"План, який не виключає відступ від зайнятих позицій" - Валерій Калниш

"План, який не виключає відступ від зайнятих позицій" - Валерій Калниш

Наші медіа доволі дивні, навіть ті, хто думає що вони пишуть серйозні та важливі речі. В "The Sunday Times" вийшов великий текст про те як до Києва приїздили міністр оборони Великої Британії Грант Шаппс та головком сер Ентоні Радакін. Чи не єдине що медіа побачили з цього лонгріду це інформація про те, що Шаппс відмовився їхати до Одеси після того як розвідка Його Величності попередила, що кацапам стало відомо про плани пересування міністра. Але медіа «в упор» не побачили (блін, ми говоримо не про пошук інформації, а про те щоб хоча б прочитати те, про що написали інші!) в текст запропонований бритами план дій на фронті в цьому році. План, який не виключає відступ від зайнятих позицій.

«Коли Шаппс і Радакін прибули на зустріч із Зеленським у Маріїнському палаці, найважливішим пунктом порядку денного було обговорення того, якою Україна бачить загальну стратегію на наступний рік. Саме тут, як один із найбільш надійних союзників України, Британія вирішила порадити Зеленському прийняти деякі неприємні для нього пропозиції.

Враховуючи запит в середині країні, є побоювання, що він спробує знову перейти в наступ на півночі та сході, де Росія має перевагу. Але замість того, щоб атакувати, Британія радить утримувати лінію на північному та східному фронтах і, якщо необхідно, відступити на більш сприятливу територію, де оборонні лінії зможуть утримати росіян. Це дозволить українцям зосередити свої зусилля на Чорному морі та Криму, де за останні півроку українські війська, за допомогою західних ракет великої дальності, завдали значних ударів росіянам.

Коли вони виходять через годину 20 хвилин, їх настрій був піднесений. Зеленський, за словами одного чиновника, був в гарному настрої. Що ще важливіше, він здавався таким, що прислухався до їхніх пропозицій».

Навіть інформацію про можливу загрозу життю міністра медіа не змогли дати як треба. Вони обмежилися тим, що він скасував візит до Одеси через витік інформації. Але все було описано більш цікавіше. 

«Незважаючи на всі спроби приховати другу частину нашої подорожі, росіянам стало відомо про наші плани. На даний момент, після того що сталося під час візиту Зеленського і прем’єр-міністра Греції, це великий ризик і ми не можемо продовжити візит.

Ми починаємо довгу подорож назад до Великобританії, через Польщу, о 6 ранку наступного дня. Шаппс розчарований. «Путін показав себе безрозсудним, безжалісним і легковажним (be reckless, ruthless and careless)», — каже він пізніше. «Він був небезпечно близький до фактичного вбивства двох західних лідерів і не має значення, було це навмисно чи випадково. Що, в біса, він робить, і чому Захід дозволив йому так себе вести?»

В мене є єдине можливе пояснення, чому цей репортаж - The Sunday Times були єдині з медіа, кого взяли в цей візит – був так куцо процитований нами. Його не читали. Бо треба мати підписку на The Times. В іншому випадку ти можеш прочитати тільки лід новини та заголовок. Іншого пояснення я не маю. Бо якщо б читали, то точно не пройшли б повз моменту, де британські журналісти з розумінням ставлять до того, що вони, з питань безпеки та запобігання шпіонажу за ними, залишили дома не тільки гаджети та ноутбуки, але й навіть зубну щітку на батарейках.