Польща збільшує закупівлю газу зі США, щоб "не залежати від поставок зі східного напрямку"

Польща збільшує закупівлю газу зі США, щоб "не залежати від поставок зі східного напрямку"

Польська нафтогазова компанія PGNiG уклала 20-річний контракт з американською компанією з Луїзіани Venture Global на додаткову закупівлю 2 млн тон зрідженого газу на рік.

Таким чином загальні поставки американського зрідженого газу до Польщі сягнуть 5,5 млн тон на рік, або 7,4 млрд кубометрів після регазифікації, повідомили компанії в прес-релізах. Перші поставки за контрактом очікуються в 2023 році.

Віце-прем'єр Польщі Яцек Сасін наголосив на важливості контракту для енергонезалежності країни. "Американський газ, наданий надійним передбачуваним партнером, разом із паливом, що надійде до Польщі через Балтійський трубопровід з Норвегії, дозволить нам не залежати від поставок зі східного напрямку", - заявив посадовець.

Майк Сабель з Venture Global відзначив екологічні переваги американського газу: "Обрання більш чистого природного газу зі Сполучених Штатів не лише збільшить енергобезпеку Польщі, але і зменшить викиди вуглецю".

Раніше міністр енергетики США Дженніфер Гренголм назвала російський газ "найбруднішим в світі", через те, що його видобуток та використання супроводжуються значними викидами вуглецю.