Початок опалювального сезону наближається

Початок опалювального сезону наближається

Опалювальний сезон завжди за останні роки став справжнім випробуванням як для сімейних бюджетів українців, так і для держави в цілому.

У минулому опалювальному сезоні владі вдалося штучно зупинити зростання тарифів на опалювання через підписання відповідного меморандуму з місцевою владою, пообіцявши їй якось компенсувати втрати.

Зауважимо, ніякої компенсації місцеві ради з держбюджету так і не отримали.

На жаль, перед початком нового опалювального сезону вже зрозуміло, що з подій минулої зими кардинальних висновків влада не зробила.

На сьогодні Україна накопичила лише 18 млрд кубометрів газу, а для комфортного проходження зими потрібно ще 1-2 мільярди. У минулий опалювальний сезон наша країна увійшла з рекордними запасами газу у 28,5 млрд кубометрів.

До початку опалювального сезону Україна повинна мати під рукою ще 3,5 мільйона тонн енергетичного вугілля, тоді як до кінця серпня на складах теплових електростанцій знаходиться менше ніж 750 тисяч тонн вугілля, що у 2,2 рази нижче плану уряду.

Також, викликає стурбованість рекордне зростання ціни на газ в Європі цього літа – вартість тисячі кубометрів наблизилася до позначки в 600 доларів.

Яка ціна буде у період підвищеного попиту на газ у холодну пору року страшно навіть прогнозувати.

Через зростання вартості електроенергії для бізнесу чекаємо зростання тарифів на водопостачання

У держбюджеті на цей рік на виплату соціальних субсидій було передбачено 35 млрд грн. А вже на початок серпня на субсидії було витрачено 31,4 мільярда.

У Мінфіні вже повідомили, що доведеться вносити зміни у держбюджет, щоб знайти додаткові ресурси на покриття усіх витрат по субсидіям, які розраховані ще за минулорічними тарифами.

Оскільки Кабінет міністрів поки не пропрацював ніякого механізму компенсації місцевим органам влади, українцям варто приготуватися до значного зростання тарифів.

Нагадаємо, питання встановлення справедливих комунальних тарифів було одним з пріоритетних для нової української влади на останніх президентських і парламентських виборах.

Але, окрім популістських гасел та такого ж економічно необґрунтованого популістського рішення про зменшення тарифу на електроенергію для населення, жодних суттєвих кроків зроблено не було.

Тож, чекаємо космічні суми у платіжках та сподіваємось на теплу зиму.

ЗеФакТи