Німеччиною та Чехією у зв’язку з кібератаками, здійсненими російською групою хакерів, та готові розглянути скоординовану відповідь на загрозу
***
Офіс прокуратура Міжнародного кримінального суду (МКС) засудив погрози на свою адресу та спроби вплинути на посадових осіб
***
Високий представник ЄС Жозеп Боррель від імені 27 країн-членів виступив із заявою, в якій засудив шкідливі дії Росії у кіберпросторі, спрямовані проти кількох країн ЄС та європейських партій напередодні виборів до Європарламенту
***
ЄС виступив із засудженням зловмисної кіберкампанії Росії проти Німеччини та Чехії
***
Норвезька розвідувальна служба (PST) виявила присутність кількох російських агентів, які діяли в Західній Норвегії
***
Центральна кримінальна поліція Фінляндії підтвердила, що оголосила одній людині підозру в несанкціонованій розвідувальній діяльності – вкрай рідкісному для країни обвинуваченні – на користь Росії
***
Трьох громадян РФ підозрюють у вивезенні з Фінляндії за кордон товарів подвійного призначення, їх хочуть помістити під арешт за підозрою в скоєнні злочину за обтяжувальних обставин
***
Вільнюс заперечив твердження Федеральної служби безпеки Росії про нібито ліквідацію росіянина, що прибув із Литви для здійснення "диверсій", назвавши їх частиною систематичної дезінформаційної кампанії
***
Уздовж кордону Латвії з Росією та Білоруссю створять ланцюг опорних пунктів – захисні укріплення, різноманітні перешкоди та склади боєприпасів, і латвійська армія вже почала копати там протитанкові рови
***
З минулого року деякі чеські установи стали об'єктами атак, які використовували раніше невідому вразливість у додатку Microsoft Outlook – спосіб і спрямованість атак відповідали профілю діяльності угруповання APT28, яке пов'язують з російською військовою спецслужбою ГРУ
***
РФ витрачає на оборону рекордні 7% ВВП через «параноїдальний страх Путіна» - розвідка США
Директорка Національної розвідки США Евріл Гейнс під час слухань у Конгресі заявила, що президент РФ Володимир Путін параноїчно вірить в те, що безпека Росії певною мірою перебуває під загрозою
***
Міністр оборони США Ллойд Остін підтвердив присутність російських військових на американській авіабазі у Нігері, але применшив можливість їх взаємодії з американськими силами
***
ISW - Російський лідер Володимир Путін прагне зменшити вплив глави Міноборони Сергія Шойгу і карає його за нездатність досягти військових цілей Кремля
***
МЗС Франції оцінює військові втрати Росії в 500 тисяч вбитими і пораненими
Глава МЗС Франції Стефан Сежурне, слідом за президентом Еммануелем Макроном, заявив, що задля збереження миру в Європі, а також безпеки співгромадян, не має бути обмежень у військовій підтримці України
***
Правоохоронці змусили залишити територію університету Sciences Po у Парижі близько сотні студентів, які з попереднього дня влаштували там пропалестинську акцію
***
Іран звільнив екіпаж захопленого у квітні контейнеровоза MSC Aries, але продовжує утримувати саме судно
***
Туреччина не має наміру передавати систему ППО C-400, яку вона закупила в Росії, жодній з країн
***
Українські партизани провели розвідку оборонної лінії ворога біля тимчасово окупованого Джанкоя
***
Розвідка Британії - Росія унаслідок української атаки на аеродром Кущевська, ймовірно, була змушена вивести з цього району приблизно 40 літаків різних типів та розосередити їх на численних аеродромах подалі від лінії фронту
***
Заступник керівника Генерального штабу Сил оборони Естонії полковник Март Вендла вважає, що Росія посилила інтенсивність своїх атак в Україні, намагаючись захопити більше території до того, як в Україну прибуде військова допомога від США
***
У своїх коментарях про 20-річчя вступу Угорщини в ЄС глава угорського уряду Віктор Орбан зазначив, що сьогодні Євросоюз – зовсім не той, до якого приєдналася Угорщина - "Мамо, не того коня я хотів"
***
Речник правителя Росії Владіміра Путіна назвав "ескалацією" останні заяви президента Франції Емманюеля Макрона та міністра закордонних справ Британії Девіда Кемерона у контексті підтримки України
***
В Азовському та Чорному морях станом на 07:00 п’ятниці, 3 травня, російські військові кораблі відсутні
*
Тихої ночі та скорішої Перемоги нам всім