"Пекельний пейзаж" - Антон Швец

"Пекельний пейзаж" - Антон Швец

Стосовно полізших усюди новин про те, що США, Японія та ще хтось у випадку нападу Китаю на Тайвань реалізують план «ПЕКЕЛЬНИЙ ПЕЙЗАЖ».

Після того як прочитав заголовок у мене з’явилася думка «Сподіваюсь цей Пекельний пейзаж буде більш ефективним, ніж анонсовані раніше Санкції з пекла для рф».

Що всі пишуть? Що адмірал США Папаро, голова United States Indo-Pacific Command і колишній командувач Тихоокеанський флотом, в редакційній статті на Вашингтон пост заявив про існування плану «Пекельний пейзаж», де Китай залишається без флоту та армії у випадку нападу на Тайвань.

Що насправді?

Насправді це колонка в розділі Опініон на Вашінгтон пост, де колумніст Josh Rogin описує наступне. За словами адмірала Папаро Китай бажає знищити Сили Оборони Тайваню підступним неочікуваним ударом авіації та ракет. У відповідь на це Папаро каже, що є СТРАТЕГІЯ (не конкретний план) за допомогою тисяч безпілотних дронів знищити китайський флот та унеможливити швидку висадку на острів, щоб виграти час для США щось зробити.

Які тисячі безпілотних дронів? Ті які ще доведеться розробити, побудувати та поставити у стрій. Для прикладу колумніст каже, що розповіді про цю стратегію видаються правдою, бо США виділили аж цілий мільярд доларів, але не на закупку якихось дронів (наприклад наших), а на РОЗРОБКУ безпілотних морських і повітряних дронів. Для американського ВПК мільярд то вже не так й багато. А розробка може тривати роками. А може і довше.

До того ж варіант нападу не єдиний, а є ще варіант блокади острову і що з цим робити незрозуміло.

Тобто вся ця стратегія це лише ідея. І сам Папаро каже, що у регіону є два шляхи – підкоритися Сі та знайти мирне рішення, або озброюватися. Адмірал скоріше за друге рішення, але навіть сам колумніст каже, що США у цій гонці озброєнь повинні відповідати. На дії Китаю. А якщо не будуть відповідати, то Тайваню тапки.

А загалом колумніст каже, з посиланням на офіційні документи, що Тихоокеанському флоту не вистачає 11 мільярдів тільки в цьому році, щоб співмірно відповідати Китаю. А також що адміністрація Байдена затягує ініціативу Токіо по створенню нової оперативної групи в регіоні для дій навколо Тайваню. Салліван це ти?

Корочі мій висновок такий. Що є ідея це гарно, але загалом ніпрошо.